Mamak'taki dönüşüm Manisa'ya model olacak!
Manisa'da Yunus Emre Kent Akademisi (YUKA), “Kentsel Dönüşüm ve Kent Dokusuna Katkıları Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayda Mamak’taki kentsel dönüşüm çalışmaları da konuşuldu.
Manisa’nın metropol ilçelerinden Yunusemre’nin temel sorunlarından şehir merkezinin yokluğu ve riskli yapıların mevcut durumu sorunlarını aşmaya yönelik üniversite, sivil toplum ve meslek odalarının fikirlerini almak üzere Yunus Emre Belediyesi ve Celal Bayar Üniversitesi tarafından oluşturulan Yunus Emre Kent Akademisi (YUKA), “Kentsel Dönüşüm ve Kent Dokusuna Katkıları Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayda Mamak’taki kentsel dönüşüm çalışmaları da konuşuldu.
Manisa Saruhan Otel’de gerçekleşen çalıştaya Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Yunus Emre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Demir, Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, akademisyenler, bürokratlar, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı. Yunus Emre Belediyesi tarafından uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Mamak’ta uygulanan kentsel dönüşüm projeleri, dönüşüm sürecinin yanı sıra Mamak Belediyesi’nin projeler kapsamında halkla olan diyaloğu, vatandaşla yapılan anlaşmalar model alınacak.
Kentsel dönüşüm kavramının tanımı, nasıl bir kentsel dönüşüm yapılmalı, kentsel dönüşümde afet ve deprem durumlarında toplanma alanlarına dikkat edilmesi, sağlıklı bir şehir ve kentleşme açısından yeşil alanların ve çocukların Oyun alanları olarak planlanacak alanların varlığının önemi, parselasyonların doğru bir şekilde akılcı, geleceğe dönük ve ilgili mevzuata uygun bir şekilde yapılmasının gerekliliği, kentsel dönüşüm esnasında doğru ve etkin bir iletişim kurularak ilgili vatandaşların sürecin içerisine katılması ve halk memnuniyetinin sağlanması gibi sorulara yanıtların arandığı Çalıştay’da Mamak Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Demir de, Mamak’ta uygulanan yedi ayrı kentsel dönüşüm projesine değindi. Demir, ilk olarak gecekondu sorununu ortadan kaldırarak, dönüşüm çalışmalarına ağırlık verdiklerini kaydetti. Kentsel dönüşümde yaşanan hukuki sürece de değinen Demir, Mamak’ta kimseyi kırıp incitmeden vatandaşların çıkarları göz önüne alınarak anlaşmaların yapıldığını ve gecekondu yıkımlarının gerçekleştiğini söyledi. Demir, “Bölgede bulunan vatandaşlarımızı hiçbir şekilde mağdur etmeden, yaptığımız anlaşmaları yerel yönetim ve vatandaş işbirliğine örnek teşkil edecek şekilde yürüttük. Ülkemizin birçok yerinde gecekondular çevik kuvvet ekipleriyle yıkılırken Mamak’ta vatandaş ve belediye el ele vererek huzur içerisinde yıkımlarımızı gerçekleştirdik” dedi.
"DOĞRU MODEL BAŞARI GETİRİR"
Kentsel dönüşümde yasal alt yapının AK Parti iktidarı döneminde detaylı bir şekilde oluşturulduğuna dikkat çeken Demir, yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına doğru modelle başlamanın kısa sürede başarı sağlamanın en önemli ayağını oluşturduğunu söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ise, Yunus Emre Belediye Başkanını çalışmalarından dolayı tebrik ederek, “40 yıllık belediyelerin bile hayata geçirmekte zorlandıkları kentsel dönüşüm projesini daha bir yıllık belediye olmasına rağmen hayata geçirmeyi başaran Yunusemre Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Çerçi’yi bu başarısından dolayı tebrik ediyorum” dedi.
Yunusemre Belediye Başkanı Çerçi, şehirlerin medeniyetlerin aynası olduğunu vurgulayarak, “bugün güzel bir çalışmaya başladık. İmar konusu zor bir konu. Bizde işin içerisine girince işin ne kadar zor bir durum olduğunu anladık. Şehircilik ve şehirler medeniyetlerin aynasıdır. Sorumluluğumuzu biliyoruz” dedi.
Katılımcıların yuvarlak masa modeline göre toplandığı programda belirtilen ana konular hakkında çalışma, görüş ve öneriler müzakere edildi. Çalıştay sonrasında müzakerelerden elde edilen bilgi ve belgeler sonucunda elde edilen sonuç bildirgesine göre kentsel dönüşüm esnasında dönüştürülecek yapıların estetik açıdan önem verilerek tasarlanması ve böylece şehre görselliğin kazandırılması, oluşturulacak olan mimaride iklim şartlarının ve bölgenin rüzgar ve dolayısıyla hava alma durumunun dikkate alınması ve binaların üretiminde ve planlamasında bu konuya dikkat edilmesi gerekliliği, yerel basının bilgilendirilmesi, dönüşüm yapılacak mahallelerde halk toplantıları yapılması ve muhtarların sürece dahil edilmesi raporlaştırıldı.
Ankara Son Söz