23 / 12 / 2024

Manisa Yunusemre'de kentsel dönüşüm binası tartışma yarattı!

Manisa Yunusemre'de kentsel dönüşüm binası tartışma yarattı!

Yunusemre Belediyesi'nin Ekim ayı Meclis Toplantısı'nın 3. oturumunda MHP Grubu'nun Kentsel Dönüşüm Danışma Binası'yla ilgili bilgi almak için verdiği önergede tartışmalar yaşandı.



Yunusemre Belediyesi Ekim ayı Meclis Toplantısı'nın 3. oturumu, Belediye Başkanı Mehmet Çerçi başkanlığında yapıldı. Yunusemre Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda MHP grubunun 300 metrekarelik alana yapılacak Kentsel Dönüşüm Binası'yla ilgili verdiği önerge üzerine tartışma yaşandı.


Yunusemre Belediyesi'nin Ekim Ayı Meclis Toplantısı 3. oturumu, 2017 yılı faaliyet raporunun görüşülmesiyle başladı.


23 MÜDÜRLÜĞE 151 MİLYON 511 BİN TL


Belediyenin 2017 bütçesi, 23 müdürlüğe ayrılacak biçimde 151 milyon 511 bin TL olarak belirlendi.


Özel Kalem Müdürlüğü'nün bütçesinin 8 milyon TL olarak belirlenmesiyle ilgili konuşan CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaşlı, "Özel Kalem Müdürlüğü'ne yüksek bütçe ayrıldığını düşünüyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün bütçesi 9 milyon TL olarak belirlenmiş. Konuyla ilgili ilgili kişilerin açıklama yapmasını istiyoruz" dedi.


Erdinç Yavaşlı'nın sorusu üzerine Özel Kalem Müdürlüğü'ne ayrılan bütçenin kalemleri konuşuldu.


Konuşmaların ardından Yunusemre Belediyesi'nin 2017 faaliyet raporu ve bütçesi oy birliğiyle kabul 


MHP GRUBUNUN ÖNERGESİ TARTIŞILDI

Bütçenin kabulü sonrası MHP Grubu'nun Laleli Pazar Yeri'nin altına yapılacak Kentsel Dönüşüm Danışma Binası'nın imar ve ruhsat belgelerinin tam olup olmadığına dair verdiği önergesi gündeme alındı. 


Önergeyle ilgili AK Parti grubu adına söz alan Can Mercül, "Ben binanın yapı ruhsatını yanımda getirdim. 26 Temmuz 2016/318 numara ile belediyemizce ruhsat kesildi. Burası DSİ kanalı yanında değil, Uncubozköy Deresi yanında inşa edilmiş bir alan. Şu an Büyükşehir Belediyesi'nin kullandığı bina da Akmescit Deresi yanındaki yeşil alanda. Yapı ruhsatı da inşaat izni de elimde. Numaratajı da 23/7 olarak alındı" dedi.


MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü, " Biz bu soru önergesini vatandaşların soruları üzerine getirdik. Ruhsatı görmediğimiz için bir şey söylemiyorum. Komisyona giderse daha rahat incelenir. Ruhsatı yapan da onaylayan da Can Mercül. Bir memur arkadaşın imzasını görmedim. Manisalı geçmişte kötü bir olay yaşadı. Bülent Kar döneminde Manolya Meydanı'nın altında yeşil alanın üstüne 2 bina yapıldı. Bir kişi şikayet etti ve bina komple yıkıldı. Yasada yeşil alanın üzerine betonel bina yapılamayacağı belirtiliyor" diye konuştu.


"ŞERİATİN KESTİĞİ PARMAK ACIMAZ"

Kentsel Dönüşüm Danışma Binası'nın proje sürecini anlatan Can Mercül, "Ben o binanın tüm sürecini biliyorum. Şeraitin kestiği parmak acımaz. Biz imar için orayı yaptık. Temel kazısına başlanıldığı andan itibaren ağaç kesimi ayrı spekülasyon oldu. İnsanlar ikna oldu ama süreç enteresan bir şekilde lastik gibi uzatılıyor. Biz Mesir ve Laleli Mahallelerindeki insanların, hak sahiplerinin görüşmelerini orada yapacağız. Görev süresi bitince bu binayı sırtlanıp götürmeyeceğim. Manisalının malı olarak kalacak." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaşlar, binanın uzun zamandır kamuoyunda konuşulduğunu ifade etti. Yavaşlar, "Bu binayla ilgili bir çok spekülasyon oldu. MHP'nin verdiği önergede binanın ruhsatıyla ilgili sorular var. Vatandaşın daha fazla ilgisini çeken konu kesilen ağaçlar. Alanın yeşil alan üzerine olmasıyla ilgili de konuşmalar var. Siz orada 5 mahallede kentsel dönüşüm yapacaksınız. Tabii ki orada vatandaşları ağırlayacaksınız. Şu anda arsa sıkıntısı da çekiyorsunuz. Sizin tarafınızdan baktığınızdan haklısınız ancak vatandaş bir ağacı da söyler. Seçimler geldiği zaman vatandaş bunu değerlendirecek. Belki oraya yakın bir yer kiralanabilirdi, yeşil alana zarar verilmeyebilirdi." şeklinde konuştu.


"HER ŞEKİLDE HESABINI VERİRİZ"

Yunusemre Belediyesi olarak Manisa'ya kalıcı bir bina kazandırmak istediklerini ifade eden Can Mercül, "Bakanlıktan kentsel dönüşümle alakalı destekler söz konusu. Mutlu Mahallesi'nde de, Lalapaşa Mahallesi'nde de bina yapılacak en ufak bir alan olsaydı yapardık. Sonuçta orası da bakanlık desteğiyle yapılacaktı. Kiralık tutulabilirdi ama bir takım hizmetlerde kullanmak için inşa etmek daha iyiydi. Şehzadeler Belediyesi'nde de aynı sıkıntılar var. Belediye hizmetlerinin görüleceği alanlarla alakalı sıkıntılar var. Biz ileriye dönük kalıcı bir bina kalsın istiyoruz. Binayı daha doğu tarafta yapmak mümkündü ama orayı korumanız gerekecekti. Biz bunun için sınıra yakın bir yer belirledik. Bu stratejik bir karardı. Biz doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz ve bunun arkasındayız. Şeraitin kestiği parmak acımaz, her şekilde hesap veririz." dedi.


Tartışmaların arasında söz alan Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, "Biz bu projeyi yaptırırken ve yeri seçerken çok araştırdık. Kentsel dönüşümle ilgili yaklaşık 2 yıldır mücadele içerisindeyiz. Bunun 1 yılı karar çıkarmakla geçti. Mesir Mahallesi ve Laleli Mahallesi'yle birlikte 700 dönümlük bir alanda karar çıktı. Bir de Mutlu ve Lalapaşa Mahalleleri için güney tarafındaki yaklaşık 10 hektarlık bir alan için de karar çıktı. Bu iki mahalleye cumhuriyet tarihinden beri kimse girmemiş. İmarın hiç girmediği bir alan. Bunu yeni kurulan bir belediye çıkarıyor. Hiç yoksa bunun alkışlanması gerekir. Dillendirmeyebilirsiniz ama bu ciddi bir hizmetin ilk adımıdır." ifadelerini kullandı.


"ŞEHİR BİLİNCİ YOK!"

Mehmet Çerçi, "Birinci adımı başardık. Kadim Manisa'nın büyümesi neticesinde zaman içerisinde bir irade gelmiş, Büyükşehir yasasını çıkarmış ve 2'ye bölmüş. Bu şehrin şehirleşme sorunu var. Şehir olma bilinciyle ilgili sorunu var. Her şehrin bir meydanı vardır, bir merkezi vardır. Şehir bilinci böyle oluşur. Yunusemre'nin merkezi neresidir dendiğinde cevap yok. Neresi olması diye sorulduğunda burası işaret ediliyor. 700 dönümlük alanın proje plan ihalesi de bitti. Daha bugün firmayla görüştüm. Mart ayı gibi yeni planları Bakanlık'a sunma noktasına getirdiler. Böyle bir şehir inşa etmeye çalışıyoruz. Biz bu koltuklarda kalıcı değiliz. Ufak siyasi hesaplarla hareket edersek bir yol alamayız. Bizim sorunlara neşter vurmamız lazım. Bu şehrin sorunlarının çözülmesi lazım." dedi.


"BU İŞ OLACAK!"

Yeşil alan katliamı diye bir şeyin olmadığını öne süren Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, "Burası kenarda olduğu için bu bina bizim projelerimizi bozmaz diye düşündük. Ruhsatı çıktı. Yeşil alan katliamı diye bir şey yok. 1 ağaç kesilmiş. Bir projeye başlıyoruz, diğer taraftan binlerce fitne çıkıyor. Halk bize ‘proje iptal edilmiş, evlerin hepsi mühürlenecekmiş, ağaç katliamı yapılmış' diyorlar. Bu dezenformasyonu temizlemeye uğraşıyoruz. Bu zaten bu dönemde bitecek bir olay değil. Şimdi bir yıl boyunca müşavirlikleri alacağız daha sonra bakanlıktan onay çıkacak. Daha sonra etaplar yapılacak. Bu ciddi bir emek işi. Ömrünüzü veriyorsunuz birileri de yapmayın diyor. Bu iş olacak. Halkın iradesi böyle tecelli etti, bu iş olacak. Bitti, bu kadar." diye konuştu.


"BİLİMSEL VERİLERLE TARTIŞIN" 

CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaşlı, vatandaşların kafasında kentsel dönüşümle ilgili onlarca soru olduğuna işaret ederek, "Kentsel dönüşüm diyorsunuz ama binayı bile uygun yapmıyorsunuz. Yeşil alanın içine yapıyorsunuz. Vatandaş gömleğin ilk düğmesini yanlış ilikliyorsunuz diyor. Eleştirilere açık olmak ve bilimsel verilerle tartışmak gerekiyor." dedi.

Yavaşlı'nın sözleri üzerine Belediye Başkanı Çerçi, "Bu bina 300 metrekarelik alana yapılacak kalıcı bir eser. Alanı ben defalarca gördüm. Yolun kenarında park gibi bırakılmış bir alandı. Bizim yeşil alanı işgal ettiğimiz yer en fazla 100 ya da 150 metrekaredir." diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Güzgülü son olarak, "Konuşurken öyle bir yere girdiniz ki biz kentsel dönüşüme karşı çıkıyoruz dendi. Biz önergede böyle bir iddia var dedik. Bu iddiayı göz önünde bulunduralım dedik. Gerisini zaman ve kamuoyu bilir. Biz bunu meclis üyesi olarak gündeme getirmek zorundayız." ifadelerini kullandı. 

Tartışmaların ardından meclis sona erdi.


Manisa Olay


Geri Dön