03 / 05 / 2024

Markalı konut sayısı hızla artıyor!

Markalı konut sayısı hızla artıyor!

Türkiye ekonomisine paralel olarak 2000'li yıllardan beri büyüme içine giren gayrimenkul sektörü bu dönemde markalı konut projeleriyle tanıştı. Ekonomik seviyesi artan kişilerin nitelikli konut beklentilerinin yükselmesiyle markalı konuta talep başladı..



Bu yıllarda mortgage sisteminin konut alımım kolaylaştırması ve ekonomik seviyesi artan kişilerin nitelikli konut beklentilerinin yükselmesiyle markalı konuta talep başladı. Markalaşma süreciyle birlikte birçok inşaat firmasının mahalle arasındaki projeler yerine site tarzı 1000-2000 konutun olduğu projelere kaydı. Şehir içinde olmasına rağmen kişilere daha fazla yeşil alan sunan, içinde havuz, spor salonu, SPA'sı, hamamı, tenis kortları, kapalı otoparkı bulunan projeleri sunan markalı projelerin de oram artmaya başladı. Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) verilerine göre Türkiye'de son 10 yılda yapılan konutların yaklaşık yüzde 5'i markalı konut firmaları tarafından üretildi. Son 10 yıl içinde Türkiye'de toplam 5 milyon 529 bin 405 konut yapıldı. 


Yaşam biçimi 

Markalı evlerle birlikte alıcılara sunulan imkanların sayısı da çok fazla artamaya başladı. Markalı süreçle birlikte insanlara yalnız "başlarım sokacakları bir ev" değil, adeta bir çevre, bir yaşam biçimi sunuldu. Yüzme havuzu, spor salonu, bahçeler, kameriyeler, oyun salonları gibi projede yaşayanların hayatım zenginleştiren donatılar yer alırken, insanların binadan çıkar çıkmaz yeşile basacakları özel peyzajlı alanlar tasarlandı. Tüm bunlarla insanların yaşam kalitesi artırılırken metropollerde yaşayan insanların sağlıktan eğlenceye, alışverişten spora her türlü kompleksi bünyesinde barındıran markalı projeleri tercih etmeleri yönündeki eğilimin gelecekte daha da artacağı belirtiliyor.


Geciken her aya yüzde 1.40 zam 

Emlak vergisi için son gün 2 Aralık. 30 Kasım Cumartesi gününe rastladığı için 2 Aralık Pazartesi akşamına kadar, Emlak Vergisi ikinci taksitinin ödenmesi gerekiyor. Vergi, süresi içinde ödenmezse, geciken her ay için yüzde 1.40 oranında "gecikme zammı" almıyor. Konut vergisinde emekliler, işsizler, ev hanımları ve engelliler ile ilgili özel durumlar var. Türkiye sınırları içinde, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan, bir tek konutu bulunan ve emekli aylığı dışında başka geliri bulunmayan emekliler ile herhangi bir geliri bulunmayan işsizler ve ev hanımları ile engelliler (gelirleri olsa dahi) "sıfır oranlı" emlak vergisine tabiler, yani emlak vergisi ödemiyorlar. Bu avantajdan yararlanacak olan işsizlerin, ev hanımlarının ve emeklilerin (emekli aylıkları dışında) 25 bin TL'yi aşan menkul sermaye iradı (faiz, repo, fon kar payı, temettü vb.) gelirlerinin olmaması gerekiyor. Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilmek için, konutta bizzat oturma koşulu aranmıyor. Bu nedenle, sahip oldukları tek konutu kiraya verip, kirada oturanlar da (emekliler, işsizler, ev hanımları, engelliler), gerekli koşulları taşımaları halinde, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilecekler.  


Yazlık evler

Konutta bizzat oturma zorunluluğunun olmaması, yazlık evler için geçerli değil. Belirli zamanlarda dinlenmek amacıyla kullanılan yazlık evler için, Emlak Vergisi ödenmesi gerekiyor. Ancak yazlık evlerde sürekli oturulması ve başka bir ev sahibi de olunmaması durumunda, diğer koşulların varlığı halinde, Emlak Vergisi ödenmez. 



Yeni Asır Gazetesi


Geri Dön