22 / 11 / 2024
fuzul

İnşaatlarda artık hazır beton kullanılıyor!

 İnşaatlarda artık hazır beton kullanılıyor!

Türkiye'nin her yerinde yükselen inşaatlarda artık hazır beton kullanılıyor. Metreküp fiyatı cinsine göre 92 ile 120 TL arasında değişiyor. Hazır beton tesisi kurup talebe zamanında yanıt veren yatırımcı kazanacak...




Türkiye'nin her yerinde yükselen inşaatlarda artık hazır beton kullanılıyor. Metreküp fiyatı cinsine göre 92 ile 120 TL arasında değişiyor. Hazır beton tesisi kurup talebe zamanında yanıt veren yatırımcı kazanacak.


TÜRKİYE, hazır beton tanımı ile 1988 yılında tanıştı. 0 yıl sadece 1.5 milyon metreküp olan üretim aradan geçen 15 yılda adeta patlama yaptı. Artık yüksek katlı sitelerden apartmanlara, barajlardan metro tünellerine kadar en küçüğünden en büyüğüne bütün binaların yapımında hazır beton kullanılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2013'ün Eylül-Ekim döneminde sektörün hazır beton üretimi bir önceki yıla göre yüzde 8.3 oranında artış gösterdi. Ve 2013 yılında üretim 10ü milyon m3 geçti. Türkiye'nin potansiyeli gözönünde alındığında pazar hala boş sayılır. 


Yeni konut projelerinin sayısı her geçen yıl artıyor. Kentsel dönüşüm projeleri ile yeni projelerin sayısının daha da artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yeni konut projelerinin yanı sıra İstanbul'da inşa edilen üçüncü boğaz köprüsü ve üçüncü hava limanı gibi dev projeler de hazır beton üretiminin artmasına yol açacak. Böylesi bir dönemde hazır beton tesisi kurarak karlı bir işe girmek mümkün. Sizin için bir hazır beton üretim tesisi nasıl kurulur diye araştırdık... Hazır beton santrali kurmak için öncelikle GSM (Gayri Sıhhi Müessese) ruhsatı almanız gerekiyor. Ruhsat alımı için danışmanlık şirketlerine başvurabilirsiniz. 

KAPASİTEYİ DOĞRU BELİRLEYİN Kuracağınız beton santralinin kapasitesi de önemli. Saatte 35, 60, 100,120 veya 160 metreküp üretim kapasitesine sahip, sabit ya da mobil beton santrallerinden birini seçebilirsiniz, ihtiyacınıza göre, saatte 30, 90 ve 130 metreküp üretim kapasitesine sahip beton santrali üreten firmalar var. 


Yeni jenerasyon mobil beton santrallerinde 35 ile 120 metreküp arasında farklı kapasitelere sahip altı tip santral var. 18.5 Kw'dan 2x55 Kw'ya kadar farklı motorlara sahip mobil santrallerde de mikser ile agrega, çimento, su ve katkı kantarı, agrega tartım konveyörii, stoklama bunkeri ve silo gibi gereçler bulunuyor. Kapasitesine göre sekiz saat ile üç gün arasında şantiyelere de kurulabilen mobil hazır beton santralleri, daha düşük nakliye ve altyapı masrafı gibi avantajlara sahip. 

SANTRAL KURMANIN MALİYETİ Sabit veya mobil yeni bir hazır beton santrali kurmanın maliyeti, kapasitesi, yaş ve kuru karışım olmasına göre değişiyor. Bir beton santralinin maliyeti, kapasitesine göre 100 bin ile 500 bin euro arasında değişebiliyor. Firmalar genellikle anahtar 


Mobil santraller, sabit santrallerden 10-20 bin euro daha pahalı. Profesyonel olarak sabit hazır beton santrali kuracaklar 100-130-180'lik santralleri, mobil santral kuracaklar ise ağırlıklı olarak 60 veya 130'luk santralleri tercih ediyorlar. Bazı parçalan ithal olan hazır beton santrallerinin fiyatları da euro üzerinden belirleniyor. 100'lük bir sabit beton santralini 80 bin euro'ya, 130'luk bir santrali 200 bin euro'ya ya da 180'lik olanı 300 bin euro'ya kurmak mümkün. 60'lık bir mobil hazır beton istasyonunun fiyatı 150 bin, 130'luk mobil hazır beton santralinin fiyatı ise 230 bin euro. Sabit hazır beton tesislerinden çıkan bir yükün en fazla bir saat içinde şantiyeye teslim edilmesi gerekiyor. 20 kilometrenin üzerindeki taşıma mesafelerinde maliyetler de yükselmeye başlıyor. 


HAZIR BETON SINIFLARI Hazır beton, çimento, doğal veya yapay agrega (kum, çakıl, kırma taş gibi malzemelerin tümü), su ve diğer katkı maddelerinin muhtelif oranlarda karıştırılarak elde edilen bir yapı malzemesi. Hazır beton santrallerinde, kuru ve yaş karışımlı olmak üzere iki tip hazır beton üretimi yapılabiliyor. Betonun niteliğine göre çimento, agrega, su ve diğer katkı malzemelerinin istenilen oranlarda, bilgisayar kontrolüyle beton santralı veya mikserlerde karıştırılarak elde edilen hazır beton, ihtiyaç sahiplerine taze beton olarak teslim ediliyor. Yaş ve kuru karışım olmak üzere ikiye ayrılan beton santralleri, depolama şekillerine göre de bunkerli ve yıldız tip olmak üzere ikiye ayrılıyor. Karıştırma kazanlarına malzeme; yıldız tip santralde kovalarla, bunkerli santralde ise bantlı bir sistemle taşınıyor. C 14, C 16-18, C 20, C 25 ve C 30 gibi sınıflara ayrılan hazır betonların hazırlandığı tesisler, devletin teşvik ettiği yatırımlar arasında yer alıyor. Kum karışımlı hazır beton; agrega ve çimentosu beton santralinde ölçülüp transmikserde karıştırıldıktan sonra suyu ve kimyasah teslim edileceği yerde karıştırılıyor. Ancak şantiyede verilen suyun miktarına özen gösterilmesi şart. Yaş karışımlı hazır beton ise tüm işlemleri hazır beton santralinde yapıldıkMustafa ALPAGUT / Elkon Beton Santralleri "100 bin euro'ya santral kurabilirsiniz" Beton santrallerinin fiyatı kapasitesine göre, 100 bin ile 500 bin euro arasında değişiyor. Biz sadece makine 3^. satmıyoruz, kurulumunu da yapıyoruz. 15-20 ülkede aynı anda kurulum gerçekleştirebiliyoruz. 


Üretimimizin yüzde 90'ını ihraç ediyoruz. 2012'de 50 milyon dolar ihracat yaptık. Bu yıl 70 milyon doları yakalarız. Ciromuz da iç piyasayla birlikte 75 milyon doları geçiyor. Beton santralleri konusunda dünyanın ilk beş firmasından biriyiz. 

Hedefimiz iki yıl sonra ilk üçe girmek. Bu hedefe ulaşabilmek için de 30 milyon dolar maliyetle iki fabrika daha kuracağız. Çerkezköy'de OSB'de 100 bin metrekare arsa aldık. İhracatımızın yüzde 40-50'sini Rusya'ya yapıyoruz. Fransa, Macaristan, Suriye, Mısır, Libya, Tunus, Fas, Cezayir, Kazakistan, Türkmenistan, Nijerya, Somali, Senegal beton santralleri gönderiyoruz. Avustralya'ya da tan sonda teslim ediliyor. Şantiyeye teslim edilen taze hazır beton sıcaklığının +5 dereceden az olmaması gerekiyor. 


KAZANCI YÜKSEK Yollarda hazır beton taşırken gördüğünüz kamyonun arkasında dönerek giden 9 ile 12 metreküp arasındaki transmikserlerin maliyeti 15-20 bin euro arasında. Yeni şantiyelerde gördüğünüz 36 ile 47 metre arasında yüksekliğe ulaşabilen pompaların fiyatları da marka ve kalitesine göre 50 ile 200 bin euro arasında değişiyor. Her şeyi dışarıdan alan bir hazır beton santrali, en düşük kalitedeki C25 betonun metreküpünü 75 TL'ye mal edebiliyor. C25 kalitesindeki bir hazır betonun metreküpü rekabetin yoğun olduğu büyük şehirlerde 95 TL'ye satılırken, rekabetin az olduğu yerlerde 160 TL'ye kadar çıkıyor. 


Dündar YETİŞENER / Fibrobeton Yönetim Kurulu ve İMSAD Başkanı "Katma değeri yüksek bir üründür" OTürkiye'nin 2023 yılı için belirlenen ulusal hedeflerinde biri de, üretim ve ihracatta ileri teknoloji ürünlerin payını yüzde 5'lerden yüzde 20'lere çıkarmak. Yeni teknolojiler sayesinde artık daha güçlü beton malzemeler üretilebiliyor. İnşaat malzemelerinde önemli alt sektörlerimizden biri olan çimento sanayi üretimi 2013 yılının ilk 10 ayında yüzde 12.1, hazır beton üretimi ise yüzde 8.3'lük artış gösterdi. 


Özellikle yüksek teknolojilere yapılacak yatırımlarla hazır beton gibi katma değeri yüksek üretimler daha büyük hacimlere ulaşacaktır. AB ve bölge ülkelerine ihracatımızın da hızla artacağına inanıyoruz. 2014 yılında, inşaat malzemeleri sektöründe yüzde 1215 arasında bir artışla yaklaşık 25 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. 2015 yılı ihracat hedefimiz ise 30 milyar dolar. Hazır beton gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin ve ihracatının artarak ülkemizin cari açığının azaltılmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. 



PARA


Geri Dön