02 / 05 / 2024

Maliyetler ve kurdaki artış konut fiyatlarını yükseltti!

Maliyetler ve kurdaki artış konut fiyatlarını yükseltti!

TKFE temmuzda yıllık bazda yüzde 18,76 yükselmesi dikkati çekerken, sektör temsilcileri artışın nedeni olarak kurdaki yükselişi ve tüketicinin konut alma isteğini gösteriyor.




Türkiye Konut Fiyatı E 1,5 yılda yüzde Türkiye Konut Fiyatı Endeksi'nin (TKFE) temmuzda yıllık bazda yüzde 18,76 yükselmesi dikkati çekerken, sektör temsilcileri artışın nedeni olarak kurdaki yükselişi ve tüketicinin konut alma isteğini gösteriyor. 


Merkez Bankası tarafından Türkiye genelinde, 45 ilde son iki yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporlarını değerlendiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Müteahhitler uzun süredir maliyete gelen artışları fiyatlara yansıtmamışlardı. Bu sene hem kur hem de maliyet artışından gelen yükü fiyatlarına yansıtmaya başladılar. Yansıtmak durumundalardı da dolayısıyla piyasa direnebildiği kadar fiyatları yansıtmamak için direndi ama artık artışlar görülmeye başlandı" ifadelerini kullandı. 


TÜM OLUMSUZLUĞA RAĞMEN 

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de temmuz ve ağustos ayındaki konut satışı artışının gözle görülür şekilde hissedildiğini söyledi. Ko:ndeksi yüzde 1 8,76 yükselirken firmalar, 50'ye yakın zam geldi. Biz de bunu ister "İnşaat imalatında kullanılan malzemeye istemez yansıtmak zorundayız" diyor nut satışlarının tüm olumsuzluklara rağmen temmuz ve ağustos aylarında 2013 ve 2014'e göre daha iyi olduğunu dile getiren Demir, "2013 un sonuna doğru doların yükselmesiyle birlikte inşaat malzemeleri 2-3 ayda yüzde 25'lere yakın zam aldı. Daha sonra 2015'in haziran ayı ve sonrasında yaşanan siyasi belirsizlikler nedeniyle doların çıkmasıyla beraber yüzde 35'lere varan gizli zamlar oldu, İnşaat imalatında kullanılan malzemeye 1,5 yılda yüzde 50'ye yakın zam geldi. Biz de bunu ister istemez yansıtmak zorundayız. Yansıtmazsak çarkı döndüremeyiz" dedi. 


ARTIK TAMAMEN KURA BAĞLI

 Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar ise artışın tamamen kura bağlı olduğunu belirterek, "Çünkü şu anda maliyetlerde reel büyük bir artış yok. Biz bunu daha önce de dile getirdik. Aslında kurun inşaat malzemeleri veya maliyetine etkisi birincil konuların başında gelmiyor" dedi. İnşaat malzemesi sektörünün daha çok yurt içi hammadde ve işçilikle üretildiğini, ithal katkının az olduğunu dile getiren Hinginar, "Dolayısıyla maliyetlerden kaynaklı bir artış değil. Tamamen kura dayalı bir artış yaşandı" ifadelerini kullandı. Hinginar, temmuz TKFE değerlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre Istanbulda yaşanan yüzde 26,60 oranındaki artışa ilişkin, istanbul'un her şeyde birincil öncelikte etkilendiğini, fiyat hassasiyeti açısından da her zaman en öne çıktığını aktardı. 


ANA NEDEN KONUT ALMA İSTEĞİ 

Era Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan da "Fiyatların yükselmesindeki ana neden tüketicinin konut satın alma isteğinin hep ön planda olması ve bu isteği hızlandıran en önemli etkenin yükselen döviz fiyatları nedeniyle konut fiyatlarında yakın gelecekte mecburen olacak fiyat artışlarıdır" dedi. Henüz konut maliyetlerin fiyata yansımadığını dile getiren Baygan, satış fiyatlarına maliyetlerin mecburen yansıyacağıbugün ev alanın kazanacağını aktardı. Baygan, emlak alım satımında değişmeyen bir kural olduğunu kaydederek, bu kuralın "alan daima mutludur satan daima mutsuzdur" olduğunu söyledi. 


Bizim Gazete


Geri Dön