27 / 04 / 2024

Merkez Bankası, deprem bölgesine yönelik desteklerin süresini uzattığını açıkladı...

Merkez Bankası, deprem bölgesine yönelik desteklerin süresini uzattığını açıkladı...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin olumsuz etkilerinin düşürülmesi amacı ile deprem bölgesine kullandırılan kredilerin menkul kıymet tesis uygulamasından muafiyetine yönelik hususların Haziran 2024'e kadar devam edeceğini



Bankadan yapılan açıklama kapsamında, TCMB'nin mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirdiği belirtildi.

Bu kapsamda yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4'e indirileceği, ayrıca 29 Aralık 2023 tarihinde sonlanacak olan kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulamanın 6 ay süreyle uzatılacağı kaydedildi. Türk lirası mevduatın önceliklendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında da Türk lirası mevduatı destekleyici adımlar atılmaya devam edileceği iletildi.

SADELEŞME ADIMLARI ATILIYOR

Bankadan gönderilen bilgi notunda da TCMB'nin makroihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi kapsamında önemli adımlar attığına dikkat çekildi. Bu kapsamda parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak, makro finansal istikrarı güçlendirmek amacı ile yabancı para mevduata yönelik menkul kıymet tesis oranının yüzde 5'ten yüzde 4'e çekildiği kaydetti.

Bu kapsamda, parasal sıkılaştırma sürecinde seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları doğrultusunda aylık Türk Lirası  kredi büyüme sınırlarının 2024 senesi Haziran ayına kadar aynı şekilde uygulanmaya devam edileceği, ve mevcut durumda Türk Lirası  kredi aylık büyüme sınırlarının taşıt, ticari ve ihtiyaç kredilerinde sırasıyla yüzde 2, yüzde 2,5 ve yüzde 3 olarak uygulandığı kaydedildi.

Merkez Bankası, deprem bölgesine yönelik desteklerin süresini uzattığını açıkladı...

TCMB'nin daha önceki kararlarında, sıkılaşma sürecini destekleyen adımları tamamlayıcı olarak, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar verdiği anımsatılarak, ihracat, yatırım, tarım, esnaf ve deprem bölgesine sağlanan kredilerin bu sınırlamalardan muaf tutulduğu kaydedildi.

Bankanın deprem bölgesindeki toparlanma sürecini desteklemek amacı ile, deprem bölgesine yönelik kullandırılan kredilere tanınan menkul kıymet tesis muafiyetini 6 ay süreyle Haziran 2024'e kadar uzattığı söyledi.

Yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden alınan komisyon uygulaması kapsamında yüzde 75 oranındaki yenileme hedefinin sonlandırıldığı, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik adımlar kapsamında aylık TL payı artış hedefinin Türk lirası mevduat payına göre farklılaştırılmak üzere revize edildiği söylendi.

Deprem bölgesi olan 11 ilde konutlar ne zaman teslim edilecek? Milletvekilleri sordu, Bakan Özhaseki il il açıkladı!

Bakanlık açıkladı! Kentsel dönüşümde belediyeler devre dışı...

Deprem bölgesindeki davalar 168 günde sonuçlanacak! Bakan tek tek açıkladı!

Deprem bölgesi için bu yıl yapılan harcama 762 milyar TL'ye ulaştı! Konut ve iş yerleri kısa sürede teslim edilecek!


Geri Dön