11 / 05 / 2024

Mavimaket, sektörün barometresi: Temmuz'da 15 proje geldi!

Mavimaket, sektörün barometresi: Temmuz'da 15 proje geldi!

Yurtdışına ofis açmaya hazırlanan inşaat şirketleri bir yandan da tanıtacakları projelerin maketlerini yaptırmaya başladı



Türkiye'nin inşaat maketi sektöründe tek ihracat belgesi olan Mavimaket, sektörün adeta barometresi gibi. Müteahhitler şirkete gelen siparişlerin az yada çok olmasına göre sektörün nabzını tutuyor. Nisan ayında 30'a yakın şipariş alan şirket, Temmuz'un başında 15 sipariş aldı.  Bu da sektörün Ağustos ve Eylül aylarında canlanacağını gösteriyor. 3 bloklu ortalama bir maketi yaklaşık 20 bin dolara yapan Mavimaket, bu ay ayrıca 3 adet yurtdışı maket siparişi de aldı. İnşaat şirketlerinin ilk konut satışlarını maketten yapmasının sorumluluklarını artırdığını belirten Mavimaket Genel Müdürü Semih Aygün, maketlerin birebir aynı yapılmasının çok önemli olduğunu bu nedenle de zorlu bir üretim süreci yaşadıklarını söyledi.


Mütekabiliyet maket talebini artırdı

 

Mütekabiliyet ile birlikte birçok Türk firmasının projelerini yurtdışında pazarlamak için maket taleplerini artırdığına da dikkat çeken Semih Aygün, "Özellikle Türkiye'deki projelerini yurtdışında pazarlamak isteyen firmalardan son dönemde farklı ülkelere tanıtım için gönderilmek üzere küçük ebatlarda maket talepleri geliyor. Markalı konut projelerinin birçoğu bu hazırlıklarını hızlandırdı" bilgisini verdi.


30 ülkeye ihracat yapıyor

 

İhracat belgesi olan tek şirket olarak dikkat çekiyor. Şirket ISO 9001 belgesinin de sahibi bulunuyor. İhracat yaptığı ülkeler arasında ADB, İngiltere, Almanya, İtalya, Polonya, KKTC, Ürdün, Romanya, Azerbaycan, Ukrayna, Afganistan, Moldova, Belçika, G.Afrika, Cezayir, Brezilya, Hollanda, Avustralya, Sudan, Türkmenistan, Kuveyt, Rusya, Kazakistan, Suudi Arabistan, Libya, Irak, Çin, Somali, Kosova, Suriye ve Dubai gibi birçok ülkeye siparişle maket ihraç ediyor. İstendiği takdirde yerinde kurulum da yapıyor.


Fiyat ve zaman avantajı


Yurtdışında 100 bin dolara mal edilen maket Türkiye'de hakkıyla yapıldığında 20-25 bin dolara mal oluyor. Üstelik yapım 15-20 günde gerçekleştiriliyor. Yurtdışında bu süre 1,5-2 ayı buluyor.


15 yeni proje geliyor

 

Şirket olarak 700 metrekare alanda iki katta hizmet veriyor. Ayda 30-40 maket yapma gücü var. Ortalamada aylık 15-20 maket üretimi gerçekleştiriliyor. Bu ayın başında 3 yurtdışı yeni proje olmak üzere toplam 15 maketin yapımı hızla gerçekleştiriliyor.  

 

İnşaat sektörü daraldığında da işler artıyor

 

İnşaat sektörünün hareketli olduğu dönemlerde maket talebinin güçlü olduğunu belirten Aygün, "Talep aşağıya çekilince de bizim işler artıyor. Çünkü bu sefer de inşaat firmaları daha çok pazarlamaya ihtiyaç duyuyor ve farklı yerlerde tanıtım için maket yaptırıyor" dedi.

 

Dünya mimarlarıyla çalışıyor

 

Dünyanın önde gelen mimarlarından Norman Foster'da projelerinin maketlerini Mavimaket'e yaptırıyor. Fiyat ve süre avantajının yanı sıra yaşayan maketler yapılması şirketin ünlü mimarlarca tercih edilmesinde etkili oluyor. Avrupalı bir müşterinin maket tesliminden sonra kendilerini bizzat ziyaret ettiğine dikkat çeken Aygün, "Müşteri bize gelerek 'Ben ifadesi bu kadar güçlü maket görmedim' ifadesini kullandı bu da bizim için onur vericiydi" dedi.


Peyzaj planı önemli

 

Maket yaptıran kişilere tavsiyelerde de bulunan Aygün tavsiyelerini şöyle sıraladı;, "Ne yaptıracaklarsa bunu gerçek planda göstersinler. Biz projede olmayan hiçbir talebe cevap vermiyoruz. Bir de maket yaptıracak kişilerin peyzaj projesi vermesi gerekiyor. İyi bir maket istiyorsa net bir proje olması gerekiyor. Revizyonların da az olması önemli"


Eleman sıkıntısı yaşanıyor

 

Dönem dönem çalışan sayısı artsa da Mavimaket'te ortalama 50 kişilik bir ekip çalışıyor. Mesleğin bir eğitimi yok. Şirket istihdam ettiği kişilere kendi içinde eğitimler veriyor. Sektöre eleman yetiştiren bir atölye olarak dikkat çekiyor. Bu işi yapacak olan kişilerde öncelikli aranan nitelik sabır. Eğer yoğun çalışma temposunda çalışmaya ve öğrenmeye sabrı varsa başarı kendiliğinden geliyor. Proje bilgisi, el bilgisi de meslekte öne çıkıyor. Çalışanlar sektöre yeni başlayıp biraz yol aldıktan sonra 1000 lira maaş alabiliyor. Ancak konusunda kendisini tam olarak geliştiren kişiler usta mertebesine geldiğinde yaklaşık 3-4 bin lira kazanç elde edebiliyor. Sektör eleman konusunda ciddi bir arayış içinde ve eleman bulmakta zorlanıyor.


Emine Açar / BUGÜN


Geri Dön