29 / 04 / 2024

Mehdi Eker: İlkbaharda yağış düşmezse Türkiye'ye kuraklık getirebilir!

Mehdi Eker: İlkbaharda yağış düşmezse Türkiye'ye kuraklık getirebilir!

Mehdi Eker, "İlkbaharda yağış düşmezse bu Türkiye'de bir kuraklık getirebilir. Orta Anadolu'nun bazı bölgelerindeki bitkilerde gelişme geriliği var. Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı, ilkbahar yağışları iyi olursa bugüne kadar ki kayıplar giderilebilir"




Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "İlkbaharda yağış düşmezse bu Türkiye'de bir kuraklık getirebilir. Orta Anadolu'nun bazı bölgelerindeki bitkilerde gelişme geriliği var. Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı, ilkbahar yağışları iyi olursa bugüne kadar ki kayıplar giderilebilir" dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya gelen Bakan Eker, yaptığı açıklamada, ekim ayından ocak ayının sonuna kadar Türkiye'ye uzun yıllar ortalamasının altında yağış düştüğünü anımsattı.


Eker, ocak ayında düşen yağışın kuraklık endişesini az da olsa giderdiğini ancak halen bazı bölgelerde endişenin devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu:


"Önümüzdeki hafta ve aylarda yağış olursa bu endişe ortadan kalkar. Orta Anadolu'nun bazı bölgelerindeki bitkilerde gelişme geriliği var. Her şey ilkbahar yağışlarına bağlı, ilkbahar yağışları iyi olursa bugüne kadar ki kayıplar giderilebilir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin belirli bölgesinde bir sorun yok. Orta Anadolu'da da çok iyi illerimiz var, sorun yaşamadığımız illerimiz de var." 


-"Çukurova ve Orta Anadolu'nun bazı bölgelerinde endişemiz var"


Eker, daha önce dünyada iki tane olan kuraklık test merkezinin üçüncüsünü Konya'da kurduklarını, bu merkezde kuraklığa dayalı tohum çeşitliliği geliştirildiğini ifade ederek, şöyle dedi:


"Bizim ki şu an sadece endişe, izliyoruz. Aldığımız bir takım tedbirler var. Gelişmelere göre bu tedbirleri uygulayacağız, gerekirse daha ilave tedbirler alırız. Şu ana kadar meteorolojik kuraklık söz konusu, tarımsal kuraklık ile ilgili endişemiz var. Ama ona göre de uygun tedbirleri aldık. Süreci adım adım izliyoruz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarımsal kuraklık endişemiz yok. Bitkilerin gelişimi de olması gerektiği gibi. Çukurova ve Orta Anadolu'nun bazı bölgelerinde endişemiz var."



AA


Geri Dön