Afet riski taşıyan bölgede kentsel dönüşüm elzemdir!
Adana Çukurova Belediyesince, Belediye Evleri Mahallesi’nde yapılacak olan ancak birçok tartışmayı da beraberinde getiren ‘kentsel dönüşüm’ projesi jeoloji mühendislerinin gündem konusu oldu...
Çukurova Belediyesi'nin Sampaş A.Ş. ile ortak yürüttüğü Belediye Evleri Mahallesi kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi, orada ikamet eden vatandaşların imzasını bekliyor. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin halkın çok daha iyi hizmet alabilmesi için ‘Akıllı Kent’ konseptini Türkiye’ye ilk kez getiren profesyonel bir şirket olan Sampaş A.Ş. ile çalıştıklarını söyledi. Soner Çetin “Vatandaşlar öncelikle bir düşünsün, hangi anne baba çocuğunun güvenli, temiz, sağlam bir yerde büyümesini istemez. Çocuklarımızın geleceği için herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.
25 yılda harabeye döndü
Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, "Vatandaşların kentsel dönüşümle ilgili çeşitli endişeler taşımasını anlıyorum fakat Belediye evleri Mahallesi orta şiddetli bir sarsıntıda çökme riski bulunmaktadır." dedi. Tatar, güney Adana’ya göre sağlam bir zemini olduğunu ancak bölgenin 25 yılda harabeye döndüğünü söyledi. Tatar sözlerine şöyle devam etti; "1998 depreminde o bölgeleri gezdik, o depremde zeminle alakalı bir sıkıntı olmasa da binalarda çatlaklar meydana geldi. Geçmişte yaşanan deprem 20 saniye sürmüştü yani daha uzun veya şiddetli bir sarsıntıda orası yerle bir olabilir. Oradaki binaların riskli olduğu yetkili kurumların incelemeleri sonucunda da ortaya çıktı ve bakanlık ‘afet riskli’ alan olarak belirledi"
Adana'nın yüz akı olacak
Akıllı Kentler projesinin bölgenin ekonomik, fiziksel ve çevresel koşullarını da iyileştireceğini ifade eden Tatar, o mahallenin böyle bir projeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Tatar sözlerini şöyle tamamladı; "Biz TMMOB olarak her zaman halkın yanında olduk o yüzden onların mağdur edilmesine karşı geliriz ancak bu projeyle vatandaşlar kesinlikle ‘güvenilir’ konutlarda yaşamlarını sürdürecek. Atıl durumda olan bölge proje ile birlikte depreme dayanıklı kaliteli mimarisi, güvenli sosyal yapısı ve alt yapı sorunu olmayan bir yaşam alanına sahip olarak yeniden hayata dönecek. Gördüğüm birçok projeden farklı. Alt yapı komple değiştirileceği için bence bölge Adana’nın yüz akı olacak. Orayı, sosyal donatılarıyla ve yeşil alanlarıyla çok güzel bir proje olarak görüyorum. Kimsenin Kentsel dönüşüm yapılmasın deme şansı yok. Depremsellik açısından binaların şu anki durumu çok sakıncalı. Şu haliyle en ufak bir sarsıntıda büyük hasar alma riski var. 25 yılda harabeye döndü oralar. Alanın çevresi dönüşüme gitmek zorunda kaldı zaten. Her türlü halkın sosyal yaşantısını düşünürseniz kentsel dönüşüm orası için elzemdir. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun."