23 / 12 / 2024

Mavi Göl kararıyor!

Mavi Göl kararıyor!

Mogan Gölü’ndeki çevre felaketinin bir benzeri Mavi Göl’de yaşanıyor. Bölgedeki taş ocağının atıkları, gölün güneydoğu tarafından kaynağına zarar veriyor. Bataklığa dönen göldeki balık ölümleri korkutuyor.



Mogan Gölü’ndeki çevre felaketinin bir benzeri de Mavi Göl’de yaşanıyor. Bölgedeki taş ocağının atıkları, gölün güneydoğu tarafından kaynağına zarar veriyor. Bataklığa dönen göldeki balık ölümleri korkutuyor.


Mogan Gölü’nde yıllardır süren ve çözümü için bakanlıklar ile Büyükşehir ve Gölbaşı belediyelerinin ortak çalışma başlattığı çevre felaketinin benzeri, Mavi Göl’de yaşanıyor.


Ankara’nın en önemli dinlenme ve piknik alanlarından Mavi Göl’ü besleyen kaynaklarda yaşanan kirlenme, Başkentlileri tedirgin etti. 2005’te yapılan rekreasyon çalışmasının ardından haftasonları, Ankaralıların uğrak noktalarından biri haline gelen Mavi Göl’ün güneydoğusunda kalan alan, iddialara göre bölgedeki taş ocaklarının atıkları nedeniyle kurumaya başladı. Bataklığa dönen göl, bilinçsiz vatandaşlarca atılan plastik kova, pet şişe ve evsel atıklarla doldu. Mavi Göl’de çevre felaketi yaşandığını savunan vatandaşlar, “Taş ocağı açıldıktan sonra burası kirlendi. Göl’ün bir tarafı mis gibiyken diğer tarafı pislikten geçilmiyor. Yetkililer, gölün diğer tarafındaki rekreasyon alanı kadar burayla da ilgilenmeli ve Mogan için başlatılan temizlik kampanyası Mavi Göl’de de uygulanmalı. Önlem alınmazsa ikinci bir Mogan felaketi yaşanacak” diye konuştu.


‘BALIK ÖLÜMLERİ YAŞANIYOR’


Göle balık tutmaya gelen vatandaşlardan Orhan Üçay, Mavi Göl’ün kaderine terk edilmesine isyan etti. Gölde balık ölümlerinin yaşadığını vurgulayan Üçay, şunları söyledi:


“Çocukluğumda buralarda yüzer, balık tutardım ama şimdi ne balık kaldı ne de başka bir şey. Belediye bizi unuttuğu gibi Mavi Göl’ün kaynağını da unuttu. O kadar dilekçe verdik, şikayet ettik ama hiçbir şey yapılmıyor. Yetkililerin bir an önce önlem alması gerekiyor. Aksi taktirde göl yok olacak.”


FUHUŞ İDDİASI 


Kirlenmenin yaşnadığı bölgenin madde bağımlılarınca mesken tutulduğunu ve geceleri fuhuş yapıldığını iddia eden Ali Çubuk ise, “Önceden buralar cıvıl cıvıldı ancak şimdi kimse gelmiyor. Madde bağımlılarının ve fuhuş yapanların mekanı haline geldi. Denetim olmadığı için insanlar buraya gelmeye korkuyor” ifadelerini kullandı.


3 BAKANLIK, 2 BELEDİYE İMZALADI


Mogan Gölü’nün kurtarılması için hazırlanan eylem planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Büyükşehir ve Gölbaşı belediyeleri arasında 2014 ekim ayında imzalanan bir protokol ile hayata geçti. 2 yıl sürecek temizlik çalışmaları kapsamında ilk adım, 2014’ün aralık ayında yapılan dip çamuru temizlik fizibilite çalışmalarıyla atıldı.



Hürriyet Ankara





Geri Dön