30 / 04 / 2024

Mardin'de inşaat sektörü konuşuldu!

Mardin'de inşaat sektörü konuşuldu!

MÜSİAD Mardin Şubesi ve Mardin Müteahhitler Derneği iç göç ve beraberinde gelişen barınma sorununu MÜSİAD Dost Toplantısında masaya yatırdı. Toplantıda, İnşaat Sektörünün sorunları, Mardin'in genel inşaat durumu ele alındı.



MÜSİAD Mardin Şubesi ve Mardin Müteahhitler Derneği iç göç ve beraberinde gelişen barınma sorununu MÜSİAD Dost Toplantısında masaya yatırdı.


Toplantıda, Müteahhitler Derneği Başkanı Ahmet Çelik ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile MÜSİAD Mardin Şube Başkan'ı Nurettin Kasap ve Yönetim Kurulu Üyeleri hazır bulundular.


Toplantıda söz alan, Müteahhitler Derneği Başkanı Ahmet Çelik; Bölgemizde son dönemde terörden kaynaklı olarak göç etmek durumunda kalan vatandaşlarımızın yanında yer almalı, bu zor ve sıkıntılı günler geçiren vatandaşlarımız için Müteahhitler olarak elimizi taşın altına koymalı el ele verip, barınma sıkıntılarını çözmeli kardeşliğimizi pekiştirmeliyiz.”dedi.


Kardeşliğin zor günler için var olduğunu kaydeden Çelik, "Allah aşkına kardeşlerimizi en samimi duygularla kucaklamalı yalnız olmadıklarını onlara iyice hissettirmeliyiz.Hiç kimse yarın ne olacağını bilemez, bu gün elimdeki maddi ve manevi imkanları seferber etmeye şahsım olarak hazırım. Müteahhitler olarak, gerekirse yerinden yurdundan olan kardeşlerimiz için maliyetinin altında konut yapmaya hazırız. Önemli olan yerinden yurdundan göç eden kardeşlerimizin acılarını hafifletmek acılarına ortak olmak ve el birliği ile bölgemizde yaşanan bu olumsuz ve üzücü olaylara dur demeliyiz dedi.”


Toplantıda, İnşaat Sektörünün sorunları, Mardin'in genel inşaat durumu ele alındı.

MÜSİAD Mardin Şubesinin ''Mardin'de İnşaat Durumu ve Öneriler '' raporu okundu.

Raporda İç göç sebebi ile gelen vatandaşların barınma sorununun tespiti ve çözümü ile Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde Özel Sektör tarafından yapılan stok fazlası konutların iç göçten gelen ailelere tahsis edilerek değerlendirilmesi.


Bu konu ile alakalı ilk toplantılar Mardin Valisi, Artuklu ve Kızıltepe Kaymakamı’nın da dahil olduğu emlakçılarla yapıldı, bu çalışmalarda kiralık daire sayısının Artuklu’da 100 civarında, Kızıltepe’de 750 civarında olduğu, kentsel dönüşüm çalışması yapılmaya başlandığı zaman kiralık dairelerin yetmeyeceği sonucu çıktı.


Kalkınma Bakanı’na sunulan raporumuzda; Çözüm ve öneri olarak iç göçten gelen insanları  TOKİ  Tarzı sitelere toplayıp, tecrid etme yerine, ilçenin geneline yayarak toplumsal bütünlüğü sağlamak. Bu bütünlüğü sağlamak amacıyla Mütteahhitlerin elinde bulunan ve ilçe genelindeki fazla konutların tahsis edilmesi.

Çalışmamız iki aşamadan oluşmaktadır; 


1. Kiralık, 2. Satılık konutlar


KİRALIK KONUTLARDA

1. İç göçten gelen insanların ev kirasını ödememe endişesi ve kullanım süresinin çok kısa olması düşüncesi ile EV SAHİPLERİ evlerini kiraya verme konusunda isteksiz davranmaktadırlar. 

Bu konuda valilik garantör olursa bu sorun daha rahat hallolur.

2. Artuklu Mahalle Muhtarlarından gelen öneriye göre; Eski Mardin’de bir miktar bakım yapılarak kiralamaya hazır birçok konut temin edilebilir. Kiralama garantisi verilmesi halinde bu çalışma yapılabilir.

3. İç göçten gelen talep karşısında Piyasada fırsatçılık yapılmadığı, genelde insanlara yardımcı olunduğudur.

4. İç Göçten gelenlere Dedaş Firmasından elektrik faturalarında indirim yapılması talep edildi. 

Marsu Firmasından su faturalarında indirim yapması yada bedelsiz su vermeleri konusunda talepte bulunduk. Firma fakir ailelerin başvurusu halinde aylık 20 ton bedelsiz su verdiklerini beyan ettiler.


SATILIK KONUTLARDA

1. Artuklu ilçesinde Bitmiş halde satılık 500-750 arasında konut olduğu

Kızıltepe ilçesinde Bitmiş halde satılık 750-1000 arasında konut olduğu

2. Finans sorunu olmaması halinde Kısa sürede yaklaşık 6 ay içinde Artuklu’da 2000, Kızıltepe’de 2500 adet konut bitirilebileceği varsayılmaktadır.

3. Bitmiş ve kısa sürede bitirilebilecek konutlardan sosyal konutların TOKİ tarafından satın alınarak Tahsis edilmesi. TOKİ idaresine satılacak konutlarla ilgili TOKİ koşullarına uygun şartların sunulması gerekir. 

Mütteahhitlerin ellerindeki stok fazlası konutları uygun fiyatlarla yani TOKİ koşullarına uygun temin edilebileceği görüşü hakim.

4. TOKİ tarfından konutların satın alınması halinde 2 Yıl kullanıldıktan sonra ve İç göçten gelen insanların dönüşünden itibaren; 

a) Yoksul insanlara satışı yapılabilir. 

b) Suriye vatandaşlarına tahsis edilebilir.

c) Satışları yapılabilir.

5. Faizsiz kredi karşılığı konut temini, Bu teklifte,

a) Mütteahhite kira ödenmeden her daire karşılığı, daire ederi kadar faizsiz kredi temin edilmesi. Kredi süresi 2 yıl olacak. Bu çalışmada müteahhit likit sorununu çözecek, devlet de kira bedelini faiz giderinde kullanacak. 

b) Vatandaş yeni daire satın alıp 2 yıl iç göçten gelenlere ücretsiz kiraya vermeyi tahattüt etmesi halinde 20.000 tl civarında destek verilebilir. 

Destek verme koşulları: 

1. İki yıl boyunca dairenin kullanım hakkı Mardin Valiliği olacak.

2. Daire satın alımında alıcı ayrıca kredi kullanacaksa belirli bir miktar için 3-5 puan faiz desteği de verilebilir. 

Bu yöntemle Satıcı malını satmış ve alıcıda uygun koşullarda konut alımı yapmış olacak.

6. Faizsiz kredi karşılığı konut teminini kabul eden mütteahhitler işlemlerini bitirdikleri an konut anahtarlarını Valilik yetkililerine teslim edecekler.

7. Biten veya Bitme aşamasında olan dairelerin Hazine arazi ve arsaları karşılığında takas edilmesi.


Kıratım Gazetesi


Geri Dön