09 / 01 / 2025

Manisa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin inşaatı başladı mı?

Manisa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin inşaatı başladı mı?

Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından Manisa'da temeli ablan 558 yataklı Manisa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 3 yıl sonra hizmete girmesi bekleniyor.



İhaleyi alan YDA İnşaat San. Tic. A.Ş. tarafından hastane inşaatının temel altı kum beton çalışmalarına başlanırken, hastane inşaatında kullanılacak olan 708 adet deprem izolatörlerinin yıl sonuna kadar gelmesi bekleniyor. Mezarlık yüzünden proje değişikliğine gidilen yeni projede hasta odalarının büyük bir bölümü artık mezarlığı görmeyecek. Yaklaşık 1(1) dönümlük alan üzerine 178 bin metrekare kapalı alanı, 10 katlı hastane binası, otopark binası ve teknik merkez binası ile bir kompleks hastane olacak olan proje 558 yatak kapasitesine sahip ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatnmılan Genel Müdürlüğü Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı taralından yaptırılıyor. 


Kazı tamamlandı 

Hastane projesinin ihalesini alan YDA inşaat San. Tic.  A.Ş.'nin Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Akay Bulut, "Proje organizasyonumuzu tamamladık. Proje belli bir aşamaya geldi. Projemiz başlıyor. Kazımız tamamlandı. Betonarme imalatlar bu süreçte başladı. Bundan sonra hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Yaklaşık 3 yıl gibi bir sürede projenin tamamlanması hedefleniyor" dedi. 


Beton santrali Şehir Hastaneleri projelerinin ön proje ile ihale edildiğini kaydeden Bulut, "Ön projeden sonra bu işin avam projesi ve daha sonra da kesin projesi yapılıyor. Şuanda da bizim mimari kesin projelerimiz onaylandı. Diğer statik, mekanik ve elektrik kesin projeleri de idarede onayda. Dolayısıyla biz mimari kesin proje onaylandı biz şuanda yapabileceğimiz seviye olan hafriyat imalatlarına başladık ve tamamladık. Daha sonra da temel kodları statik projeye göre belli oldu. Temel altı kuru beton imalatına başladık. Bundan sonraki aşamada statik projeler bu süreçte idarede onay bekliyoruz. Temel betonarme imalatlarına başlayacağız. Bunun için buraya bir mobil beton santrali kuruyoruz. Kumlumu yüzde 50 oranında tamamlandı" diye konuştu. 


708 deprem izolatörü 

Sağlık Bakanlığının 2012 tarihli genelgesiyle 100 yatak ve üzeri birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi olan bütün sağlık tesislerinde deprem izolatörü kullanma zorunluluğu getirildiğine dikkat çeken Bulut, "Bunların siparişi verildi. 


Şuan prototip testleri için test merkezinden randevu alınmaya çalışılıyor ve prototip üretimleri yapılıyor. Prototip testleri yapıldıktan sonrada bunların asıl üretimleri yapılacak. Bizim hastane inşaatında 708 adet bu deprem izolatöründen kullanılacak. Bunların bu yıl sonuna kadar gelmesini hedefliyoruz bir aksilik olmazsa. Temelden sonraki aşamada deprem izolatörleri yerleştiriliyor daha sonra üst bina kısmı yapılıyor" dedi. 


Toplamda 97 bin metrekare yani yaklaşık 100 dönümlük bir arazi üzerine inşa edilecek olan Manisa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapalı alanının 178 bin metrekare olacağını kaydeden Bulut şunları söyledi: "Hastanemiz 558 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi olacak. Ayrı bir otopark binası var. Teknik merkez binası aynı ve hastane binası da yine ayrı yapılacak. Yani 3 ayn kütleden oluşuyor. 1 lelikopter pisti var." Mezarlık projeyi değiştirdi Hastanenin ilk projesinde hasta odalarının mezarlığa baktığı gerekçesi ile yön değişikliğine gidildiğini de kaydeden Bulut, "Etrafımız mezarlık. Tamamını mezarlıktan soyutlayamazsımz fakat hasta odalarının büyük çoğunluğunu mezarlığa bakmayacak şekilde bir proje açısı değiştirildi. Yerleşimle ilgili bir değişiklik oldu. Zaten bu büyüklükteki bir projede arsanın inşaat sınırlarındaki yaklaşma limitlerine kadar anca sığabiliyor. Projeyi çok da kaydırma bir şansımız yok" dedi.


İzmir Yenigün Gazetesi


Geri Dön