26 / 11 / 2024

Antalya'da depreme karşı tedbirler bir an önce alınmalı!

Antalya'da depreme karşı tedbirler bir an önce alınmalı!

İnşaat Mühendisleri Odası Finike Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Bahadır Cenk Gündoğdu Antalya'da depreme karşı tebdirlerin bir an önce alınması gerektiğini vurguladı. İşte o yazı...




DEPREM 1998 yılında yayımlanan ve 1999 yılında yürürlüğe giren Deprem yönetmeliği ve Türkiye Deprem Risk Haritasına göre Antalya'nın; Kemer, Kumluca, Finike, Demre ve Kaş İlçeleri birinci, Elmalı, Korkuteli, Serik, Manavgat ile kent merkezi ikinci, İbradı ve Akseki üçüncü, Gündoğmuş, Alanya ve Gazipaşa ise dördüncü derece deprem risk bölgesi içerisinde yer alıyor. 


Bölgemizdeki bilinen en büyük depremler ise 8 Ağustos 1926'da Finike'de meydana gelen 6,9 büyüklüğünde, diğeri 25 Nisan 1957'de Fethiye'de meydana gelen 7,1 büyüklüğünde depremlerdir. Bu depremlerin tekrar periyodu eski yıllara ait yeterli kayıt bulunmadığından bilinmemektedir. 


Ayrıca 2004 ve 2005 yıllarında Finike ve kumluca şehir merkezlerinden hissedilen ayrıca kumluca da birkaç binada hasar meydana getiren 4,1, 5,5 büyüklüğünde Finike -Kaş açıklarında 2 adet deprem meydana gelmiştir. Bölgemizin depremsel hareketliliği fazladır son yıl içerisin dede 4 - 4,4 şiddetlerinde yakın çevremizde depremsel hareketlilik gözlemlenmiştir. En son hareketlilikte 07 Ekim 2015 saat 00:27 de 5.5 şiddetinde ÜÇAĞIZ/ DEMRE /ANTALYA'da gerçekleşmiştir. Bu depremler bölgemizin depremselliğini göstermekte olup gerekli tedbirleri bir an önce almamızı bize hatırlatmaktadır. 

Özellikle Finike, Kumluca, Demre, Kaş ilçelerinde 1999'dan önce yapılan binaların olası bir depremde büyük risk taşımaktadır. Bunun nedeni ise "Bölgemizde 1999'dan önce yapılan tüm yapılar, önceki yönetmelik gereğince 4'üncü derece deprem bölgesi olarak tasarlandı. Ancak bu tarihten sonra bölgesel depremler gözetilerek bu konudaki yanlış yönetmelikle düzeltilmiş ve Bölgemiz l'inci derece (yani deprem şiddeti en yüksek derece) deprem bölgesi ilan edilmiştir. 


1998 yılında yayımlanan ve 1999 yılında yürürlüğe giren daha sonrada revize edilen deprem yönetmeliği, bir önceki 1977 yılındaki yönetmeliğe oranla yapılardaki güvenlik faktörü arttırılarak ve yeni ve güncel bilgilerde dikkate alınarak düzenlenmiştir. 


Yapıların ruhsatı; ilk ruhsat tarihinden sonra her 5 yıl içinde ruhsat yenilemesi yapılarak uzatılabilmektedir. Özellikle bu durum kooperatif inşaatlarında görülmektedir. 1999 öncesi ruhsatlandırılan binanın bitimi 10 yılları hatta günümüzü bulmaktadır. Ruhsat yenilemesi yapılmış olması koşuluyla proje değişikliği istenmemektedir. 


Yani binanın bitiş tarihi değil statik projenin yapılış onay tarihi yapının statik hesabının tarihidir. 

1999'dan önce statik hesabı yapılarak projelendirilmiş yapıların. Hem deprem derecesi güncellemesi (4ncü dereceden 1 nci derece ye çıkartılması) hem de yeni deprem yönetmeliğinin güvenlik oranlarının artırılması durumu göze alındığında bu binaların depreme dayanıklılık açısından bölgemiz için büyük risk taşıdığı aşikârdır. 


Zeminin zayıf olduğu durumda, özellikle yüksek katlı binalarda binanın etkilediği zemin tabakasında zemin iyileştirme yapılması veya ileri temel yöntemleri örneğin kazık temel yönteminin kullanılması gerekmektedir. Bu yöntemlerin zeminde yapılmasının kontrolü yapı denetim firmalarında olup yapı denetim firmalarının denetimi eksiktir. Dolayısıyla belediyelerin bir birim kurarak deprem için hayati önem taşıyan bu durumu kontrol altına alması gerekmektedir. 


Ayrıca şunu da eklemek istiyorum zemin iyileştirmesi diye bölgemizde, bazı inşaatlarda, artık inşaat molozları, artık mermer molozları. Toprakla karışık taşı zemin türü malzemeler kullanılmakta olduğu görülmekte olup bunlar zemin iyileştirmesi istenmeyen malzemelerdir. Bu tür malzemeler homojen (her noktada benzer taşıma gücü) olması gereken zemin iyileştirmesini engellemektedir. Molozlar içindeki bazı malzemeler zamanla su etkisiyle eriyebilmektedir.


Kaş Aydın Haber Gazetesi


Geri Dön