Ekonomi

Mazot fiyatlarına gelen zamla ilgili Fox Haber'den dikkat çeken tespit: Zam geldiği günlerde 3 kat artıyor

Akaryakıta gelen zamlarla ilgili ekonomistler ve Fox Haber'den ilginç bir iddia gündeme geldi. Selçuk Tepeli ile Fox Ana Haber'de mazot fiyatlarını uçuşa geçiren zamlarla ilgili dikkat çeken tespitlere yer verildi. İşte o haber...Türkiye'de İETT başta olmak üzere, tüm şehirlerde toplu taşıma maliyetleri tavan yaptı

Akaryakıta gelen zamlar vatandaşın başını döndürdü. Türkiye'de İETT başta olmak üzere, tüm şehirlerde toplu taşıma maliyetleri tavan yaptı. Çiftçiler traktörlerine mazot alıp tarla süremez hale geldi. Taksi şoförleri akşama kadar direksiyon sallayarak kazandıkları parayı, akşam olup arabayı teslim edecekleri zaman günün hasılatını akaryakıt istasyonunda bırakıp eve eli boş beş parasız gidiyor. Hükümet zamlar karşısında tüm sükunet ve sakinliğini koruyor. Akaryakıta gelen zamlarla ilgili FOX Ana Haber'de dikkat çeken bir habere yer verildi. Mazotun benzine nispetle neden bu kadar yükseldiğini sorgulandığı haberde, 'Mazotun rafinerilerden arzını düşük buna rağmen talebin yüksek olduğuna' dikkat çekildi.

Çiftçi, toplu taşıma, kargo, uluslararası taşımacılık, sanayi hatta enerji üretiminde kritik bir öneme sahip mazotun Türkiye'de benzine göre 6 kat daha fazla tüketildiği ortaya çıktı. Mazot ve benzine gelecek zamlar artık EPGİS tarafından duyurulmuyor. Vatandaş zammın geldiğini aracını benzin istasyonuna sürdüğünde öğreniyor. Buna göre 1-19 Mart arasında 53 milyon 298 bin litre mazot tüketilirken, benzin 6 milyon 198 bin litre tüketildi. 

 

ZAM GELEN GÜNLERDE DEVLETE VERGİ AKIYOR

Vatandaş, toplu taşıma şirketleri, belediyeler zamlar altında inim inim inlerken akaryakıta zamın geldiği günlerde tüketimin normal günlere göre 3 kat arttığı tespit edildi. Bu da bu günlerde devletin kasasına vergi paralarının adeta sular seller gibi akması demek. Karar gazetesi yazarı ve ekonomist Oğuz Demir, FOX Ana Haber'de zamlarla devletin vergi bağı arasındaki dikkat çeken oranlara ışık tuttu. Oğuz Demir, "Türkiye'de motorin benzine göre 6 kat daha fazla tüketiliyor ve motorinden alınan vergi benzinden alınan vergiye göre daha yüksek yani 3 lira 60 kuruş vergi alıyor devlet..Benzinden alınan rakam ise 3 lira. Bu KDV'den gelen fark. Öte yandan ÖTV'den de 2,5 milyar liralık bir fark var. Benzinden gelen ÖTV ise 350 milyon lira geliyor. Yani 1-19 Mart arasında gelen zamlardan devlet toplamda 5,5 milyar lira vergi almış. Bu para vatandaşın cebinden çıktı dedi.

 

AKARYAKIT EYLÜL'DE 7 LİRA 74 KURUŞTU

Benzin ve mazot fiyatları çok değil bundan 5 ay önce yani Eylül'de 7 lirayı biraz aşkın durumdaydı. Benzinin litresi 7 lira 74 kuruş, mazotun litresi ise 7 lira 24 kuruştu. Akaryakıta zam geldi de geldi. Mart ayının 24'ü itibarıyla 25 liraya mazotun litresi dayandı. Türkiye'nin aksine Almanya ve İngiltere akaryakıt konusunda vatandaşa destek için vergide indirime giderken Türkiye'de vatandaşın lehine olan eşel mobil sistemi kaldırıldı ve devletin cebine vatandaşın cebinden 19 günde 6 milyar TL para aktı. Ekonomist Oğuz Demir, "Devlet bu paradan vazgeçmiş olsaydı 6 milyarlık kaybı olacaktı ama kur korumalı mevduat hesabına devlet 20 milyar lira ödeme yapacak. Vatandaş zam geleceği gün benzin istasyonu önünde kuyruk oluyor. Normalde günde 50 milyon litre satılan mazot zam gelen günlerde 135 milyon litre satılıyor. Ortalama 9-10 milyon litre satılan benzin 33 milyon litreye çıkmış. Bir günde 3 katına çıkmış" dedi.

https://emlakkulisi.com/petrolun-varili-200-300-ve-500-dolar-olursa-benzin-ve-mazot-fiyatlari-ne-olur/699058