28 / 12 / 2024

Manisa'ya afet deposu kurulacak!

Manisa'ya afet deposu kurulacak!

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 2013 yılında 15 bölgede 27 ilde yapılması planlanın Bölge Afet Depoları 'ndan birisi de Manisa 'ya kuruluyor




Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Ege Bölgesi'nde olası doğa olaylarına karşı AFAD Bölge deposu kurmaya karar verdi. İzmir'in sıkışık yapısı sebebiyle Manisa'ya kaydırılan projenin ihalesi tamamlandı. Toplam 12 milyon TL'ye mal olacak Bölge AFAD deposu Manisa ve Ege Bölgesi'nin tamamına hizmet verecek.

Manisa İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Bekir Şen, ihalesi yapılan projenin 30 iş günü içinde tamamlanarak teslim edileceğini müjdeledi. Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Tirkeş köyündeki hazine arazisi üzerine yapılan deponun ihalesinin tamamlandığını ve projenin  TOKİ  tarafından uygulanacağını söyleyen Şen, "Türkiye'ye komşu ülkelerde ve bölgede olabilecek afetler de düşünülerek yerleri belirlenen 27 yeni depo, Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hatay, Manisa, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırıkkale, Kocaeli, Muğla, Muş, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Van ve Yalova'da kurulacak. İlk etapta İzmir'de yapımı planlanan depo arazi sıkıntısı sebebiyle Manisa'ya kaydırıldı" dedi.


'Aile tipi' çadırlar 

Deponun toplam 12 bin 500 metrekare hazine arazisi üzerine kurulacağını vurgulayan Şen, "Depoların yüksekliği 15 metre olacak. Depoda olası bir olaya karşı 15 dakika içinde müdahale edecek hazır ekipler bulunduracağız. Büyükşehir olan Manisa'nın tam ortasında olduğu için Saruhanlı'nın Tirkeş köyünü seçtik. Depoda 120 bin çadır ve çadır içi malzeme (mutfak seti, yatak, battaniye, ısıtıcı, aydınlatma) bulunacak. Olası bir afette yaklaşık 600 bin afetzedeye barınma imkanı sağlayacak olan bu 120 bin çadır öncekilerden farklı olacak. Yeni tasarlanan ve patenti AFAD'a ait olan çadırlarla ev formatında barınma imkanı sağlanacak. 'Aile tipi' denilen çadırlar; iki oda, mutfak ve ayakkabılıktan oluşacak. Çadır sayısı stokuyla Türkiye, İran'dan sonra 2. sırada yer alacak" diye konuştu.

Şen, AFAD'ın depolar aracılığıyla yardım malzemelerinin korunması, okyanus ötesi taşımacılığa uygun standartlarda afet bölgelerine ulaştırılması ve tüm bu süreçlerin takibi konusunda dünyada daha önce hiç kullanılmamış bir konsepti uygulayacağını belirterek, "Akademisyenlerle birlikte hazırlanan konsept kapsamında, depoların yapımında modüler tarzda çelik konstrüksiyon kullanılacak" dedi.



Kamera sistemi

Deponun en son teknoloji ürünleri kullanılarak tasarlandığını anlatan Şen, "Yardım ürünleri, gemi ve tırlarla rahatça taşınabilmesi için paletler içerisinde 40'lık konteynerlere konulacak. Yardımların sevki sırasında da konteynerler, deponun içerisinden tavan vinci vasıtasıyla alınarak hızla tırlara yüklenecek. Afet anında hata payını azaltan ve insan faktörünü büyük ölçüde ortadan kaldıran bu yeni modelde, teknolojik imkanlar en üst seviyede kullanılacak. Bu doğrultuda tüm konteynerler tek bir merkezden takip edilebilecek ve uzaktan on-line kameralarla da izlenebilecek. AFAD, bu sistem sayesinde afet esnasında tüm Türkiye genelindeki stok verilerine anında ulaşabilecek" dedi.


Yeni Asır


Geri Dön