09 / 05 / 2024

Megapol, Anadolu Apartmanı'nı restore edip rezidans yapıyor!

Megapol, Anadolu Apartmanı'nı restore edip rezidans yapıyor!

Megapol tarafından yapılan Anadolu Rezidans Konut Ticaret Kültür Merkezi, eski ve yeni'nin bir arada ne kadar uyumlu olacağının en güzel kanıtı






Mithatpaşa Caddesi No: 907’deki Anadolu Apartmanı’nı ilk gördüğümüzde binanın, İzmir’in hatta Anadolu’nun ilk çok katlı yapısı olduğunu bilmiyorduk. Bu binanın, İzmir’e Megapol tarafından Anadolu Rezidans Konut Ticaret Kültür Merkezi olarak kazandırılacağını öğrenince daha da heyecanlandık. Çünkü eski zaman filmlerinden çıkmış gibi görünen yapı, tüm ihtişamıyla yenileniyordu hem de aslına dokunulmadan.


Film seti gibi


Şimdi yıkılmış olan eski Gözümoğlu Açıkhava Sineması’nın yanında yer alan dört katlı apartman, Mısırlı bir tüccar tarafından yaptırılmaya başlanmış, daha sonra mal sahibi Mustafa Ragıp Devres tarafından 1905’te bitirilmiş. Koruma altına alınan bina, şimdilerde Eylül ayında yaşama dönmeye hazırlanıyor.


Projeyi birlikte gezdiğimiz Megapol Yönetim Kurulu Üyesi Genel Müdür Yüksek Mimar Elif Sağlamer, şirket olarak sıradışı projeleri sevdiklerini, bu projenin de kendileri için özel olduğunu söyledi. 


Megapol’ün hissettiği heyecanının aynısını, biz de baretlerimizi takmış şekilde binanın içinde gezerken hissetik. Sanki eski bir Türk filminin setinde gezer gibi olduğumuz projenin İzmir’e çok yakışacağını söylemeden de edemedik. Hem mimari hem de kültürel açıdan İzmir’in şehir hayatını değiştirecek bir proje hazırlayan Megapol, Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir’in titizliği ve disiplini ile de farkını bir kez daha ortaya koymuş.


Eski değerlere ve kültür etkinliklerine sahip çıkmak


Megapol, Güzelyalı'da çok önemli bir misyonu üstlenmiş. Anadolu'nun ilk çok katlı binasının yapımı, 1890 yılında Mısırlı bir tüccar tarafından başlatılmış ve 1905 yılında tamamlanmış.


Geç Barok, oryantal ve yerel mimari öğeleri barındıran bir bina ortaya çıkmış.

1968 yılında Gökdemir ailesine geçen binanın restorasyon projelerine, 2006 yılında başlanmış.


Aslına sadık kalınarak 2011 yılında da inşaat çalışmalarına start verilmiş. Yukarıda yazan özellikler Megapol'ün restore ederek tekrar hayata kazandırdığı bir binaya ait.

Yapı bin I68 metrekarelik parselde 327 metrekare taban alana oturuyor. Bodrum katta teknik alanlar, giriş katta üç adet ticari mekan (mağaza, restoran ya da kafe olabilir), üstteki katlar da konut olarak düşünülmüş. 


Parseldeki diğer yapı ise tarihi binayı öne çıkartacak şekilde geriye çekilmiş ve reflekte cam cephe yapılmış. Böylece eski ve yeni birbiriyle yarışmayacak şekilde tasarlanmış. Yeni binada bodrum kat, sığınak ve teknik hacimler, giriş katı mağazalar, birinci kat ofisler, ikinci kat sergi alanı ve stüdyo, üçüncü kat çok amaçlı salon olarak düşünülmüş. Restoran, kafe, tiyatro, sergi salonu konusunda da ulusal ve uluslararası markalar için işletmecilerle görüşmeler devam ediyormuş. Megapol'ü, rant kaygısını geri plana atarak kültür ve sanat hayatına böyle bir bina kazandırdığı için kutluyoruz.


Habertürk



Geri Dön