27 / 12 / 2024

Markalı konutlarda ithal ürünler kullanılıyor!

Markalı konutlarda ithal ürünler kullanılıyor!

Markalı konutlar başta olmak üzere inşaat sektöründe kullanılan ithal malzemeler yerli üreticiyi isyan ettiriyor. Geçen yıla göre yüzde 27 artarak 10 milyar doları bulan ithal malzemeler cari açığın artmasına da neden oluyor. ..




Markalı konutlar başta olmak üzere inşaat sektöründe kullanılan ithal malzemeler yerli üreticiyi isyan ettiriyor. Geçen yıla göre yüzde 27 artarak 10 milyar doları bulan ithal malzemeler cari açığın artmasına da neden oluyor. 


KONUT sektöründe yaşanan hareketlilik inşaat malzemesi üreticilerini memnun etse de özellikle markalı konutlarda kullanılan ithal ürünler yerli üreticinin belini büküyor. Projelerde ithal ürünlere olan talebin 2013 yılının ilk 4 ayında geçen yıla göre yüzde 27.1 oranında arttığı konut sektöründe, yerli üreticiler ayakta kalabilmek için adeta savaş veriyor. Tesisat înşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Başkam Kemal Çelik, yerli ürünlerin ithal ürünler ile rekabet edebilecek kalitede olduğunu belirterek, nisan sonu itibariyle yıllık inşaat malzemesi ithalatının 10 milyar dolara yükseldiğini dile getirdi. 


Cari açığı da artırıyor Bu durumun yerli üreticileri olumsuz etkilediği gibi cari açığı da artırdığını söyleyen Çelik "Gerek ithal gerekse yerli kalitesiz ürünlerin ve kayıt dışı faaliyetlerin daima karşısında olan sektörümüzün değerli aktörleri, kaliteli ithal girdilerle daima rekabet edebilecek donanıma sahip. Ancak ithalatımızın ihracatımızdan daha fazla arttığmı görüyoruz" diye konuştu. 


İhracatta da düsüs var En fazla ithal edilen ürünler arasında geçen yıla göre ithalatı yüzde 52.1 artan seramik kapmalar, yüzde 22 artan seramik sağlık gereçleri, yüzde 24.9 artan musluk ve vanalar, yüzde 14 artan küvet ve banyo gereçleri geldiğini anlatan Çelik ayrıca, kapı, pencere ve mutfak dolapları gibi ürünlerin de ithalatı artan ürün grupları arasında yer aldığım ifade etti. 


Sektörün ihracatına da değinen Çelik, yılın ilk aylarında inşaat malzemesi ihracatında artış performansının yavaşladığını söyledi. Çelik, şunları söyledi: "2013'ün ille dört ayında ihracat 6.93 milyar dolar ile 2012'nin ay m dönemine göre sadece yüzde 0.9 arttı. Nisan ayı itibariyle inşaat malzemelerinin yıllık ihracatı 21.2 milyar dolara ulaşmıştı. Yılbaşından bu yana ihracat artışı zayıf kaldı ve pazarlardaki yavaşlama ihracatı olumsuz etkiledi." 


Kaan Zenginli/ Star Gazetesi


Geri Dön