02 / 05 / 2024

MB açıkladı! FAST işleminde üst limit 50 bin TL'ye yükseltildi...

MB açıkladı! FAST işleminde üst limit 50 bin TL'ye yükseltildi...

Merkez Bankası, FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi'nde üs limiti 50 bin TL'ye kadar yükselttiğini açıkladı. İşte haberin detayları...



FAST para transfer sisteminde limit yükseltildi, 21 Aralık 2023 itibari ile bankalardan FAST işlemi ile yapılacak para transferlerinde üst limit 50 bin Türk Lirası olarak güncellendiği kaydedildi. Merkez Bankası'nın (MB) internet sitesindeki "FAST ile göndereceğim ödemenin üst limiti olacak mı?" sorusuna verilen yanıtta şu ifadeler belirtildi:  "FAST Sisteminde işlem başına uygulanacak bir üst limit bulunmaktadır. Sistem 8 Ocak 2021’de ödemelerin üst limiti 50 Türk Lirası  olarak işletime alınmış ve kademeli olarak yükseltilerek  21 Aralık 2023 tarihi itibari ile işlem başına ödemelerin üst limiti 50.000 Türk Lirası'na  yükseltilmiştir. FAST-TR Karekod kullanılarak gerçekleştirilecek dinamik doğrulamalı iş yeri ödemelerinde ise tek seferde 100.000 Türk Lirası’na kadar işlem yapılabilmektedir."

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI DEĞİŞMEYECEK

Buna göre, Merkez Bankası'nın, kredi kartı azami faizi ve üye iş yeri azami komisyon rakamları mevcut seviyelerinin üzerine çıkmaması doğrultusunda  referans orana üst sınır getirdi. Bu süreçte, referans oranın mevcut seviyesi 3,11 üst sınır olarak belirlenirken, bu seviyenin altındaki oranlar için mevcut hesaplama yönteminde bir değişiklik yapılmadığı kaydedildi. Kredi kartı işlemlerinde yapılacak olan  azami faiz oranları ile üye iş yerlerine uygulanacak azami komisyon oranlarının hesaplanmasında kullanılan referans oran, Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4) kapsamında belirlenen yöntem ile hesaplanarak ilan ediliyor. Referans oran, 32-45 gün vadeli Türk lirası mevduata bankaların uyguladıkları ağırlıklı ortalama akım faiz oranı ile politika faiz oranının yüzde 10 fazlasının düşük olanı dikkate alınarak hesaplanıyor.

MB açıkladı! FAST işleminde üst limit 50 bin TL ye yükseltildi...

MERKEZ BANKASI REEL FAZİ HESABI YAPIYOR

Faiz kararının beklentilere paralel olduğunu söyleyen İktisatçı Prof. Dr. Sinan Alçın, “Bu kararda piyasa katılımcıları anketinde 2024 yılsonu enflasyon beklentisinin medyanda 41,5 olduğu hatırlandığında TCMB’nin beklenen enflasyon üzerinden reel faiz hesabı yaptığını anlıyoruz. Elbette TCMB’nin 2024 yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 36 ve enflasyon hedefinin de yüzde 5 olduğunu da hatırlamak gerekiyor.

Merkez Bankası, deprem bölgesine yönelik desteklerin süresini uzattığını açıkladı...

Dolar ve euro son zamanların en yüksek seviyesinde! Bugün dolar ve euro kaç TL oldu? Son dakika döviz kurları

Merkez Bankası ekonomide atılacak yeni adımları açıkladı!

Merkez Bankası açıkladı! Tüketici kredilerinin 396 milyar 28 milyon TL'si konut!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön