22 / 11 / 2024
fuzul

Manisa'da depreme karşı hangi önlemler alınıyor?

Manisa'da depreme karşı hangi önlemler alınıyor?

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen'in Manisa'da yaşanabilecek bir deprem için alınan önlemlerin açıklanmasını istediği önergesi cevaplandı.




CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen'in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanması talebiyle meclis başkanlığına sunduğu ve Manisa'da yaşanabilecek bir deprem için alınan önlemlerin açıklanmasını istediği önergesine tek cümlelik cevap verildi. 

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verdiği cevapta"Bahse konu soru önergesinde belirtilen hususlar kapsamında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 15/7/2018 ve 4 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 18/12/2013 tarihli ve 28855 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği ve Türkiye Afet Müdahale Planı Kapsamında gerekli çalışmalar yapılmakta olup Manisa ilinin de İl Afet Risk Azaltma Planı yapılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Manisa'nın bir buçuk milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık şehirlerinden biri olduğuna dikkat çeken Başevirgen, "Bu kadar insanın can ve mal güvenliğini ilgilendiren önemli bir konuda, önergemize verilen cevap son derece ciddiyetsizdir. Manisa'nın yapı stok durumu, binaların depreme dayanıklılığı ve riskli binaların tespit edilmesi konusunda üstün körü cevaplar verilmesi,  olası bir depremde binlerce vatandaşımızın hayatının görmezden gelinmesi demektir" açıklamasında bulundu. 

Manisa da depreme karşı hangi önlemler alınıyor?

"7.1 Büyüklüğünde Deprem Bekleniyor"

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen konuyla ilgili açıklamasında, "Manisa, tarihinde yaşadığı depremler nedeniyle çok can kaybı vermiş bir il. 17 ilçemizden 32 adet fay hattı geçiyor. Şehir merkezimiz ve 6 ilçemiz fay hattı üzerine kurulu. En son can kaybının yaşandığı deprem 6,5 büyüklüğünde ve 1969 yılında olmuştu. Son büyük depremin üzerinden 50 yıldan fazla bir süre geçti ve uzmanlara göre 7.1 büyüklüğünde deprem bekleniyor." ifadelerine yer verdi. 

"Sorumluluğu Kim Üstlenecek?"

9 Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan iki ayrı raporda Manisa'nın deprem konusunda büyük bir rie sahip olduğunun belirtilmesine karşın, Bakanlığın yapılan çalışmalara yönelik bilgi paylaşmamasıyla ilgili Başevirgen, şunları kaydetti: 

"Ülkemizin hemen her bölgesinde sıkça deprem gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Depremin en çok yaşandığı iller sıralamasında ilk beşte Van, Muğla, Manisa, Kütahya ve Malatya var. Her ilin mutlaka bir deprem master planı olmak zorunda. Bugün gerçek anlamda sadece İstanbul'un deprem master planı var. Diğer illerde depreme karşı ne tür tedbirler alındığını ise kimse bilmiyor. Cevaplanmayan bu önergelerle de aslında bu konu üzerinde hiç durulmadığı, hiç bir önlemin de alınmadığı anlaşılıyor. Olası bir depremde hayatını kaybedecek binlerce insanın sorumluluğunu kim üstlenecek?"

Manisa da depreme karşı hangi önlemler alınıyor?

"Sorular Yanıtsız Kaldı"

CHP'li Başevirgen soru önergesinde "Manisa'da son 10 yılda denetlenen bina sayısı kaçtır? Denetlenen binaların kaçı depreme dayanıklılık bakımından uygun bulunmayıp yıkım kararı verilmiştir? Yıllara göre oranı ne kadardır? Manisa'da deprem toplama alanı oranı ne kadardır? Ege Denizi merkezli deprem hareketliliğinin Ege Bölgesi'ne olan etkilerine yönelik Bakanlığınız tarafından yapılan araştırma var mıdır? Manisa'da gerçekleşmesi muhtemel bir deprem için bakanlığınızın acil eylem planı bulunmakta mıdır? Olası bir Manisa depremine yönelik aldığınız önlemler nelerdir?" sorularının yanıtlanmasını talep etmişti.

Manisa'da depreme karşı alınan önlemler mecliste!


Geri Dön