Expo Real 2015'te yatırım fırsatları anlatıldı!
Türkiye'de yatırım yapanlar Türkiye'deki yatırım fırsatlarını Expo Real'de anlattı. Türkiye Yatırım Fırsatları Paneli'ne birçok isim katıldı.
Türkiye Yatırım Fırsatları Paneli'ne gelen Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Çelen'in moderatörlüğünde Almanya'nın eski Türkiye Büyükelçisi ve Başbakanlık Yatırım Ajansı Danışmanı Wolf Ruthart Born, Multi Development CEO'su Hulusi Belgü, Amplio Emlak Yatırımları CEO'su Alaeddin Babaoğlu, ve METRO PROPERTIES Türkiye Asya Bölge Direktörü Gündüz Bayer, Aareal Bank'tan Şenay Azak katıldı. Panelde şu anda siyasi olumsuzlukların yaşandığı Türkiye'nin dev kamu yatırımları, kentsel dönüşüm projeleri ve gelişmeye açık şehirleriyle yatırım beklediğinin altı çizildi. Türkiye'nin gerçek konumuna gelebilmesi için benzer platformlarda benzer faaliyetlerin istikrarlı bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Güniz Çelen Türkiye'nin potansiyelinin yine Türkiye'de yatırım yapmış Avrupalı kurumların temsilcileri tarafından ifade edilmesinin panele farklı bir boyut kazandırdığını vurguladı.
"Politik meseleler kalıcı sorun yaşatmaz"
Almanya'nın esi Türkiye Büyükelçisi ve Türkiye Başbakanlık Yatırım Ajansı Danışmanı Wolf Ruthart Born, Türkiye'nin içinde bulunduğu konum bakımından sürekli olarak bir yatırım iklimi taşıdığına dikkat çekti. "Gelişen bir pazar ancak belli riskleri de var. Herkes 1 Kasım'da yapılacak genel seçimleri bekliyor. Ben gelecekteki yılların geçmiş son 10 yılda olduğu gibi yüzde 5'ler seviyesinde büyüme ile geçeceğini düşünüyorum. 3'ncü Köprü, 3'ncü Havalimanı, Yenişehir, hızlı tren, otoyollar gibi kamu eliyle yapılan projeler gayrimenkul yatırımlarını çekici kılıyor. Ayrıca 1 milyonun üzerinde birçok şehrinin de bulunması potansiyelini ortaya koyuyor. Türkiye'de öncelikli risk yabancı para birimine karşı Türk Lirası'nın içinde bulunduğu durum. Bunun biraz daha stabil olması lazım" ifadelerini kullandı. Ayrıca komşu ülkelerde yaşanan sorunlar da bir diğer risk unsuru. Bom, politik meselelerin kalıcı sorun yaratacağını düşünmediklerini anlatarak, "Atatürk'ün Cumhuriyeti kuruşunun 100'ncü yılı olan 2023 hedeflerine doğru yol alacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
'Hızlı bir büyüme olacak'
Multi Development CEO'su Hulusi Belgü ise kısa dönem için yabancı yatırımcının Türkiye'den uzaklaşıyor gibi görünebileceğini belirterek, "Özellikle tüketici güveninin aşağıya doğru indiği şu günlerde bu mümkün. Ancak gelecek döneme bakıldığında hızlı bir büyüme olacağı aşikar" dedi. Belgü, Türkiye'de 20 şehirin nüfusunun 1 milyonun üzerinde bulunduğunu anlatarak, "Sadece Gaziantep'in 6 milyar dolarlık ihracatı var. Anadolu şehirlerindeki market harcamalarına bakıldığında İstanbul'un çok da gerisinde olmadığını görüyoruz. Bunun yanı sıra bir gecede farklı sektörler için kolayca değiştirilen kanunlar yatırımcı için risk ortamı oluşturuyor" ifadelerini kullandı. 'Kentsel dönüşüm gelişmeyi tetiklivor' Amplio Emlak Yatırımları CEO'su Alaeddin Babaoğlu ise Türkiye'de bankalarin likit olduğunu ve 2009 yılındaki dünya finans kriz ortamında bile kendilerinin Haliç'teki projelerine yönelik olarak Türkiye'deki yerel bankalardan kredi kullanımı sağladıklarını, bunun da Alman ortağı yatırıma çektiğine dikkat çekti. 40 dan fazla ülkede yatırımları olduğunu söyleyen Babaoğlu, hiçbir ülkede Türkiye'de olduğu gibi kamu desteği görmediklerini, Haliç projelerinin gerçekleşmesinde , Beyoğlu belediyesinin ve özellikle Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'in vizyonunun ve katkısının büyük olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Almanya'ya göre özellikle İstanbul'da gayrimenkul alanında genç nüfusu ve gelişimi bakımından çok daha fazla potansiyel taşıdığını belirten Babaoğlu, "Bunun yanı sıra kentsel dönüşümdeki milyonlarca konutun dönüşümde olması da bu gelişmeyi tetikliyor. Türkiye'de kur riski bulunuyor.Ancak konut ve otel endüstrisi nispeten bundan daha az etkileniyor. Çünkü satılan konut ve oda fiyatlarını yabancı ve yerli olarak fiyatta dengeleyebiliyoruz" dedi. 'Potansiyel büvüme devam edecek" METRO PROPERTIES Türkiye Asya Bölge Direktörü Gündüz Bayer ise, 25 yıldır Türkiye'deyiz. Zor zamanlara karşı hazırlıklıyız, Batılı yöneticilere kıyasla, krizler karşısında nasıl pozisyon alınabileceğini çok daha iyi biliyoruz, zira Türkiye'nin en önemli avantajı, emlak ve perakende konusundaki gelişmiş insan kaynaklan." " Gelişmekte olan pazarlardan Çin ve Hindistan da büyüyor ancak Türkiye'de çok daha stabil bir ortam var," diyen Bayer, "İstanbul'un yanısıra, Ankara ve İzmir gibi bazı başka büyük kentlerin de büyüdüğünü ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde buradaki potansiyelin büyümeye devam edeceğini" sözlerine ekledi.
"Kriz karsısında alternatif planlar var"
Aareal Bank temsilcisi Şenay Azak ise Türkiye'deki bankaların şoklara karşı son derece dayanıklı durumda bulunduğuna dikkat çekti. Yerel bankaların krizden bu yana toplam para sahipliklerini 3 kat arttırdıklarını belirten Azak, "2009 yıllındaki ekonomik krizde Türk bankaları dünyanın birçok ülkesine göre çok daha fazla nakit çektiler. Şu anda politik olarak bir kriz yaşanabiliyor olabilir ancak bu durum düzelecektir. Türk lirasının dolar ve euro kurları karşısındaki oynaklığı en büyük riski oluşturuyor. Ancak buna karşı olarak Türkiye'de Hükümetler, şirketler, insanlar bazı zorlu ortamlara karşı olarak nasıl pozisyon alacaklarını biliyorlar. Krizler karşısında A, B, C, D planları var" diye konuştu.
Çökertme Gazetesi