01 / 05 / 2024

Maslak'ta 3+1 ev 60 bin, Ümraniye'de 3+1 ev 46 bin TL'ye kiralanıyor! Kiralar gerçekten düştü mü?

Maslak'ta 3+1 ev 60 bin, Ümraniye'de 3+1 ev 46 bin TL'ye kiralanıyor! Kiralar gerçekten düştü mü?

İstanbul’da son üç senedir yükselen ve yıl başından bu yana da yüzde 100’ün üzerinde artan kiralarda düşüş başladı. Sektör temsilcileri kira bedellerinde yüzde 5 ile yüzde 25 arasında düşüş olduğunu belirtti. İşte bazı ilçelerdeki kira bedelleri...



Dünyanın en pahalı şehirleri arasında 72’nci sırada yer alan ve son bir senede kiralık konut fiyatları yüzde 105,8 yükselen megakent İstanbul’da, fahiş artışlar yerini düşüşe bırakmaya başladı.

Geçen ay  getirilen 100 günden az kısa dönemli (günlük) kiralamalara Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi şartı ve fahiş artışlarının kiralıklara erişimi iyice zorlaştırmasının ardından, ev kiraları, üç seneden sonra düşüş gösterdi. 

Piyasada şu anda bir durgunluk yaşandığının altını çizen gayrimenkul sektörü temsilcileri, "Kiralık evlerde yüzde 5 ile yüzde 25 arası bir düşüş söz konusu. Boş tutulan evler de kiralanmaya başladı. Fiyatlardaki o fahiş balonlar, köpükler gidiyor" ifadelerini kullandı.

Maslak ta 3+1 ev 60 bin, Ümraniye de 3+1 ev 46 bin TL ye kiralanıyor! Kiralar gerçekten düştü mü?

YÜZDE 110 YÜKSELMİŞTİ, ŞİMDİ GERİLİYOR

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; Keller Williams Ekol Yönetici Ortak Ahmet Kurşunlu, kira bedellerinde uygulanan yüzde 25 artış sınırına rağmen, reel artış oranlarının daha yukarıda olduğunu dile getirdi. 

2023 yılının başından bu yana, reel piyasada kira artış oranlarının küçük dairelerde yüzde 110, büyük daireler de ve müstakil evlerde yüzde yaklaşık 65 yükseldiğine dikkat çeken Kurşunlu, "Fakat son aylarda bazı şehirlerde kira artış oranları aynı kalmakla birlikte, İstanbul ve  İzmir  de yüzde 5 ile yüzde 10 arasında kira oranlarında düşüş görülmekte" diye konuştu.  

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Uzmanı Şenay Araç da kiralık piyasasında bir durgunluk görüldüğünün altını çizdi. 

Araç, bunun sebepleriyle ilgili "Fiyatlar çok arttı. Bir de insanları kışın taşınmak istemiyorlar. Şu anda kiralık konutlara daha ziyade, oturduğu evden çıkmak zorunda kalan, ev sahibiyle mahkemelik olan kişilerden talep geliyor. Kiralarda yüzde 20-25 gerilemeler mevcut" açıklamasında bulundu. 

Maslak ta 3+1 ev 60 bin, Ümraniye de 3+1 ev 46 bin TL ye kiralanıyor! Kiralar gerçekten düştü mü?

İSTANBUL'DA KİRA BEDELLERİ NE KADAR OLDU?

İstanbul’da kira bedelleri ile ilgili de konuşan Şenay Araç, "Maslak Mashattan sitesinde 3 + 1 ev 60 bin Türk Lirası, Vadistanbul’da Çamlı Vadisi Sitesi’nde 4 + 1 daire 110 bin Türk Lirası, Ümraniye’de site içerisinde 3 + 1 konut 46 bin Türk Lirası, Bağcılar Batışehir‘de 2 + 1 daire 25 bin Türk Lirası" ifadelerini kullandı. 

Maslak ta 3+1 ev 60 bin, Ümraniye de 3+1 ev 46 bin TL ye kiralanıyor! Kiralar gerçekten düştü mü?

BOŞ EVLER KİRALANIYOR 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kiralık piyasasında şu anda talebin düştüğüne, bu durumun da kiralıkları etkilemeye başladığına dikkat çekti. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Hemen hemen istenen fiyatın üzerinden, yaklaşık yüzde 20-25 gerilemeler yaşandı. Eskiden 30 gündü ilanda kalma süresi, şimdi 90 güne kadar yükseldi. Kiralık fiyatları, şu anda olması gereken bir seviye, yani o balonlar, köpükler gidiyor. Emlakçıların elinde şu anda 2-3 tane kiralık ev var, önceden hiç olmuyordu" ifadelerini kullanan Aşa, boş tutulan konutların da kiralanmaya başlandığını vurguladı. 

Şu anda geçen seneki piyasanın olmadığını belirten Aşa, Beşiktaş, Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Fatih gibi merkezlerde de yakın tabloların olduğuna, fakat yeni konut ve bahçeli villa bölgelerinin yükseldiğine vurgu yaptı. 

Betonun metreküpü hangi şehirde, KDV dahil kaç TL? 

Ehliyet, pasaport, egzoz muayenesi... Hepsi zamlandı! Yeni yıla işte bunlarla giriyoruz!

DASK 2024'te metrekareye 6 bin TL ödeyecek! Vatandaşa göre bu rakam yeterli mi? Nasıl hesaplanmalı?


Geri Dön