30 / 04 / 2024

Benzin ve mazotta yeni zam kapıda: Akaryakıt fiyatları için tarih verildi! İşte son dakika il il rakamlar...

Benzin ve mazotta yeni zam kapıda: Akaryakıt fiyatları için tarih verildi! İşte son dakika il il rakamlar...

Benzin ve mazotta yeni zam göründü mü? Petroldeki artış ve endişeler akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar...



New York Times, petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın akaryakıt fiyatlarını da vuracağını belirten bir analiz yayımladı. Söz konusu analizde, son haftalarda yaşanan artışların, arz endişeleri ve Ukrayna ile Orta Doğu'daki savaşlar sebebiyle daha da derinleştiği vurgulandı. 

Jeopolitik risklerin etkisiyle altın ibreyi yukarı çevirirken piyasa gözlemcileri ve analistlerden de kritik bir petrol tahmini gündeme getirildi. 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; uluslararası göstergelerde Brent petrolün veril fiyatı 2023'ün Aralık ayının ortasından bu güne neredeyse yüzde 20'den fazla arttığı görülüyor. Ayrıca, 2024'ün  ilk çeyreğinde de yükselişler devam ederken sadece mart ayı içinde petrol fiyatları yüzde 10'dan fazla arttı ve varil başına 90 dolar seviyesine yükseldi. 

Benzin ve mazotta yeni zam kapıda: Akaryakıt fiyatları için tarih verildi! İşte son dakika il il rakamlar...

Analistler, yukarı tırmanan petrol fiyatları merkez bankalarının enflasyonu düşürme çabalarını daha da zor hale getirebileceğinin altını çiziyor. ABD’de, yaz sürüş sezonunda yüksek benzin fiyatlarının Kasım'da zorlu bir seçimle karşı karşıya olan Biden yönetimi için de hoş karşılanmayacağı da değerlendiriliyor.

Ayrıca akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre pompadaki ortalama fiyat ocak başından bu yana galon başına yaklaşık 50 sent yükseldi ve 3.70 dolar seviyesine ulaştı. 

Piyasa gözlemcileri, bu kadar hızlı bir artıştan sonra fiyatlarda kısa vadeli bir geri çekilmenin de mümkün olduğuna vurgu yapıyor. Petrol fiyatı, 2022 yılında ulaşılan varil başına 100 dolarlık zirvenin altında kalıyor. 2023'te dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD ve OPEC dışındaki diğer ülkelerin ham petrol üretimindeki güçlü büyüme, piyasaların talebi karşılamaya yetecek kadar petrol olacağı konusunda güven kazanmasına destek sağladı. 

Fakat 2024'ün çok farklı bir sene olacağı öngörülüyor. Talep bazı analistlerin beklediğinden daha güçlü olurken, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin üretim kesintileriyle birlikte bir dizi potansiyel olarak yıkıcı olay, potansiyel bir arz sıkışıklığı endişelerinin artmasına sebep oldu. 

Benzin ve mazotta yeni zam kapıda: Akaryakıt fiyatları için tarih verildi! İşte son dakika il il rakamlar...

OPEC+ olarak bilinen bir grup petrol üreticisinin petrol arzını sınırlamaya ilişkin süren çabaları da tedirginliğin artmasına neden oluyor. 

S&P Global Commodity Insights başkan yardımcısı ve petrol piyasaları, enerji ve mobilite araştırma müdürü Jim Burkhard, "Fiyatlar varil başına 100 doların üzerine çıkmadıkça OPEC+'dan resmi bir yükseliş beklentimiz yok" dedi. 

Petrol piyasaları için tek potansiyel aksaklık kaynağı Orta Doğu değilken; Rusya-Ukrayna savaşı da diğer önemli sebep oluyor. Kiev, Rusya'nın petrol altyapısına önemli ölçüde zarar vermek amacıyola hava araçları ve füzeleri nasıl kullanacağını buldu. Rusya'nın dizel ve benzin gibi ürünleri üretme kabiliyetini en azından geçici şekilde düşürdü. 

Argus Media'nın baş ekonomisti David Fyfe, tesislerin devre dışı kalmasının küresel enerji ürünleri ticaretini "sıkılaştırdığını" belirtti. Bu durum da ham petrol fiyatlarının artmasına sebep oluyor. 

Analistler, insanların tatil seyahatleri için arabalara ve uçaklara bindiği mevsimsel talebin tipik olarak yüksek olduğu yaz aylarında daha fazla petrolde yükseliş olabileceğine dikkat çekiyor. 

OPEC+ bakanlarının piyasaya ne kadar petrol süreceklerine karar almak amacıyla Viyana'da bir araya gelmeyi planladıkları haziran ayı başında gerilim doruğa ulaşabilir. Analistler, grubun bazı üyelerinin üretimde bir artış görmek isteyebileceğine fakat Suudilerin buna direnmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekiyor. 

Araştırma şirketi Energy Aspects'in başkanı Richard Bronze, konuya ilişkin "Suudiler politikalarını petrol piyasası ve bütçeleri için doğru olduğunu düşündükleri şeylere göre belirliyorlar ve şu anda Washington'un onları gevşemeye ikna etmek için elinde çok az koz bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

Milyonlarca emekliye yeni zam müjdesi gelecek mi? Emekli maaşları yükselecek mi? Maaşlarda OVP etkisi!

Evi, arsası olan emekliler dikkat: Emlak vergisi muafiyet şartları neler? Kimler emlak vergisi ödemez? 

ABD'de 30 yıl vadeli konut kredisi faizi yüzde 7,01'e yükseldi!

 


 


Geri Dön