28 / 04 / 2024

Marmaris Hisarönü köyünde tapular dağıtıldı!

Marmaris Hisarönü köyünde tapular dağıtıldı!

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü köyünde 1969 yılından bu yana devam eden arazi davalarında köylülerin lehine karar çıkması üzerine tapular, düzenlenen törenle dağıtıldı



Hisarönü köylüleriyle Mihrişah Sultan Vakfı mirasçıları olan Şerefli Ailesi arasında 40 yıldır devam eden arazi davalarında Marmaris'teki kadastro mahkemesinde köylülerin lehine karar verilmesi ve alınan kararların Yargıtay tarafından onaylanmasının ardından kadastro çalışmaları tamamlanarak hak sahibi köylülerin tapuları hazırlandı.

VALİYE DANA KURBAN ETMEK İSTEDİLER
Köy meydanında düzenlenen ve Muğla Valisi Ahmet Altıparmak ve AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır'ın da katıldığı törende, 1061 parsele ait tapular köylülere dağıtıldı. Vali Altıparmak, tören alanına gelişinde, köylüler tarafından kurban edilmek istenen dananın kesilmesine izin vermedi.

Vali Altıparmak, konuşmasında köylülerin yaşadığı mutluluğa katıldığına işaret ederek, "Hepimiz yargıya güvenmek zorundayız. Yargı kararlarını herkes uygulamak zorunda. Sizler, Muğla'nın ve Türkiye'nin en güzel beldelerinden birinde yaşıyorsunuz. Bölgede çarpık yapılaşmaya izin vermeyin" dedi. Hisarönü Köyü Muhtarı Mehmet Çelikalp, köylerinde ilk tapi kadastro çalışmasının 1969 yılında başladığını söyledi.

Çelikalp, şunları kaydetti:
"168 parselden kadastro geçerken itilaf yaşanmış ve 2001 yılına kadar mahkemelerde görülen yüzlerce duruşma devam etmişti. 2001 yılında 168 parselin pilot dosyası bitti ve bütün hukuki süreçler tamamlandı. Bu kararın ardından köyün diğer kısımlarından da kadastro geçirilmesi için müracaat ettik. Kadastro
çalışmaları yeniden başlatıldı ve bunun sonucunda tapularımız dağıtılmaya başlandı."
Geçen süre içerisinde köylülerin çok büyük sıkıntılar çektiğine dikkat çeken Çelikalp, köylülerin çalışıp kazandığı paraları davalar için harcadığını ifade etti. Muhtar Çelikalp, "Köylülerimiz maddi zararların yanı sıra manevi olarak da büyük zararlar gördü. Çocukları için bir ev, hayvanları için bir ahır yapamadılar. Yapanların ise başları derde girdi. Artık herkes rahat bir şekilde evini yapabilir. Köyümüzün mezarlığının bile tapusu yoktu, az önce aldım" diye konuştu.

HAPİS YATTILAR
Mahkeme süreci devam ederken köyde bazı olayların yaşandığı ve köylülerin bir bölümünün yaşanan olaylar sonrasında ceza alarak hapis yattığı da öğrenildi. Tapusunu aldığı için sevinçli ve mutlu olduğunu belirten Gülsüm Çelikalp, "40 yıldır uğraşıyorduk, şükür Allah'ımıza tapularımıza kavuştuk. Atalarımızdan kalan topraklarımızı vermemek için mücadele ettik. Bizi askerle karşı karşıya getirdiler. Bunun üzerine bizi hapishaneye götürdüler. 45 gün erkek hapishanesinde mahkum olarak kaldık. Bir odasında erkekler, bir odasında bayanlar
yatıyordu. Çok zorluklar yaşadık. Devletimizin ve büyüklerimizin sayesinde bugüne ulaştık" dedi.

Bu arada, dava süresince sadece 1978'den bu yana 37 profesör bilirkişi, 20 hakim, 50 avukatın görev aldığı yalnız pilot dava için 129 celsenin yapıldığı, 4 defa temyize gidildiği, 3 tashihi karar olduğu ve bir kez de iadei mahkeme görüldüğü kaydedildi.
A.A


Geri Dön