30 / 04 / 2024

Maltepe Gülsuyu'ndaki dönüşüm İBB engeline takıldı!

Maltepe Gülsuyu'ndaki dönüşüm İBB engeline takıldı!

İstanbul Maltepe'de gecekondu mahallesi Gülsuyu'nda tek tek vatandaşlarla görüşülerek hazırlanan imar planı, belediye engeline takıldı.1.5 yıllık çalışma sonucunda ortaya çıkan "yerinde kentsel dönüşüm planı" vatandaşın mülkiyet sorununu çözecekti.




İstanbul Maltepe'de gecekondu mahallesi Gülsuyu'nda tek tek vatandaşlarla görüşülerek hazırlanan imar planı, AKP'li belediyenin engeline takıldı. 1.5 yıllık çalışma sonucunda ortaya çıkan "yerinde kentsel dönüşüm planı" vatandaşın mülkiyet sorununu çözecekti.


CHP'li Maltepe Belediyesi'nin halkın katılımı ile 1.5 yıllık çalışma sonucunda Gülensu-Gülsuyu mahalleleri için hazırladığı imar planı, AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) engeline takıldı. Plan ile Maltepe'nin çete ve uyuşturucu haberleri ile gündeme gelen mahallelerinde kentsel dönüşüm projesi başlayacak ve halk sürgün edilmeden tapu sorunu çözülecekti. 


ZORLA SÜRGÜNE ENGEL OLACAKTI 


Mahalle halkının talepleri ile şekillenen Gülsuyu-Gülensu mahalleleri 1/1000 ölçekli uygulama imar plam, 11 Aralık 2015 günü Maltepe Belediyesi Meclisi'nde oy birliği ile kabul edilmişti. 

Yeni plan ile 35 bin kişinin yaşadığı ve 7 bin binanın bulunduğu mahallelerde toplam 1 milyon 458 bin metrekarenin yaklaşık 140 bin metrekaresi park, dini tesis, okul, yeşil alan ve hastane olarak ayrıldı. Planın en önemli özelliği "Yerinde Dönüşüm Modeli"ni benimseyerek mahalle halkının evlerinden zorla sürgün edilmesine engel olmasıydı. 


DONATI ALANINDA SORUN VAR 


Plan incelenip değerlendirilmek üzere 18 Mart 2016'da İBB Meclisi'ne geldi. Planı inceleyen İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda yeni planın 2005 tarihli üst ölçekli plana uygunluğu ele alındı. Yeni plandaki mevcut nüfusun üst ölçekli plandaki nüfustan 20 bin 835 kişi daha az olduğu, öngörülen maksimum nüfusun ise üst plana göre 33 bin kişi fazla çıktığı iki plan arasında aykırılıklar bulunduğu belirtildi. Maltepe Belediyesi'nin hazırladığı planda kamu kullanımına ayrılan donatı alanlarının büyüklüğünün Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'ndeki standartların altında kaldığı ve minimum yüzde 40 donatı alanı şartını sağlamadığı ifade edildi. 


Planın yeniden değerlendirilmek üzere Şehir Planlama Müdürlüğü'ne iadesi uygun görüldü. Komisyon toplantısı sırasında AKP'li üyelerin planın ilçe belediyesine iadesini istediği, CHP'li üyelerin ısrarı üzerine Şehir Planlama Müdürlüğü'ne gönderildiği öğrenildi. Rapor oybirliği ile meclisten geçti. 


Maltepe'nin CHP'li Meclis Üyesi Canan Sezgin, "Bu plan mahalle halkının ortak görüşü ile ortaya çıktı, hepsinin alın teri var. İnsanlar bizden müjdeli haber bekliyordu. Herkes tapusunu ne zaman alacağını merak ediyor. Burada büyük bir dram, mağduriyet var" dedi. 


Sözcü



Geri Dön