16 / 11 / 2024

Mamak'ta 7 bölgede kentsel dönüşüm uygulanıyor!

Mamak'ta 7 bölgede kentsel dönüşüm uygulanıyor!

Adı, cezaevi, çöplük, gecekondu, uyuşturucu ve çarpık kentleşmeyle anılan Mamak'ta dünyanın en büyük kentsel dönüşümü meyvelerini vermeye başladı. İlçede yepyeni bir hayat yaşanıyor.




Doğma büyüme Mamaklı olan ve "Burada yaşadığımızı söylemeye utanırdık" diyen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, ilçedeki değişimin hikâyesini anlattı: "Mamak'ta doğdum, büyüdüm. Burası Ankara'nın en olumsuzluklarla anılan cezaevi ve çarpık kentleşmesi ile gecekondusu ile anılan bir ilçesiydi. 'Yeni Mamak' olarak algıyı değiştirme anlamında da slogan belirledik. Bu slogan vatandaşımız tarafından da ciddi bir şekilde tutuldu. Çünkü önceden ben de dışarıda bir yere gittiğimizde 'Nerede oturuyorsunuz' dediklerinde 'Mamak'ta oturuyorum' demezdik, diyemezdik. Bunu dolaylı yoldan Abidinpaşa'da oturuyorum diyerek sulandırırdık. Ama bugün artık rahatlıkla Mamak'ta oturuyoruz diyebiliyoruz. İnsanlar dışarıdan Mamak'a geldiği zaman bu tabloyu görünce Mamak'a ne olmuş nasıl bir değişim yaşamış olduğunu görüyor. Birçok insanın aklında eski Mamak var ancak yeni Mamak'ı görünce bu algı değişiyor." 


3 KOLDAN DÖNÜŞÜM 


"Ankara'da hatta Türkiye'de Mamak dendiği zaman ilk olarak olumsuzluklar akla gelirdi" diyen Akgül, "Biz göreve başladığımızda konuyu bütün olarak ele alıp işe buraların düzeltilmesi ile başladık. Kentsel dönüşüm ile bunları sildik. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde ilk göreve geldiğimiz 2009'da ciddi bir planlama yaptık. Şu an Mamak'ın 7 ayrı bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Bu kentsel dönüşümler çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Bir taraftan vatandaşlar ile anlaşarak, bir taraftan yıkıp bir taraftan yeni binaları yapmak gibi 3 ayrı sistemle gidiyoruz. Hem Büyükşehir Belediyemizin, hem TOKİ'nin hem de özel müteşebbislerin girişimleri ile yolumuza devam ediyoruz" dedi. 


BİZE İNANMIYORLARDI 


Mamak'ta kentsel dönüşüme kimsenin inanmadığını ifade eden Başkan Mesut Akgül, "Başladığımız projelerde çok zor hatta mümkün olmayan kentsel dönüşüm alanlarında 2 yıl içerisinde konutlar yapıldı ve ilk kura çekimleri gerçekleşti. Buralarda biz kentsel dönüşümü başlattığımızda o bölgedeki insanlar bile buna inanmıyordu. 'Yapamazsınız, yıkamazsınız, bitiremezsiniz' diyordu. Burası suç örgütlerinin çok fazla yoğun olduğu yerdi. Ama biz bunu çok hızlı bir şekilde yaptık. Tahmin ediyorum bu bir rekordur" şeklinde konuştu. Çöplük olan alanda artık domates ve çilek yetiştiğini dile getiren Başkan Akgül, "Mamak'taki çöplüğün Büyükşehir Belediyemiz tarafından imha edilmesi ile birlikte orası bir tesis haline geldi. Eskiden kokusundan yanına yaklaşılmayan, patlamaların olduğu, yangınların olduğu nahoş görüntü tamamen giderildi. Şimdi oraya gelen bütün çöpler ayrıştırılıyor, doğaya geri kazandırılıyor ve bölgede elektrik üretiliyor. İnanmayacaksınız o çöplükte domates ve çilek üretiliyor. Tam karşısına da Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden birisi yapıldı. Bir zamanlar yanına yaklaşılmayan yer şu anda tam bir çekim merkezi oldu" dedi.



CHP'Lİ BELEDİYELER BİZİ ÖRNEK ALIYOR


Selenin 'Yeni Mamak oluşturduk' demekle bitmediğini de ifade eden Belediye Başkanı Mesut Akgül "Bu algıyı oluşturabilmek için birçok yatırımımız oldu. Sadece ilçe belediyemizin kaynakları ile 5 yılda 250 milyonluk yatırımlar yaptık. Mamak'ta 25 yılda bir tane tesis yoktu. Ne yüzme havuzu ne stat, ne spor salonu vardı. 580 bin nüfuslu ilçede bir tane kapalı pazar yeri yoktu gerisini siz düşünün. Bugün 11 tane kapalı pazar yerimiz var. Kentsel dönüşüm yapmakla iş bitmiyor. 13 tane bilgi evimiz var. Bir yandan kentsel, diğer yandan sosyal dönüşüm yapıyoruz. Bizi örnek alan CHP'li belediyeler var. Bunlarla mutlu oluyoruz" şeklinde konuştu 


ŞİMDİ SIRADA İKİ ÜNİVERSİTE VAR


Mamak'a iki üniversite yapıldığını da ifade eden Başkan Akgül "Şu an çalışmaları bitmek üzere. Bu üniversitelerden biri Harvard ile koordineli çalışacak bir üniversite olacak. Bunun yanında ikinci üniversitede var. Planlamaları bitti. Bu üniversite mühendislik ve siber güvenlik alanlarında eğitim verecek. Üniversitenin kuruluş aşamaları tamamlandı. Samsun yolu üzerinde Kızılca bölgesinde olacak üniversitenin planlamalarını yaptık. Dolayısıyla bunları alt alta koyduğunuzda bir ilçenin 'Yeni Mamak' ifadesinin içinin doldurulması için önemli argümanlardır" dedi. 


DÖNÜŞÜMDE 'MAMAK MODELİ' OLUŞTU


Şu anda kentsel dönüşümde Mamak modeli olarak anılan bir model var diyen Akgül, "Biz kentsel dönüşümde yeşil alana çok önem veriyoruz. Alanın tamamına baktığımızda yüzde 20'si konutlar, yüzde 27'si otopark, geri kalan ise sosyal donatı ve yeşil alandan oluşuyor. Önemli olan beton yığını yapmak değil sosyal alan oluşturmak. 2009'da göreve geldiğimizde tabloya bakıp kaynak yok deyip umutsuzluğa kapılsaydık hiçbir şey yapamazdık. İşçilerin maaşları ödenemediği için çalışanlar icra yoluyla maaşlarını alıyorlardı. 2009'da göreve geldik ve ciddi bir şekilde bu işi düzene soktuk. Hem geçmiş 25 yılın borcunu ödüyoruz hem de 250 milyon TL'lik yatırım yapıyoruz. Bu süreçte gelir bütçemizi 2,5 kat arttırdık. Artık sıradan belediyecilik çöp toplama kaldırım yapma değil. Gerçi bunu beceremeyen belediyeler var" diye konuştu. 


GEZİLECEK MEKÂNLAR OLUŞTURACAĞIZ


Kadaşımız Aykut Gören'e projelerini anlatan Akgül, çıtayı yükselterek Mamak'a dışarıdan da insanların gelmesini sağlayacak yatırımlar yapacaklarını söyledi. Akgül, "Bunlardan biri çocuk müzesi, diğeri gök bilimleri merkezi. Bunlarla  Ankara  dışından gelen insanların Mamak'ta gezebilecekleri mekânlar oluşturacağız" dedi.




Sabah


Geri Dön