01 / 05 / 2024

Mega projelere faizsiz finansman!

Mega projelere faizsiz finansman!

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, 'Yeni finansman kaynakları ve alternatif sukuk türleri, Türkiye'nin mega projeleri olan köprüler, havaalanları, Kanal İstanbul ve ulaşım projelerini gerçekleştirmek için kullanılabilir' dedi...




Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İslami Finans ürünlerine ilişkin farkındalığın artmasına yönelik faaliyetleri desteklediklerini belirterek, 'Özellikle alt yapı anlamında yapılması gereken çok şey var. Bunun farkındayız. Yeni finansman kaynakları ve alternatif sukuk türleri, Türkiye'nin mega projeleri gerçekleştirmede kullanılabilir. Köprüler, havaalanları, Kanal İstanbul ve ulaşım projelerinde bunlardan yararlanabiliriz. Türkiye çok yoğun bir şekilde bu alt yapı projelerine yatırım yapıyor' dedi.


Borsa İstanbul'un ev sahipliğinde, Merkez Bankası ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği desteğiyle düzenlenen ve 'Faizsiz Bankacılık' ve 'Faizsiz Finansman' konularının ele alındığı 'Islamic Finance News Roadshow - İslami Finans Haberleri Roadshow'u (IFN Roadshow) Borsa İstanbul Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Turhan, Türkiye'de ve bölgede bu ürünlere ilişkin farkındalığın artmasına yönelik faaliyetleri desteklediklerini vurgulayarak, 'Farklı sukuk türleri, kira sertifikaları, vergi konusunda gerçekleştirilmiş kolaylıklar, hazine sukukları İstanbul'u bölgesel anlamda bir finans merkezi haline getirme anlamında önemli adımlardır. Uluslararası bir finans merkezi haline gelmek için bazı gereklilikleri yerine getirmemiz lazım' diye ekledi.


İslami araştırma merkezi kuruluyor


Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, bu tür yatırımların İslami finansman yapısına son derece uygun olduğunu vurgulayarak, 'Yeni hedeflerimiz var. Bir Ar-Ge merkezi açmayı planlıyoruz. Dünya borsaları ile iş birliği sergileyecek bir Ar- Ge merkezi olacak. Dünya Bankası'nın da iş birliği ile İslami finans anlamında kurulacak ilk İslami araştırma merkezi olacak. Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Avrupa, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleri odak altına alınacak. Bütün bu bölgelerde kalkınma platformları incelenecek' diye konuştu.


Faizsiz BES'te güçler birleşiyor


Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Keser, 200 milyon dolar üzeri sukuk ihracı planladıklarını söyledi. Keser, Kuveyt Türk ile yüzde 50-50 ortaklıkla faizsiz bireysel emeklilik sistemi (BES) alanında kuracakları şirketle ilgili gelecek yıl ilk yarıda faaliyete geçirmeyi planlıyoruz' diye konuştu.


Faizsiz BES fon tutarı 175 milyon $


Borsa İstanbul'da düzenlenen İslamic Finans News Roadshow'unda konuşan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, bireysel emeklilik sisteminde (BES) faizsiz yatırım araçlarının rolüyle ilgili de bilgiler verdi. Ertaş, 'Bu yıl Mart ayında emeklilik yatırım fonlarına ilişkin yaptığımız düzenlemeyle ülkemizde portföyünün tamamı faizsiz enstrümanlardan oluşan bireysel emeklilik yatırım fonlarının kurulması mümkün hale geldi. Bugün itibariyle bu tür fonlara katılan yatırımcı sayısı 400 bini fon tutarı da 175 milyon doları aştı' dedi.


Bank Asya'dan sukuk atağı


Bank Asya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, 'Bank Asya olarak 125 milyon liralık sukuk ihracı gerçekleşirdik. Bu yıl içinde yıl sonunda kadar en az bu tutarda bir TL cinsi ihraç daha yapmak istiyoruz. En az 125 milyon lira veya üzerinde bir ihraç planlıyoruz' dedi.


Yeni Şafak


Geri Dön