30 / 04 / 2024

Mazot ve gübre fiyatları düştü mü? Çiftçiler aman dikkat: Mazot ve gübre desteğinde flaş gelişme!

Mazot ve gübre fiyatları düştü mü? Çiftçiler aman dikkat: Mazot ve gübre desteğinde flaş gelişme!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hem mazot ve gübre fiyatları ile ilgili hem de destek ödemeleri ile ilgili konuştu. İşte Bakan Yumaklı'nın o açıklamaları...



Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde hububat başta olacak şekilde güzlük ekilen ürünlerde üst gübrelemenin başladığına dikkat çekti. Bakan Yumaklı, söz konusu açıklamasında gübre kullanımının geçtiğimiz sene, 2022 yılına kıyasla yüzde 19 artarak 7 milyon ton olduğunun altını çizdi. 

İbrahim Yumaklı, söz konusu açıklamasında, "Bitkisel üretimde birim başına yüzde 30-50 verim ve kalite artışı sağlayan gübre için verdiğimiz desteklemeler ve taban fiyat, gübre kullanımının artmasında etkili oldu. Gübre tüketimi, güzlük ekimlerin başladığı Eylül 2023 ile mart ayı arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 yükselerek 3,5 milyon tona ulaştı" bilgilerini verdi ve gübre kullanımının bitkisel üretimde verim artışına önemli katkıda bulunduğunu belirtti. 

Mazot ve gübre fiyatları düştü mü? Çiftçiler aman dikkat: Mazot ve gübre desteğinde flaş gelişme!

Bu üretim sezonundaki en önemli artışın yüzde 67 ile CAN, yüzde 23 ile ÜRE ve yüzde 22 ile DAP gübrelerinin kullanımında yaşandığını aktaran Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Mısır, şeker pancarı ve pamuk için kullanılacak taban gübresi sevkiyatı ise yüzde 69 yükselerek 241 bin tona çıktı" diye konuştu. 

Bakan İbrahim Yumaklı, bitkisel üretimde çiftçilerin girdi maliyetlerine katkı sağlayan mazot ve gübre desteği bütçesinin geçtiğimiz sene, 2022'ye göre yüzde 31,6 artışla 21,1 milyar TL'ye çıkarıldığını vurguladı. 

Yumaklı, söz konusu açıklamasında "Hububat üreticilerimize 2023 üretim senesine ait ve 2024 yılında ödenecek 11,2 milyar TL tutarındaki mazot ve gübre desteği öne çekilerek Ekim 2023 tarihinde ayni olarak mazot ve gübre alımında kullanılmak amacıyla Ziraat Bankası hesaplarına tanımlandı" bilgilerini verdi. 

Ayrıca, bu şekilde gübre kullanım döneminde çiftçilerin girdilerinin bir kısmı bu desteklerle karşılandığunı aktardı.

Yumaklı, söz konusu açıklamasında gübre fiyatlarında son üç aylık dönemde önemli bir yükseliş yaşanmadığını ve Mart ayında ortalama yüzde 3 gerileme olduğunu kaydetti. 

Bakan Yumaklı, söz konusu açıklamasını gübre sevkiyatında ve çiftçilerin gübreye ulaşımında herhangi bir problem olmadığını vurgulayarak tamamladı. 

Mazot ve gübre fiyatları düştü mü? Çiftçiler aman dikkat: Mazot ve gübre desteğinde flaş gelişme!

MAZOT GÜBRE DESTEK ÖDEMESİ SORGULAMA NİSAN 2024

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan vatandaşlar e-Devlet üzerinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle Çiftçi Destek Ödemesi sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliyor. 

Sorgulama yapmak için e devlet ekranı üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi ekranına giriş yapılması gerekiyor. Ödeme sorgulamalarını yapacak olan vatandaşların ilk önce e-Devlet şifrelerini alması gerekli. 

Emeklilerin hesaplarına bu bayram 41.3 milyar TL yattı! SGK, rakamları duyurdu: Şimdi bakın! 

Benzin ve mazotta yeni zam kapıda: Akaryakıt fiyatları için tarih verildi! İşte son dakika il il rakamlar...

Emekli maaşı bu rakamlar arasında olanlara şok: Bu ay hesaba kesin 12 bin TL yatacak! Denizbank emekli promosyon 2024...


Geri Dön