28 / 04 / 2024

Marmaris Nimara Mağarası'nın turizme kazandırılması mecliste!

Marmaris Nimara Mağarası'nın turizme kazandırılması mecliste!

Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Nimara Mağarası'nın turizme kazandırılması meclis gündemine taşındı. CHP'li Girgin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Nimara Mağarası'nın turizme kazandırılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Girgin, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi. 

CHP'li Girgin, ''Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu. 

Girgün, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Muğla'nın Marmaris ilçesi'nde bulunan Nimara Mağarası önemli bir arkeolojik ve tarihsel değerdir. Nimara Mağarası'nda yapılan kazı çalışmalarında 12 bin yıl öncesinden insan izlerine rastlanmıştır. Cennet Adası üzerinde yer alan ve Marmaris tarihini 12.000 yıl öncesine götüren Nimara Mağarası Muğla'nın kültür turizmini besleyen önemli bir mağaradır. Ne yazık ki, 1999 yılında keşfedilerek arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edilen mağaranın devamlı surette tahribata uğradığı, vatandaşların CİMER'e yaptığı başvuralarına aldığı cevaplardan anlaşıldığı üzere, yetkililerin bilgisi dahilindedir. CİMER'den gelen cevaplarda mağarada güvenlik önlemi alınamadığından mağaradaki tahribatın arttığı, daha önce, söz konusu tahribatın önüne geçilmesi için bir bekçi görevlendirildiği, ancak alan ilçe merkezine uzak bir mesafede olduğu için buranın bekçiyle korunması için bekçinin burada tutulması sağlanamadığı için mağara etrafı tel çitle çevrilerek ziyarete kapatıldığı, mağaradaki tahribatın ancak mağaranın devamlı surette denetim altında tutularak önlenebileceği, konunun Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna iletildiği belirtilmiştir. Mağaranın güvenliğinin sağlanması için Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü ve diğer kurumlarla yapılan görüşmelerde mağaranın demir kapılarla kapatılarak ziyaretçi girişinin engellenmesi yönünde görüş verilmiş olup tahribatın engellenmesi için başka çözüm yolu bulunamadığından mağara etrafının tel çitle çevrilerek Nimara mağarasının ziyarete kapatıldığı ifade edilmektedir.''

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in soruları:
1)Nimara Mağarası'nı, zarar görmesini engelleyecek şekilde, tekrar Muğla Kültür Turizmine kazandırmak için bir çalışmanız var mıdır? 
2) Tarihi değerlerimizin, düzenli, güvenli ve ziyarete açık hale getirilmesi için ne tür çalışmalar yapılmaktadır? 


Geri Dön