29 / 04 / 2024

Maliye, turizm gelirini hazine arazileri ile 3 kat arttırdı!

Maliye, turizm gelirini hazine arazileri ile 3 kat arttırdı!

  Türkiye'nin 'turizm başkenti' Antalya'da, turistik tesislerden alınan irtifak hakkı ve ecrimisil bedelleri son 5 yılda 3 kat arttı. Türkiye'nin son yıllarda turizmde yakaladığı başarı, devletin kasasını da doldurarak Maliye Bakanlığı'nın yüzünü güldürd



 

Maliye'nin 2005 yılında 48 milyon 846 bin lira olan turistik tesis kaynaklı irtifak ve ecrimisil geliri, 2010 yılında 142 milyon 882 bin liraya yükseldi. 2011 yılında ise 200 milyon lira gelir hedefleniyor. Antalya Defterdarı Hidayet Mat, turizmdeki iyi gidişin gelirlerine yansıdığını söyledi. Mat, "Son beş yıldır turizmden elde ettiğimiz gelir her yıl ortalama yüzde 20 artıyor. Bu yılki hedefimiz bu geliri yüzde 40 artırmak." dedi.

Antalya'da Hazine tarafından 49 yıllığına irtifak hakkı verilen 348 otel ve tatil köyü bulunuyor. Maliye, Hazine arazileri üzerine kurulu bu tesislerden her yıl irtifak hakkı bedeli ve ciro payı alıyor. Kıyıları kullanan otellerden de ecrimisil bedeli tahsil ediyor. Turizmdeki olumlu gelişmelerden dolayı otellerden elde edilen bu gelir her yıl artıyor. Mayıs sonu itibarıyla turistik tesislerden alınan hasılat paylarında yüzde 39,15 artış kaydedildi. Konuyla ilgili bilgi veren Hidayet Mat, Maliye'nin milli emlak geliri içindeki en önemli payı, turistik tesislerden alınan irtifak hakkı ve ecrimisil bedellerinin oluşturduğunu söyledi. Hazine'den irtifak hakkı tahsisi olan turistik tesislerin yıllık cirolarından yüzde 1 ile 5 arasında pay aldıklarını belirten Mat şunları kaydetti: "Tesislerin geçen yılki elde ettiği cirolardan alınması gereken payı mayıs ayı itibarıyla tahsil ettik. Bu sene toplam 38 milyon 932 bin lira ciro payı aldık. Geçen yıl bu rakam 27 milyon 939 bin liraydı. Ecrimisil ve irtifak hakkı bedellerinin tahsili ise devam ediyor."

Ciro paylarının artmış olmasının turizmin iyiye gittiğinin de bir göstergesi olduğu tespitinde bulunan Mat, "Bu da gösteriyor ki, turizmci geçen yıl bir önceki seneye göre yüzde 40 daha fazla kazanmış." dedi. Mat, Maliye'nin turizmden elde ettiği gelirlerdeki artışta, etkin takip yapmalarının da önemli payı olduğunu vurguladı.


 

Şaban Gündüz / ZAMAN

 

 


Geri Dön