19 / 05 / 2024

Markette ucuz şeker yarışı! Duyan çuval çuval kapıyor! 15 dakikada hepsi tükeniyor!

Markette ucuz şeker yarışı! Duyan çuval çuval kapıyor! 15 dakikada hepsi tükeniyor!

Raf Fiyat Garanti sistemi bazı illerde geçim kapısına dönüştü. Ucuz şekerin haberini alan bazı gruplar, marketteki şekeri 15 dakikada tüketiyor. Peki, Fiyat Garanti sistemi ne demek? Fiyat Garanti sistemi nelerde geçerli? İşte detaylar...



 Markette ucuz şeker yarışı! Duyan çuval çuval kapıyor! 15 dakikada hepsi tükeniyor!

DÜNYA’nın haberine göre, kamunun ucuz fiyattan satılması şartıyla marketlere verdiği şekerin bazı kesimler tarafından kilo bazında alınıp, çuvallara konularak yeniden imalatçılara satıldığı kaydeildi. Kapasitesinden fazla ithalat yapan imalatçıların da satılan alınan şekerin bir kısmını iç piyasaya sürdüğü iddia ediliyor.

Kamu şekerinin tüketiciye ucuz fiyatla ulaşması için bu yıl Ocak ayında faaliyete geçirilen Raf Fiyat Garanti sistemi bazı illerde geçim kapısı haline geldi. Raf Fiyat Garantili sistemde Türkşeker zincir marketlere ucuz fiyattan şeker veriyor. Fakat tüketicilerin bu ucuz şekere ulaşması pek mümkün olmuyor.

İTHAL ŞEKER PİYASAYA SÜRÜLÜYOR

ucuz şeker markete ulaşır ulaşmaz haber alan gruplar sınırlı miktarda satışa sunulan şekeri 15 dakika gibi kısa sürede tüketiyorlar. Bu nedenle şeker ihtiyacı olanlar ucuz şeker kalmayınca, mecburen daha pahalı olan şekeri tüketmek zorunda kalıyorlar.

Şekeri ucuza toplayanların ise bunları çuvallara doldurarak, 50’şer kilogramlık çuvallar halinde şekeri hammadde olarak kullanan küçük imalatçılara sanayiciye sattığı ifade ediliyor. Diğer yandan Ramazan öncesi torbası 1250 TL'ye kadar çıkan şeker fiyatı, imalatçı ihracatçılara ithalat hakkı verilmesiyle birlikte bir miktar geriledi. Mevcut kur seviyesine göre ithal şekerin torbası 700 TL'ye mal oluyor. Türkşeker de 750 TL civarında sanayiciye satış yapıyor. Fakat sanayicilere, kısıtlı miktarda şeker veriliyor.

İthalat hakkı imalatçı ihracatçı sanayicilere, kapasitelerine göre belirli miktarda verildi. Fakat bunlardan kapasitesinin üzerinde belge alanlardan bir kısmının da ithal ettikleri şekeri daha uygun fiyatla iç piyasaya sürdüğü belirtiliyor. Kaynaklar, bu gelişmelerin de şekerdeki piyasa fiyatının artmasını kısmen önlediğini vurguluyor.

YENİ SEZON ÜRÜNÜ ÇIKINCA RAHATLAMA OLABİLİR

Bilgi veren kaynaklar, kamunun şeker piyasasına müdahalesinin özel sektör fabrikalarının tavrını çok etkilemediğini ve bunların istedikleri zaman piyasaya ürün verdiğini aktarırken, 1 aya kadar yeni sezon ürününün piyasa çıkmasıyla birlikte kısmi bir rahatlama daha olabileceğini kaydettiler.

Pancar fiyatının geçmiş senelere göre daha yüksek açıklanmasının rekolteyi artacağı öngörüsünde bulunan kaynaklar, buna rağmen şeker fiyatının belirli bir rakamın altına düşmesinin, eski seviyesine gerilemesinin mümkün olmadığına dikkat çektiler.

İTHALAT KARARI 27 MAYIS'TA ALINDI!

27 Mayıs tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 400 bin ton şekerin gümrüksüz ithalatı için tarife kontenjanı açıldı. Aynı gazetede yayımlanan tebliğ ile tarife kontenjanının dağıtım esasları da belirlendi.

Şeker ithalatında açılan tarife kontenjanı, C şekeri tahsisat belgesi sahibi firmalar öncelikli olmak üzere bu ürünü şekerli mamul üretiminde hammadde olarak kullanan sanayici firmalara dağıtıldı. Tebliğin yayımlandığı tarih olan 27 Mayıs’tan itibaren başlayan başvurular 6 Haziran Pazartesi günü sona erdi. Yaklaşık 1 aydır da ithal şeker Türkiye piyasasına giriyor.

Emeklilere 15 bin lira promosyon fırsatı! Konunun uzmanı formülü şimdi açıkladı! Bankalar arası yarış alevlendi! 

TMO'da dev ucuzluk! Ayçiçek yağı, mercimek, fındık ve nohut fiyatı açıkladı! İşte 22 Ağustos 2022 fiyat listesi

Tarım Kredi'nin 22 Ağustos aktüel kataloğunda kaçırılmayacak çılgın indirim! Hemen 22 Ağustos 2022 fiyat listesine bakın


Geri Dön