29 / 04 / 2024

Manisa'da arazi düzleme ve ağaçlandırma çalışmaları durduruldu!

Manisa'da arazi düzleme ve ağaçlandırma çalışmaları durduruldu!

Manisa'daki Alaşehir İlçe Orman İşletme Şefliği tarafından bir ay önce başlatılan arazi düzleme ve ağaçlandırma çalışmaları durduruldu



Manisa'nın Kula ilçesine bağlı İncesu köyünde, Alaşehir İlçe Orman İşletme Şefliği tarafından bir ay önce başlatılan arazi düzleme ve ağaçlandırma çalışmaları, köyün tarihi yapısına zarar verdiği gerekçesiyle Manisa Müze Müdürlüğü tarafından tedbiren durduruldu.

İncesu Köyü Muhtarı Mustafa Çapar yaptığı açıklamada, köydeki kadastro çalışmaları sırasında tarım arazilerinin bir kısmının, orman arazisi olması sebebiyle Hazine adına tapuya tescil edildiğini belirtti. Tapuda orman vasfıyla kaydı yapılan tarım arazilerinin daha sonra 2B kapsamında değerlendirildiğini ifade eden Çapar, Tespit Komisyonları tarafından ölçümlerin gerçekleştirildiğini bildirdi.

İncesu köyünün, orman arazisi koruma alanı olarak Alaşehir Orman İşletme Şefliğine bağlı olduğunu kaydeden Çapar, yaklaşık bir ay önce burada iş makineleri ile düzleme çalışmasına başlandığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Köyümüz köklü bir geçmişe sahiptir. Alaşehir Orman İşletme Şefliğinin başlattığı çalışmalarda tarihi eserlerin zarar gördüğü belirlendi. Ayrıca birkaç eski mezar taşına rastlandı. Biz de bunun üzerine köy halkı ve azalar tarafından gerekli yerlere başvuruda bulunduk, ancak cevap alamadık. Bunu üzerine yaptığımız araştırmada, Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında değerlendirilen tarihi alanlarda, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun uygulanamayacağını öğrendik.  İzmir  Orman Bölge Müdürlüğü ve Manisa Müze Müdürlüğüne başvuruda bulunduk. Bunun üzerine Manisa Müze Müdürlüğünden gelen ekip tarafından köydeki araziler üzerinde incelemeler yapılarak, arazi düzleme ve ağaçlandırma çalışmaları tedbiren durduruldu. Köyün tarihi geçmişine sahip çıktık."
Manisa Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Alaşehir Orman İşletme Şefliği tarafından yapıldığı belirtilen ağaçlandırma çalışmalarının durdurulduğunu, alanın tescili için hava koşullarının uygun olduğu zamanın beklendiğini, oluşturulacak bir komisyonun burada incelemede bulunacağını belirttiler.
AA


Geri Dön