29 / 04 / 2024

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 senede 784 milyona aştı! 

Marmaray'ın taşıdığı yolcu sayısı 9 senede 784 milyona aştı! 

Dünyanın en derin batırma tüp tüneline sahip olan Marmaray, aradan geçen 9 senelik zamanda Türkiye'nin toplam nüfusunun 9.2 katını, megakent İstanbul'un ise 49.5 katını taşıdı. İşte detaylar...



Asya ve Avrupa'yı denizin altından birleştiren Marmaray, hizmete girmesinden bu güne geçen 9 senelik sürede 784 milyona yakın yolcu taşıdı. Sultan Abdülmecid tarafından hayal edilen Marmaray'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda yabancı devlet adamının katılımıyla 29 Ekim 2013'te hizmete açılmasından bu güne 9 sene geçti.

İstanbul'daki  kentsel hayatın sağlıklı olarak sürdürülebilmesi, şehirde yaşayanlara çağdaş bir kent yaşamı ile kentsel ulaşım imkanları sunulabilmesi ve kentin doğal tarihi özelliklerinin korunabilmesi için tasarlanan, elektrik enerjisi kullanarak çevreye zarar vermeyen, yüksek kapasitesiyle ihtiyaçlar doğrultusunda dizayn edilmiş demir yolu projesi Marmaray, 9 senedir İstanbullular'a hizmet veriyor.

Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yılında yolcu taşımaya başlayan ve 153 yıllık geçmişiyle "Asrın Projesi" olarak isimlendirilen Marmaray, teknolojik altyapısı, ekonomik büyüklüğü, demir yolu ulaşımına kazandırdığı ivme ve daha birçok yenilik bakımından dünyada ilkleri barındırıyor.

Aradan geçen 9 yıllık zamanda 784 milyona yakın yolcu taşıyan Marmaray, 5 buçuk sene boyunca 5 durakta kıtaları birleştirirken, 12 Mart 2019'dan itibaren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle Gebze-Halkalı hattında 43 durakta hizmet vermeye başladı.


Geri Dön