02 / 05 / 2024

Meclis'te emekli maaşı tepkisi: Emekliler sadece 20 günlük kira ödeyebilecek durumda!

Meclis'te emekli maaşı tepkisi: Emekliler sadece 20 günlük kira ödeyebilecek durumda!

Meclis'te emekli maaş zamları gündemden düşmüyor. Maaşları düşük kalan emeklilerin kiralarını bile zor ödeyecek durumda oldukları belirtiliyor. İşte Meclis'teki o konuşmalar... 



Son günlerde emekli maaş zammı gündemden düşmüyor. Milyonlarca emeklinin maaş zamları belli oldu ve zamlı maaşlar yatmaya başladı. 

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Meclis'te yaptığı açıklamasında emekli maaşlarına değinerek, "Türkiye’nin geldiği nokta emekli aldığı maaşla -tutarını bir yere koyuyoruz- yirmi günlük kirasını ödeyebilecek durumda" dedi. 

sahibindencom'un aralık ve ocak ayında kira artışlarıyla ilgili bir rapor yayınladığını dile getiren Ali Mahir Başarır, "Şimdi, biz emekliye yüzde 49 zam yaptık, bununla övünüyoruz ama sahibindencom'dan aldığımız verilerde Kahramanmaraş'ta yüzde 190, Ordu'da yüzde 193, Diyarbakır'da yüzde 180; toplamda yüzde 100’e yakın kira artışlarında müthiş bir patlama var ama enflasyona bakıyoruz… TÜİK’e bakıyoruz, ne açıklıyor enflasyonu? Gerçek enflasyonun yarı oranında açıklıyor" ifadelerini kullandı. 

Başarır, Türkiye’nin birçok yerinde kira yüzde 100 artmışsa, Ordu'da yüzde 200’e yakın bir artış varsa bu enflasyonun nereden bulunduğunu sordu ve "Bir AK PARTİ milletvekili çıkıp bu verilere bir baksın, bir yıl önceki kiralar ile bugünkü kiralara baksın. Emekli, maaşıyla yirmi günlük kirayı ödeyemeyecek halde" diye konuştu. 

Meclis te emekli maaşı tepkisi: Emekliler sadece 20 günlük kira ödeyebilecek durumda!

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin de konuyla ilgili "Burada onlarca milletvekilimiz aynı soruyu sordu ama bu gerçek Türkiye'nin şu anda en önemli gerçeklerinden birisi. Emekli 10 bin lira maaşla ne yapacak, kirayı nasıl ödeyecek, çocuğunu nasıl okutacak, sofraya ne koyacak?" ifadelerini kullandı. 

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ise "Ülkemizde 15 milyon emeklimiz var, kendileri emek çekerek, gece gündüz demeden çalışarak ülkemiz adına, faydalı olabilme adına tüm emeklerini sergiledikten sonra emekli oldular. O büyüklerimizin hak ettikleri şekilde maaşlara kavuşmaları, rahat etmeleri bizim en büyük temennimiz" açıklamasında bulundu.

Sokakta yüzde 37,5 diye bir enflasyon olup olmadığı sorusunu soran Cavit Arı, her şeye yüzde 50, yüzde 100, yüzde 150 oranlarında zam yapıldığını dile getirdi. Arı, "Daha on gün önce gidip de aldığınız yağın fiyatı artıyor, tuzun fiyatı artıyor, şekerin fiyatı artıyor, etin fiyatı artıyor, her geçen gün kira artıyor" diye konuştu. 

Meclis te emekli maaşı tepkisi: Emekliler sadece 20 günlük kira ödeyebilecek durumda!

CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz de konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve "Değerli milletvekilleri, gelin, küçük bir hesap yapalım, Amasya’da ortalama bir ev kirası ne kadardır arkadaşlar? En az 6 bin lira. Kış aylarındayız, doğal gaz, elektrik, su, telefon ve internet fatura tutarları ne kadar? En az 2.500 lira; etti 8.500 lira. Emeklinin daha boğazından tek lokma geçmeden 2 bin lira bütçesi kaldı. Şimdi, emeklimiz elinde kalan 2 bin lira parayla ay sonunu nasıl getirecek, ne yiyecek, ne içecek, hastaneye nasıl gidecek, torunlarına nasıl harçlık verecek?" şeklinde konuştu. 

Reşat Karagöz, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi gerektiğinin altını çizdi ve "En düşük emekli maaşı asgari ücrete eşitlenene kadar, en az 17 bin lira olana kadar konuşmaya, emeklilerin sesini duyurmaya devam edeceğiz" dedi. 

Meclis te emekli maaşı tepkisi: Emekliler sadece 20 günlük kira ödeyebilecek durumda!

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen de Gaziantepli bir vatandaşın gönderdiği yazıyı okudu ve "2002 Aralıkta en düşük işçi emeklisi aylığı asgari ücretin yüzde 40 üzerindeyken şimdi asgari ücretin yüzde 58’ine geriledi. Yirmi yıl önce maaşlarına güvenerek ev, araba alabilen emekli, kamu görevlileri şimdilerde ev kirasını zor ödüyor" ifadelerinin yer aldığını söyledi. 

Bu konuşmaların ardından Ali Mahir Başarır, yeniden söz aldı ve "En düşük emekli maaşını en azından asgari ücret seviyesine getirilsin" dedi. 

Cumhuriyet tarihinden bugüne kadar emeklilerin ilk kez maaşının yarısıyla ancak on gün, on beş gün oturabildiğini yineleyen Başarır, "Bir aylık maaşıyla bir kirayı veremeyecek durumda. Eğer ki siz 10 bin lira maaşla bu ülkede emeklinin geçinebileceğini söylüyorsanız ben hiçbir şey söylemiyorum" diye konuştu.

Ünlü profesörden 9 il için çarpıcı uyarı: '7.5 şiddetinde deprem olabilir'

7.750, 10.000, 13.500, 15.000 TL emekli aylığı alanlar dikkat! Yeni zamlı maaş tablosuna hemen bakın!

TOKİ'den evi olmayanlara Mart 2024 müjdesi! 2 yeni kampanya geliyor!


Geri Dön