29 / 04 / 2024

Market kavgasının arkasında gizli gündem mi var? İşte Ankara kulislerinde konuşulan o senaryo

Market kavgasının arkasında gizli gündem mi var? İşte Ankara kulislerinde konuşulan o senaryo

Fahiş fiyat tartışması, kontroller, cezalar, yeni yaptırımlar dereken zincir market kavgasına son bir kaç günde adeta benzin döküldü. Peki bu kavga bilinçli olarak mı yükseltiliyor? Bu kavganın ardından piyasaya yeni bir yaptırım mı gelecek?



Zincir marketler tartışmasında Macaristan'da seçim öncesinde uygulanan fiyatların dondurulması yönteminin Türkiye'de de uygulanmak istenebileceği kulislerle konuşulanlar arasında.

Erdal Sağlam youtube kanalında yaptığı değerlendirmede Ankara kulislerinde gündeme dair konuşulanları aktardı. Pazartesi günü açıklanacak enflasyon rakamlarında yarım puan gibi bir düşüş olabileceğinin öngörüldüğünü kaydeden Sağlam, uzmanların Mayıs ayında olası bir seçim öncesinde enflasyonun yüzde 50'nin altına inebileceğini belirttiklerini ancak bunun önündeki en önemli sorunun yüksek harcamalar olacağını kaydetti.

Erdoğan'ın enflasyon konusunda endişeli olduğunu ifade eden Sağlam bu nedenle zincir marketleri günah keçisi ilan edilmiş olabileceğini kaydetti. Sağlam, halka enflasyonun nedeninin uygulanan ekonomi politikaları olmadığını, zincir marketlerin enflasyona sebep olduğu mesajının verilmeye çalışıldığını ifade etti. Daha önce bankalarla ve TÜSİAD'la benzer kavgaların yaşandığını, şimdi de zincir marketlerin hedefte olduğunu dile getiren Sağlam, zincir marketlerin bu süreçten sonra sessiz kalacağına inandığını söyledi.

Market kavgası fiyatlar dondurulsun diye mi çıktı?

Seçim öncesinde uygulanacak cezalarla zincir marketlerden belirli miktarda para almaya çalışılmasının da ihtimal olduğunu ifade eden Sağlam, öte yandan "bir hazırlık mı yapılıyor?" konuşmalarının yapıldığını kaydetti. Macaristan'da seçim öncesi fiyatların dondurulduğunu ve böylelikle seçimlerin kazanıldığını hatırlatan Sağlam, "Seçim öncesinde marketlerin fiyat dondurmaları için bir zemin mi hazırlanıyor?" tartışmalarının başladığını ifade etti. Türkiye'de de uzun zamandır bu tartışmaların var olduğunu belirten Sağlam, 15-20 temel gıda üründe fiyatların dondurulması tartışmasının daha önce de yürütüldüğünü kaydetti. Sağlam, "Seçim öncesinde zincir marketlerin üzerine gidilerek fiyat dondurmaları için zemin mi hazırlanıyor sorusu gündeme geldi. Olmaz diye bir şey yok.  Mali piyasalarda krediyi de mevduatı da tasarruf sahibinin tercihlerini de artık devlet belirliyor. Merkez Bankası BDDK kararlarıyla yanlışı sürdürmeye çalışıyor ve piyasayı iyice bozuyor. Aynı şeyi marketlerde de yapabilirler" şeklinde konuştu.

Macaristan'da ne olmuştu?

Macaristan'da sağcı lider Viktor Orban, ülkede geçtiğimiz Nisan ayında yapılan seçimlere iki ay kala, gıda ürünlerine zam yapılmasını yasaklamıştı. Orban,  süt, un, ayçiçeği yağı gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarını dondurmuş, şeker, tavuk ve domuz eti gibi ürünlere de tavan fiyat uygulaması getirmişti. Orban ayrıca marketlerin müşterilerine hükümetin kararı nedeniyle fiyatları dondurmak zorunda kaldıklarını açıklamalarını zorunlu kılmıştı.

 

Zincir marketlerde kavga büyüyor! ŞOK Marketler'den şok açıklama!

İktidar ve BİM arasındaki kavga borsaya yansıdı, hisseler çakıldı, piyasa değeri eridi

Zincir marketlerle siyaset arasında ipler yay gibi gerildi. MHP'den BİM'in patronuna çok ama çok sert sözler...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön