Masrafsız tapu devri nasıl olur?
Taşınmaz malların tapu devir işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu dairesinde harç ödenmesi gerekiyor. Kimileri bu harç masrafını ödemek istemiyor. Peki, masrafsız tapu devri nasıl olur?Alıcı ve satıcının anlaşma sağlaması durumunda satıcı tapu dairesinden randevu alıyor
Gayrimenkullerin alım satım işlemleri ilgili tapu dairelerinde yapılıyor. Alıcı ve satıcının anlaşma sağlaması durumunda satıcı tapu dairesinden randevu alıyor. İki taraf da gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamlayarak tapudaki devir işlemini gerçekleştirebiliyor.
Tapu alım satım işlemi birbirini tanıyan kimseler arasında yapılabildiği gibi aile içerisinde birinci dereceden yakına da yapılabiliyor. Burada satış bedeli söz konusu olmuyor. Ancak bağış rücu şartı ile tapuyu devredebiliyor.
Kimi zaman taraflar tapu harcını daha az ödemek ya da hiç ödememek için bazı yollara başvurabiliyor. Örneğin satış bedeli olduğundan daha az beyan edilebiliyor. Bu durumun tespit edilmesi halinde taraflar cezai yaptırımla karşılaşabiliyor. Birbirlerini tanımasalar da bağış işleminde bulunanlar da oluyor. Ancak bu şekilde de harç ödemesi çıkıyor.
Peki, masrafsız tapu devri nasıl olur? Masrafsız tapu devri hangi durumlarda yapılır? İşte merak edilenler...
TAPU SATIŞI İÇİN GEREKLİ BELGELER
Satış işlemi için gerekli belgeler şu şekilde sıralanıyor:
Kimlik Belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait) (Yabancılar için kendi ülkesince düzenlenmiş kimlik belgesi veya pasaport)
İşlemde temsil var ise temsil belgesi (Vasi kararı, vekâletname vb.)
Yabancının taraf olduğu taşınmaz satışı işlemlerinde taşınmaza ilişkin değerleme raporu. (Değerleme Raporu SPK Tarafından Taşınmaz Değerlemesi Yapmaya Yetkilendirilmiş Kuruluşlardan Biri Tarafından Düzenlenmiş Olmalıdır. Bu kuruluşlara http://www.spk.gov.tr/SiteApps/SirketIletisim/List/gds internet adresinden ulaşılabilir.)
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi (DASK) (Bina vasıflı taşınmazlarda)
Emlak vergisi değeri (1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre her yıl belirlenen emlak vergisi değerlerinin, her yıl 1 Ocak tarihinden önce elektronik ortamda ve eksiksiz olarak tapu dairelerine gönderilmesi gerekmektedir).
TAPU BAĞIŞI İÇİN GEREKLİ BELGELER
Bağış (hibe) işlemi için Tapu Müdürlüğünce istenen belgeler şu şekilde sıralanıyor:
Kimlik belgesi (Taraflara ve varsa temsilcilerine ait)
İşlemde temsil var ise temsil belgesi (Vekâletname, vasi kararı, yetki belgesi)
Emlak vergisi değeri (1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre her yıl belirlenen emlak vergisi değerlerinin, her yıl 1 Ocak tarihinden önce elektronik ortamda ve eksiksiz olarak tapu dairelerine gönderilmesi gerekmektedir).
Bina vasıflı taşınmazlarda zorunlu deprem sigortası
MASRAFSIZ TAPU DEVRİ NASIL OLUR?
Masrafsız tapu devri işlemi yapılmıyor. Tapuda devir işlemi satış ya da bağış yolu ile gerçekleşiyor. Her iki işlem için de tapu dairesine belli oranlarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.
Tapu satış yolu ile devredilmişse alıcı ve satıcı tarafından binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Aynı zamanda Döner Sermaye İşletmesi tarafından her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.
Tapu bağış yolu ile devredilmişse emlak beyan değerinden düşük olmamak şartıyla bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. Hibe işleminden sonra yapılacak ilk işlemde taşınmazın hibe ilişiği aranıyor. Ayrıca, Döner Sermaye Ücreti tahsil ediliyor.
Eşe bedelsiz tapu devri nasıl yapılır?
Tapudan alınan randevu kaç gün geçerli?
1. derece yakına tapu devri nasıl yapılır?