Manisa’da fay hattında inşa edilecek baraj meclis gündeminde!
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde inşa edilmesi planlanan fakat fay hattı üzerinden geçtiği bilindiği halde fizibilite çalışmaları sürdürülen baraj projesini meclis gündemine taşıdı.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde inşa edilmesi planlanan fakat fay hattı üzerinden geçtiği bilindiği halde fizibilite çalışmaları sürdürülen baraj projesini meclis gündemine taşıdı.
Bekir Başevirgen, Manisa Turgutlu ve çevredeki yerleşim yerlerinin içme suyu ihtiyacını karşılaması amacıyla yapılması hedeflenen Çıkrıkçı Barajı’nın fay hattı üzerinden geçtiğinin ortaya çıkmasına rağmen devam eden çalışmalar sebebiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle meclis başkanlığına soru önergesi sundu.
DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün fizibilite çalışmalarına devam ettiğini belirttiği barajla ilgili bölgede yaşayan köylülerin önemli endişeleri olduğunu kaydeden Bekir Başevirgen, barajın yapılması halinde Derbent, Çıkrıkçı ve Sarıbey mahallelerinin çölleşeceği endişelerinin yanı sıra, barajın olası bir depremde Çıkrıkçı ve Sarıbey’i yerle bir edecek bir riski barındırdığına da vurgu yaptı.
“Kasabayı Yıkan Fay Hattı, Barajın Düşünüldüğü Bölgeden Geçiyor”
Manisa’nın birinci derece deprem bölgesi olduğunu ve barajın yapılması düşünülen bölgenin, 1862'de meydana gelen ve 280 kişinin ölümüyle sonuçlanan depremin fay hattı üzerinde olduğunu ifade eden Başevirgen, “Manisa, yaşadığı depremler nedeniyle çok can kaybı vermiş bir il. 17 ilçemizden 32 adet fay hattı geçiyor. En son can kaybının yaşandığı deprem 6,5 büyüklüğünde ve 1969 yılında olmuştu. Son büyük depremin üzerinden 50 yıldan fazla bir süre geçti ve uzmanlara göre 7.1 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Baraj inşa edilirse binlerce insanın hayatı tehlikeye girecek. Fizibilite çalışmaları bu gerçek göz ardı edilerek neye göre yapılıyor anlamak mümkün değil. Olası bir depremde hayatını kaybedecek binlerce insanın sorumluluğunu kim üstlenecek?” sorusunu sordu.
“Köylüler Baraj Değil Gölet İstiyor”
Çıkrıkçı köylülerinin Karacaali çayının üzerine baraj değil, 2005'te dere tabanlarına yapılan küçük göletlerden yapılmasını istediğini dile getiren CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Köylülerin bir endişesi de verimli tarımsal arazilerin çölleşme ihtimali üzerine. Barajın üzerine yapılacağı Karacaali çayı nedeniyle Derbent, Çıkrıkçı ve Sarıbey mahalleleri çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Köylüler burada baraj değil, 2005 yılında dere tabanlarına yapılan küçük göletlerin yapılmasını istiyorlar” diye konuştu.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, önergesinin tamamında Tarım ve Orman Bakanı'na şu soruları sordu:
1.Çıkrıkçı barajı projesi için yapılan çalışmalarda çevre mahallelere olan etkisi değerlendirilmiş midir? Barajın yapılması durumunda çevre mahallelerde ne gibi değişiklikler meydana gelebilecektir? Bu değişiklikler tarımsal üretime ve insan yaşamına hangi oranda etki edecektir?
2.Çıkrıkçı Barajı projesi için yapılan çalışmalarda barajın fay hattı üzerinde olduğu tespit edilmiş midir? Bu konuda bir tespit yapıldı ise neden baraj projesi hala fay hattı üzerinde gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır? Bu konuda projenin yer değişimi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
3.Çıkrıkçı Barajı projesi hazırlanırken depremsellik açısından detaylı araştırmalar gerçekleştirilmiş midir? Söz konusu baraj depreme dayanıklı olarak mı inşa edilecektir? Deprem riskine karşı baraj inşasında ne tür teknik ve yöntemlerin uygulanması düşünülmektedir?
4.Baraj projesinin tamamlanması ve sonrasında herhangi bir doğal afet gerçekleştiğinde (deprem, sel vb) barajın çevre mahallelere olan etkisi düşünülmüş müdür? Bu konuda bir önlem ve afet planınız var mıdır?
5.Baraj projesi hazırlanırken bu konuda uzman kişilerin bilgilerinden faydalanılmış mıdır?
6.Çıkrıkçı Barajı projesinin değiştirilerek baraj yerine bölge halkının da isteği olan dere tabanlarına göletler yapılması düşünülmekte midir? Çıkrıkçı Barajı projesi hazırlanırken gölet konusu da incelenmiş midir? Dere tabanlarına yapılacak göletler konusunda yapılan çalışmalarda ne tür tespitler gerçekleştirilmiştir ki Çıkrıkçı Barajı projesine onay verilmiştir?