01 / 05 / 2024

Deprem bölgesi için bu yıl yapılan harcama 762 milyar TL'ye ulaştı! Konut ve iş yerleri kısa sürede teslim edilecek!

Deprem bölgesi için bu yıl yapılan harcama 762 milyar TL'ye ulaştı! Konut ve iş yerleri kısa sürede teslim edilecek!

Hükümet, Kahramanmaraş merkezli depremin yaralarını sarmak amacıyla hızla çalışırken, afet bölgesini ayağa kaldırmak için 2024 bütçesinden 1 trilyon TL'lik kaynak aktarılacağı belirtildi. İşte detaylar ve yapılacak çalışmalar...



Hükümet, hem 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da hem de 5 senelik Kalkınma Planı'nda deprem bölgesi için atılacak adımları tek tek açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin oluşturduğu tahribatın giderilmesi çalışmalarında yerleşik kültürü yaşatan nüfusun ikametlerine dönmesinin sağlanacağına, tarihi ve kültürel dokunun bütüncül şekilde ihya edilmesi ve tarihi dokunun olduğu eski kent bölgeleriyle yeni kent yerleşimleri arasındaki ilişkinin güçlendirilerek sürdürüleceğine dikkat çekti. 

Deprem bölgesi için bu yıl yapılan harcama 762 milyar TL ye ulaştı! Konut ve iş yerleri kısa sürede teslim edilecek!

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yaptığı açıklamasında  özellikle Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden etkilenen şehirlerin, şehircilik geleneklerine uygun, iklim dostu ve afetlere dirençli şehircilik anlayışı ile yeniden inşa edileceğinin, bütün ülkede tek koordinat sistemine geçilerek kadastro modernizasyonunun da tamamlanacağının altını çizdi. 

Deprem bölgesinde ortaya çıkan yaralar ivedilikle sarılacak, bölgede ekonomik ve sosyal hayatın yeniden canlandırılmasına ilişkin iyileştirme faaliyetleri sürdürülecek.  Hak sahibi vatandaşların en kısa sürede kalıcı konutlara ve işyerlerine kavuşmalarına imkan sunulacak. 

Depremden etkilenen şehirlerde sosyo-ekonomik hayatın tümüyle normale döndürülmesine ilişkin projelere öncelik tanınacak. 

Kamu harcamalarında da depremlerin yaralarının sarılması ile afet riskinin azaltılması önceliklendirilecek. 

Deprem bölgesi için bu yıl yapılan harcama 762 milyar TL ye ulaştı! Konut ve iş yerleri kısa sürede teslim edilecek!

DEPREM BÖLGESİNE 2.7 TRİLYON LİRA 

Depremin etkilerinin giderilmesi için kamu tarafından yapılacak  toplam harcama 1 trilyon 28 milyar TL şeklinde planlandı. Bu sene yapılan harcama 762 milyar TL'ye ulaşırken, 6 Şubat depremlerinin 2023 ve 2024 bütçesine etkisi 1 trilyon 790 milyar TL şeklinde belirlendi. 

Deprem bölgesindeki üretim, turizm ve ticaret faaliyetlerinin afet öncesi canlılığına kavuşturulmasına ilişkin ayrılan finansman kaynaklarının da çeşitlendirilmesi, afet riski olan bölgelerde kapsayıcı, sağlıklı, güvenli ve dirençli yaşam alanları altyapı ve üstyapı tesisleriyle bir bütün şeklinde  planlanarak sürdürülebilir bir çevrede ve sosyal konut standartlarına uygun şekilde yapılacak. 

Sosyal konut üretiminde afet riski yüksek olan bölgelere öncelik tanınacak ve tüm kentlerde mikro ölçekte afet risk analizleri yapılarak afete duyarlı yerleşim yeri tercihleri ile ilgili farkındalık artırılacak.

Deprem bölgesi için bu yıl yapılan harcama 762 milyar TL ye ulaştı! Konut ve iş yerleri kısa sürede teslim edilecek!

İSTİHDAM İMKANI YARATILACAK 

Depremlerden etkilenen kadın üretici ve girişimcilerin hayata yeniden katılmalarını ve tutunmalarını sağlamak amacıyla üretimin, yenilikçi teknolojilerin, işbirliğinin, psikolojik güçlenmenin de içinde yer aldığı program ve projeler devreye alınacak. 

Yerleşik kültürü yaşatan nüfusun ikametlerine gelmesi, tarihi ve kültürel dokunun bütüncül şekilde ihya edilmesi de sağlanacak. 

Kredi kartı borçlarını bu tarihe kadar ödemeyenler yandı! Aman dikkat, çok daha fazla ödemek zorunda kalabilirsiniz!

TBMM'de 12. Kalkınma Planı ile kentsel dönüşüme yönelik kanun teklifinin görüşmeleri başlıyor!

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank peş peşe açıkladı: Bu rakamlara aman dikkat! Ev alacaklar şimdi göz atın! 


Geri Dön