23 / 12 / 2024

Mardin’in çehresi değişiyor!

Mardin’in çehresi değişiyor!

Mardin Büyükşehir Belediyesi, eski Mardin’de bulunan 19 tarihi çarşıyı kapsayan “Tarihi Çarşıların Canlandırılması” ve “ 1.Cadde Yayalaştırma, Toplu Taşıma ve İyileştirme” projelerini tanıttı.




Mardin Büyükşehir Belediyesi, eski Mardin’de bulunan 19 tarihi çarşıyı kapsayan “Tarihi Çarşıların Canlandırılması” ve “ 1.Cadde Yayalaştırma, Toplu Taşıma ve İyileştirme” projelerini tanıttı. Proje kapsamında taşıt trafiğinin sınırlandırılması, kentin tarihi dokusunu gürültü ve hava kirliliğinden arındırılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, tarihi yerleri tekrar ticaret ve sosyal alanlara dönüştürüyor.

 

Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi’nin ortaklaşa hazırladıkları eski Mardin’de  “Tarihi Çarşıların Canlandırılması” ve “1.Cadde Yayalaştırma, Toplu Taşıma ve İyileştirme” projeleri belediye meclis toplantı salonunda yapılan toplantı ile tanıtıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ile Artuklu Belediyesi yetkilileri katıldı.

Proielere GAP, DİKA finansal destek sunarken, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Mardin Arkeoloji Müzesi, Artuklu Üniversitesi’nin Mimarlık Fakültesi ve Sanat Tarihi Bölümü ile TMMOB  ise iştirakçı olarak yer alıyor.

Eski zanaatlar yeniden canlandırılacak

19 tarihi çarşının restore çalışmalarıyla birlikte semerciler, demirciler, sobacılar, bakırcılar, zahireciler, marangozlar, eski kuyumcular, baharatçılar, şapkacılar, kazancılar ve kaçakçılar gibi üretime dayalı ticari faaliyet kolları tekrardan canlandırılarak, çarşılara ekonomik hareketlilik getirilecek.

Eski çarşılar ticaretin merkezi olacak

Şehir merkezinin Cumhuriyet Meydanı ve Üçyol arasında yoğunlaşmasını dikkate alınan projede, diğer alanların ticari ve sosyal olarak canlandırılması öngörülmektedir. Bu kapsamda yapılacak inşai ve sosyal yatırımın Diyarbakır Kapı, Savur Kapı ve geleneksel çarşı bölgelerine yapılması şehir merkezinin bu anlamda genişletilmesi tasarlanıyor.

 


Mardin Büyükşehir Belediyesi





Haber Kıratım Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Mardin Büyükşehir Belediyesi, eski Mardin'de bulunan 19 tarihi çarşıyı kapsayan "Tarihi Çarşıların Canlandırılması" ve n 1.Cadde Yayalaştırma, Toplu Taşıma ve İyileştirme" projelerini tanıttı. 


Proje kapsamında taşıt trafiğinin sınırlandırılması, kentin tarihi dokusunu gürültü ve hava kirliliğinden arındırılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, tarihi yerleri tekrar ticaret ve sosyal alanlara dönüştürüyor. 


Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediye si'nin ortaklaşa hazırladıkları eski Mardin'e yönelik "Tarihi Çarşıların Canlandırılması" ve "1.Cadde Yayalaştırma, Toplu Taşıma ve İyileştirme" projeleri belediye meclis toplantı salonunda yapılan toplantı ile tanıtıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi daire başkanları ile Artuklu Belediyesi yetkilileri katıldı. 


GAP, DIKA finansal destek sunarken, II Kültür lUrizm Müdürlüğü, Mardin Arkeoloji Müzesi, Artuklu Üniversitesi'nin Mimarlık Fakültesi ve Sanat Tarihi Bölümü ile TMMOB projelerde iştirakçi olarak yer alıyor. 


Eski zanaatlar yeniden canlandırılacak 


19 tarihi çarşının restore çalışmalarıyla birlikte semerciler, demirciler, sobacılar, bakırcılar, zahireciler, marangozlar, eski kuyumcular, baharatçılar, şapkacılar, kazancılar ve kaçakçılar gibi üretime dayalı ticari faaliyet kollan tekrardan canlandırılarak, çarşılara ekonomik hareketlilik getirilecek. 


Eski çarşılar ticaretin merkezi olacak 


Şehir merkezinin Cumhuriyet Meydanı ve Uçyol arasında yoğunlaşmasını dikkate alınan projede, diğer alanların ticari ve sosyal olarak canlandırılması öngörülmektedir. Bu kapsamda yapılacak inşai ve sosyal yatırımın Diyarbakır Kapı, Savur Kapı ve geleneksel çarşı bölgelerine yapılması şehir merkezinin bu anlamda genişletilmesi tasarlamyor. 


Duraklara 4 dilde isim verilecek 


1.Cadde yayalaştırma projesi kapsamında 1.Cadde ve Yeni Yol arasında bulunan duraklara Kürtçe, Arapça, Türkçe ve Süryanice isimler verilecek. Ayrıca Mardin Kalesi, Kasimiye Medresesi, Deyrulzafaran Manastırı ve Ezidi Mezarlığı gibi tarihi mekan ve yerlerin fotoğraflarıyla otobüsler giydirilecek. 


1.Cadde Yayalaştırma projesi ile şehrin çehresi değişecek 


1.Cadde Yayalaştırma projesi ile taşıt trafiğinin sınırlandırılması, kentin tarihi dokusunu gürültü ve hava kirliliğinde arındırılması hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, caddenin sosyal etkileşim mekanına dönüşmesini sağlayacak. Caddede yayalaştırma uygulaması sırasında caddede estetik değeri olan oturma elemanı, aydınlatma elemanı, çöp kutusu, kent mobilyaları, durak, peyzaj düzenlemeleri ve heykel gibi sanatsal unsurlar için uygun bir kentsel mekan oluşturulacak. Proje ile caddedeki mekânsal kalite ve karakterin artması, kentin kimliğine ve imajına da önemli bir değer kazandırılmış olunacak. Proje kapsamında tarihi çevrelerin korunması ve yenilenmesiyle birlikte tarihsel ve kültürel süreklilik sağlanacak, tarihi çevre çağdaş yaşam koşulları doğrultusunda daha sağlıklı fakat kimliği korunarak canlandırılmış olunacak. 



Kıratım Gazetesi


Geri Dön