29 / 04 / 2024

MEB Beşevler'e taşınacak!

MEB Beşevler'e taşınacak!

Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB ), çok uzun yıllardır hizmet verdiği Kızılay'daki binasından 1961 yılında yapılan ve Beşevler'de bulunan Ankara Yüksek Öğretmen Okulu yerleşkesine taşınıyor...



Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), çok uzun yıllardır hizmet verdiği Kızılay'daki binasından 1961'de yapılan ve Beşevler'de bulunan  Ankara  Yüksek Öğretmen Okulu yerleşkesine taşınıyor. Yüksek Öğretmen Okulu sitesi ve yapılan ile ilgili, "taşınmaz kültürel varlık" tescili davası sürerken, Belediye Meclisi'nin aldığı karar neticesinde bakanlığın yapılacak yeni kampüse en kısa zamanda yerleşmesi bekleniyor. 


Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi'nin 12 Eylül 2014'te aldığı kararla, mülkiyeti Maliye Bakanlığı'na ait olan ve tarihi Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'nun bulunduğu yerleşke alanında imar planı değişikliği yapıldı. Oy çokluğuyla alman karar ile Beşevler'de bulunan, "Yüksek Öğretmen Okulu alanı", MEB hizmet binası olarak kullanılmak üzere "resmi kurum alanı" ilan edildi. Belediye Meclisi'nin kararında, şunlar kaydedildi: "Söz konusu plan teklifine konu alana ait jeolojik etüt raporunun bulunmadığı, yapılaşma koşulu önerisinin parselin yüzölçümü göz önüne alındığında 163 bin 375 metrekare kapalı alan yapılması imkânının yapı yoğunluğu ve bölgenin trafik yoğunluğunu olumsuz etkileyebileceği plan notlarına jeolojik etüt raporuna ilişkin ilave ve yapılaşma koşullarının da tadil edilmesinin uygun olacağı görüş ve kanaatine varılmıştır." Yoğunluğu ve emsali artırılan 65 bin hektarlık alanda tarihi binaların yanı sıra yüzlerce ağaç bulunuyor.  İmar değişikliği kararı ile ilgili yargıya başvuran Mimarlar Odası Ankara Şubesi, tarihi binaların Koruma Kurulu'ndan tescilini istedi. 

Mimarlar Odası, dava dilekçesinde plan değişikliğinin, "parsele özel" ve "yoğunluk artırıcı" nitelik taşıdığından mevzuata ve kamu yararına aykırı olduğunu savundu. Kentsel dokunun zedeleneceğinin belirtildiği dilekçede, şunlar kaydedildi: 


"Kültürel miras" 


"Yüksek Öğretmen Okulu kültürel mirastır. Dava konusu imar planı ile kültürel miras yok olma tehdidi altındadır. Bu nedenle yürütmenin durdurulması kararı verilmesi çok önemlidir. Cumhuriyet tarihinde eğitim alanında iki büyük proje uygulanmıştır. Bunlardan biri Köy Enstitüleri diğeri ise Yüksek Öğretmen Okulları'dır. Planlama konusu alan Ankara'nın en önemli kent kimliklerindendir. Dava konusu plan ile Yüksek Öğretmen Okulu'nun başkent açısından önemi, değeri hiçe sayılmıştır. Yüksek Öğretmen Okulu Sitesi ve yapıları taşınmaz kültür varlığı niteliğindedir. Bilimsel tescil raporu ile müvekkil tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurularak Yüksek Öğretmen Okulu Sitesi ve yapılarının Kültür varlığı olarak tescili talep edilmiştir. Koruma Kurulu'nun ret kararma karşı Ankara 8. İdare Mahkemesi nezdinde dosya üzerinden dava açılmıştır. Mahkeme bilirkişi incelemesi yapmadan eksik inceleme neticesinde davanın reddine karar vermiştir. Mahkeme kararı tarafımızdan temyiz edilmiş olup, temyiz incelemesi Danıştay 14. Daire üzerinden devam etmektedir." 


"Müsaade etmeyiz" 


Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, parselin yüzölçümü nedeniyle Beşevler'de çok ciddi bir trafik yoğunluğu oluşacağını belirterek, "Bölge üniversiteler bölgesidir, bölgenin yapısını planlarla değiştirmeye çalışarak fiziksel planlama ile yaşam alanlarımızı dizayn etmeye çalışıyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz. Davanın sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.



Milliyet Ankara


Geri Dön