02 / 05 / 2024

Manisa'da nüfus artışı konut ihtiyacını artırdı!

Manisa'da nüfus artışı konut ihtiyacını artırdı!

Son yıllarda sanayileşme hamlesiyle birlikte ekonomik olarak hızlı bir büyüme sürecine girdi. Bu büyüme beraberinde nüfus artışını da getirdi. Nüfus artışı ise kentteki konut ihtiyacını artırır oldu...



Son yıllarda sanayileşme hamlesiyle birlikte ekonomik olarak hızlı bir büyüme sürecine girdi. Bu büyüme beraberinde nüfus artışını da getirdi. Nüfus artışı ise kentteki konut ihtiyacını artırır oldu. Bu talebi karşılayacak arzın henüz sağlanamadığı da bir gerçek. Yanı önümüzdeki yıllarda Manisa'da gayrimenkul sektörünü oldukça hareketli günleri bekliyor. 


Burada Manisa'nın büyükşelıir olmasının da önemli bit itici güç olacağı aşikar. Yanı sürekli büyüyen Organize Sanayi Bölgesinden güç alan Manisa çok yakuıda önemli konut projelerinin yükseldiği bu nokta lıaline gelecek. Bu duıum. İzmit'e yakınlığı nedeniyle hem ulusal, hem de uluslaraıası yahrımcılartn da dikkatini çekecektir Umarız sonuç, planlı yapıların yükseldiği, sosyal donatı ve yeşilin bol olduğu bir kent olur. 


Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından Eva Gayrimenkul Değerlendirme, zaman zaman yaptığı analizlerle dikkat çekiyoı. Kurumun son analizi ise Manisa'yla ilgili. Önümüzdeki aylaıda Eva bizim için Ege'nin diğeı kentlerini de değerlendirecek. Şimdi ilk duıak Manisa... EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş. yetkilileriııin gerçekleştirdiği çalışmaya göre, Manisa Belediyesi'nce en son yapılan 1989 tarihli imar plantnda gösteıilen yerleşim alanlan son yıllaıda yetersiz kalmaya başlamış. 


Aıtan talebi kaışılamak için de küçük konsepte yapılan yeni konut projelerinin sayısı her geçen gün attığı gözleniyot Yapılan çalışmada kent merkezinde kemikleşmiş doku içinde eski yapılatın yenilenmesi ile oluşturulan yapılar dışında yeni projeler için alan bulunmadığı göze çat pıyoı Yetkilileı, bu şekilde yapılan yem yapıların kent merkezindeki ezberi bozduğunu ve konut birim fiyatlarını 2 bin 500 Tfmetrekareye kadar çıkardığını belirtiyor. Yapılan çalışmada, kent merkezinin genel olarak doğubatı aksında uzanan ila ana cadde olan  İzmir  ve Doğu caddeleti ile kuzeyguney aksında uzanan İbrahim Gökçen. Kenzi. Atatürk. Tevlaye ve Cumhuriyet caddeleri üzerinde gelişim gösterdiği göze çarpıyor. Doğu Caddesi'nde özellikle bankaların olduğu doğu istikameti Üzerinde yer alan dükkanların metrekare fiyatı 15 bin-20 bin TL atasuıda değişiyor. Caddede batı istikametine doğru ilerledikçe ise degeıler 6 bin 7 bin TL kadat duşuyoı . Aynı cadde üzerinde meskenlerde metrekare fiyat aralıkları ise yem binalarda 2 biıı-2 bin 500 TL eski yapılat da da bin 500 2 bin lira arasmdadeğişiyor.Yine aynı cadde üzeıınde batı istikametine doğru ileıledikçe mesken birim fiyatları eski ve yem yapılarla birlikte bin 400 bin 800 TL atasında seyı ediyor.


KENT KUZEYİ BÜYÜYOR 

¦ Kent merkezinde kemikleşmiş doku olmasından dolayı yeni yerleşimler için alan atzı yapılamadığını belirten Eva Gayrimenkul Değetleme yetkilileri, güney aksında da doğal sınıtlatm bulunmasından ötürü şeluin kuzeye doğru büyüdüğünü belirtiyor. Yetkililer, kentin doğu aksında konut dışı kentsel çalışma alanları, açık çöp depolama alatıı ve sosyal dokusu kötü gecekondu mahalleleri olmasından dolayı konut yatarımı için tercih edilmediğim söylüyor Yetkililere gore. kentin kuzey aksında yem açılan çevre yoluna kadar olan bölgenin yakın zamanda konut gelişimine açılacağı on goruluyor. Çevre yolundan daha kuzeyde kalan bölgenin ise değerli taıım arazileri ve Gediz Havzası olmasından dolayı imara açılması beklenmiyor. Yapılan çalışmada yetkililer, kentin kuzey aksının konut gelişimi için batı aksının sanayi için, doğu aksının ise konut dışı kentsel çalışına alanları için aynştmlmış olduğunun altını çiziyor. 


¦ Çalışmada kentin lüks konut bölgeleri olarak Güzelyurt Uncubozköy ve M uı ad iye göster iliy ot Orta ve üst gelir grubu tarafından ıskan edilen Uncubozköy Mahallesinde genellikle 3-5 katlı lüks yapılaı yoğun olaı ak yer alıyoı Ayrıca bölge üniversiteye oları yakınlığı nedeni ile öğrencüer tarafından da tercih ediliyor Bölge genelinde metıekare fiyatı bin 500-2 bin 400 lira arasında değişen değerler bulunuyor. Kentin ust gelü grubu tarafından ıskatı edüeıı Keçiliköy Mahallesı'nde dalıa çok dubleks, tripleks lüks konutların yoğun olduğu göı üluyoı. Bölge genelinde bulunan yapılarda birim fiyatları 2 büı 3 bin TL civarında. Genelde 2 3 kata imarlı olan arsalaıda değerler ise 70frbin 200 lira. Yapılan çalışmada kentin yeni gelişen lüks konut bölgesi konumunda olan Güzelyurt Mahallesi'nin site içüıe yapılaşmaların yoğun olduğu bir bölge olduğu dikkat çekiyoı. Mahalle sınırlan içinde site içinde dubleks, tripleks. çok katlı konut projeler i yoğun olaıak yet alıyor. Dubleks ve tripleks siteler genel olaıak 15-20 yaşlarında iken. çok katlı yapılaıt baıındır an yeni siteler göze çarpıyor Dubleks ve tripleks sitelerde birim fiyatları bin 500-2 bin lira arasında değişiyor. Çok katlı sitelerde ise fiyatlaı bin 700-3 büı TL. Son dönemde Muradiye Mahallesinde de çok sayıda dubleks ve tripleks meskenden oluşan site tarzı yapılaşma var Bölgede yeı alan site içindeki yapılar, bin 800-2 bin 500 H atasında değişen değetleı bulunuyor.Kentin kuzey doğusunda yem yeni ge Üşen mahalleler olan Kuşlubahçe ve Batbaros'ta ise yem yapılardaki birim fi yatlaıı bin bin 200 liıa arasında değişiyor.


Hürriyet Ege 


Geri Dön