09 / 01 / 2025

Manisa’nın 2 bin yıllık deprem gerçeği! 

Manisa’nın 2 bin yıllık deprem gerçeği! 

Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde bulunan Aigai Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, milattan sonra 17 yılında meydana gelen büyük depreme yönelik yazıtlar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, "Milattan sonra 17 depremini ‘Batı Anadolu'nun başına gelmiş en büyük felaket' olarak isimlendiriliyor."



Manisa Akhisar'da 22 Ocak'tan beri peş peşe depremler meydana geliyor. Uzmanlar Manisa'nın Batı Anadolu fay hatları üzerinde olduğunu belirtirken, birçok kentten hissedilen depremler endişe yaratıyor. Arkeologlar, Manisa'da deprem gerçeğinin binlerce yıl önce de yaşandığını anlatan eserleri ortaya çıkardı.

Manisa’nın 2 bin yıllık deprem gerçeği! 

Sözcü Gazetesi'nden İlker Kılıçaslan'ın haberine göre, Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde bulunan Aigai Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, milattan sonra 17 yılında, yaşanan büyük depreme yönelik yazıtlar ortaya çıktı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aigai Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, ortaya çıkarılan yazıtların 2 bin yıl önce yaşanan büyük depremi doğruladığını ve yazıtlarda depremden sonra kentin yeniden imar edilişinin bulunduğunu belirtti.

Antik kent ile ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, “Aigai'nin kuruluş tarihi milattan önce 700 civarı. Kenti yaklaşık olarak milattan sonra 3'üncü yüzyılda terk ediyorlar. Yani bin yıl boyunca kesintisiz bir yaşam olduğunu söyleyebilirim. Daha sonrasında Bizans döneminde kısa bir yerleşim ve Türklerin gelişi, 13'üncü yüzyılda tamamen terk edilmiş bir yer” diye konuştu.

Manisa’nın 2 bin yıllık deprem gerçeği! 

BATI ANADOLU'NUN BAŞINA GELMİŞ EN BÜYÜK FELAKET

Antik yazarların da depremin şiddetinin çok güçlü olduğunu doğruladığını belirten Doç. Dr. Yusuf Sezgin, depremin Batı Anadolu'nun başına gelmiş en büyük felaket olarak tanımlandığını ifade etti. Doç. Dr. Sezgin şöyle konuştu:

-Antik yazarların bize aktardığına göre, milattan sonra 17 yılında çok büyük bir deprem meydana geliyor. Hatta yaşlı Plinius bu depremi, milattan sonra 17 depremini ‘Batı Anadolu'nun başına gelmiş en büyük felaket' olarak isimlendiriyor.

-Sadece yaşlı Plinius değil birçok antik yazar, mesela Tacitus bu depremle ilgili ayrıntılar veriyor ve bu ayrıntılar aslında çok çarpıcı. Yazıttaki ifadelerden anlıyoruz ki bu bölgede çok şiddetli bir deprem meydana gelmiş. Yazıtlarda yaşanan deprem sırasında 12 antik kentin yıkıldığını söyleniyor.

-Bu kentlerden biri de Aigai. Ama ilginç olan nokta bu sayılan kentler arasında Kyme de var. Kyme neresi, bugünkü Aliağa'dan bahsediyoruz. Diğer bir kent ise Philadelphia, yani bugünkü Alaşehir. Yani toplamda 250 kilometrelik bir hat boyunca 12 büyük kent yerle bir olmuş. Bu da bize depremin çok şiddetli bir şekilde meydana geldiğini gösteriyor.

Manisa’nın 2 bin yıllık deprem gerçeği! 

Doç. Dr. Sezgin, yazıtlarla ilgili de şunları kaydetti:

-Aslında son dönemin en güncel konularından biri deprem. Depremle yatıp depremle kalkıyoruz. Deprem gerçeği tabi ki antik çağda da vardı. Biz Aigai'de yürüttüğümüz kazı çalışmalarında bu depremlere ilişkin bir takım yazıtlar ele geçirdik. Yaklaşık 2 bin yıllık yazıtlar. Bize milattan sonra 17 yılındaki büyük bir depremin nasıl meydana geldiğini ve bu deprem sonrasında kentin nasıl yeniden imar edildiğini göstermekte.

Ünlü Profesör Hasan Sözbilir'den korkutan deprem uyarısı!

Manisa Akhisar'da hasar tespit çalışmaları başladı!

Manisa'da 305 bina ağır hasarlı!


Geri Dön