27 / 04 / 2024

Marmara Üniversitesi mülkiyetindeyken TOKİ'ye devredilen gayrimenkul TBMM'de!

Marmara Üniversitesi mülkiyetindeyken TOKİ'ye devredilen gayrimenkul TBMM'de!

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Marmara Üniversitesi mülkiyetindeyken TOKİ'ye devredilen bir taşınmaza dair çeşitli iddialara ilişkin soru önergesi verdi. 



Marmara Üniversitesi mülkiyetindeyken TOKİ'ye devredilen bir taşınmaza dair çeşitli iddialar TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, konuya ilişkin soru önergesi verdi. Sibel Özdemir, sorularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmasını talep etti. Özdemir, "Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından Anayasanın 98. ve içtüzüğün 99. maddeleri gereğince yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim" diye konuştu.

Marmara Üniversitesi mülkiyetindeyken TOKİ ye devredilen gayrimenkul TBMM de!

CHP'li Özdemir, konuyla ilgili şunları söyledi: 

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul İli Bahçelievler İlçesi, Merkez Mahallesi 442 ada 27 parsel, 444 ada 4 parsel ve bu parseller arasında kalan bir kısım terkinli alana ilişkin “Ticaret+Konut Alanı (TAKS:0,25 Yençok:13,50), “Park Alanı' ve 'Yol Alanı amaçlı hazırlanan NİP-34825914 plan işlem numaralı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve UİP-34724442 plan işlem numaralı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğini onaylanarak 03.02.2022 tarihinde askıya çıkarmıştır.

Söz konusu taşınmaz Marmara Üniversitesi mülkiyetindeyken; Milli Savunma Bakanlığı, Marmara Üniversitesi, Maliye Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi (TOKI) arasında 11.04.2016 tarihinde imzalan protokol kapsamında, Milli Savunma bakanlığının ihtiyacı olan tesisler ile Üniversite yerleşkesinin TOKİ tarafından yapılması karşılığında arsaların TOKİ'ye devri kararlaştırılmış olup, finansmanının da arsalar üzerinde gerçekleştirilecek olan proje ile sağlanmasının hedeflendiği açıklanmıştı.

TOKİ tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak 3 Şubat 2022 tarihinde askıya çıkarılan imar planı değişikliği ile eski planlardaki "üniversite fonksiyonu iptal edilmiş, toplam 6 bin 700 metrekarelik arazinin 4 bin 670 metrekaresi 'konut ve ticaret', bin 300 metrekaresi 'park”, 733 metrekaresi de 'yol" olarak planlanmıştır. Yapılacak binaların yüksekliği 13.50 metre olarak belirlenirken ticaret ve konut alanında zemin katta ticaret, üst katta konut yer almasının önü açılmıştır. Yapılan bu imar değişikliğiyle bir eğitim alanı adası olarak tarihsel de geçmişi olan alanın amacı dışında kullanılmasına izin verilmiştir. Daha önce de şahit olduğumuz gibi Bahçelievler yerleşkesinin de yerinden edilmesi öğrencilerin, akademik ve idari kadroların ve tüm çalışanların yerleşke çevresindeki yaşam alanlarının değiştirilmesi ve düzenlerinin de bozulması demektir."
 


Geri Dön