25 / 12 / 2024

Mark Mobius: Türkiye yatırımda fırsatlar ülkesi!

Mark Mobius: Türkiye yatırımda fırsatlar ülkesi!

En iyi fırsatları kriz döneminde bulan küresel yatırımcılar şimdi de gözünü Türkiye’ye dikti. Ekonomimiz üzerine karamsar senaryolar çizen kuruluşların aksine ünlü yatırımcı Mark Mobius Türkiye’yi fırsatlar ülkesi olarak gördüğünü açıkladı.



Fetullahçı terör örgütüne (FETÖ) üye teröristlerin darbe girişimleri sonrası siyasiler ve iş dünyası yabancı yatırımcıya Türkiye’de bir sorun olmadığı mesajını verirken, Franklin Templeton Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius Türkiye’yi fırsat ülkesi olarak gördüklerini açıkladı. Türkiye piyasalarında halen “fırsat aradıklarını” söyleyen Mobius, yatırımcıların gayretli bir biçimde getiri arayışında olduklarını ve bu getirinin bulunabileceği piyasalardan birinin gelişmekte olan piyasa tahvilleri olduğunu söyledi.


PARA AKIŞI BİZE DOĞRU

Mobius, büyük miktarda bir paranın da gelişmekte olan ülkelere aktığını belirtti. Mobius, mevcut durumda gelişmekte olan piyasa tahvillerinin hisse senetlerine göre daha iyi değer sunduğunu söyledi.


Mobius, Çin’de hükümetin faizleri çok fazla düşürmek istememesi ve sermayenin ülkeyi daha yüksek getiri sağlayan ülkelere gitmek üzere terketmesini istememesi sebebiyle yuanda değer kaybının “sona yaklaştığını” söyledi. Merkezi Şikago’da bulunan global finansal hizmetler şirketi Northern Trust’ın kıdemli analisti Claire Meier de, Türkiye’de darbe girişiminin neden olduğu son dönemdeki gelişmelerin, orta ve uzun vadede yatırımcı iştahını ve borç çevirme yeteneğini olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.


AÇIKLAMA DÖNEMİ

Türkiye’de darbe girişimini izleyen dönemde ilk etapta yatırımcı iştahının azalmasının söz konusu olabileceğini vurgulayan Meier, “Son günlerde, devlet tahvillerinin faizi ve kur yeniden düşüş gösteriyor, ancak hala eski seviyelerinden biraz yüksek konumdalar. Yabancı yatırımcının iştahının azalmasına yol açacak asıl noktaysa darbe girişiminin ardından, Türkiye’nin nasıl bir iç ve dış politikayla devam edeceğinin tam olarak anlaşılamamasıdır” dedi.


Şu anda Türkiye’nin kendini açıklama dönemini yaşadığını vurgulayan Meier, Türkiye’nin bugüne kadar güçlü kurumları ve hukukun üstünlüğüne olan inancını kanıtlaması sayesinde, önemli sayıda yabancı yatırımcı çekmeyi başardığını ifade etti ve şunları ekledi: “Uluslarararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, kredi notunu gözden geçirirken en çok önem verdikleri konu, ülkenin yabancı sermaye çekebilme yeteneğidir.”


FİYATLAMA DÜZELİYOR

Ziraat Yatırım Strateji Yöneticisi Bora Tamer Yılmaz da darbe girişimini izleyen hafta otoritelerin verdikleri hızlı tepkiyle piyasaların sağlıklı işlemesini sağladıklarını söyledi. İlk hafta alınan önlemlere karşın fiyatlamaların Türkiye’nin yüzde 4 büyüme trendini yansıtmadığını dile getiren Yılmaz, “Geçen hafta yaşananlar ilk başta yatırımcılar tarafından endişeyle karşılandı. Ancak araya giren hafta sonunun ardından, olayların salim kafayla değerlendirilmesiyle, fiyatlamalarda yeniden düzelme görüyoruz” dedi.


ÜLKEYE GÜVENİN GÖSTERGESİ

ABank, 12 ülkeden 18 bankanın katılımıyla, 225 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi temin etti. Bu kredinin, hem ABank’a, hem de Türk bankacılık sektörüne duyulan güvenin önemli bir göstergesi olduğunu belirten ABank Genel Müdürü Müge Öner, ülke ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacaklarını vurguladı.


VAKIFBANK’A YENİ LİMİT

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, VakıfBank’a 150 milyon euro tutarında yeni bir kredi limiti onayladığını duyurdu. Yeni kredi farklı para birimlerinde üç farklı program altında reel sektöre kullandırılacak. Gelişmeden duyduğu memnuniyeti ifade eden VakıfBank Genel Müdürü Halil Aydoğan, “15 Temmuz’daki hain darbe girişimi sonrasında tahsis edilen bu yeni kredi limiti bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının vurguladığı endişelerin haklı endişeler olmadığını ispatladı.  Siyasi saiklerle alelacele not indirimine giden kredi derecelendirme kuruluşu S&P’ye verilebilecek en güzel cevap niteliğindedir” dedi.




Karar


Geri Dön