27 / 11 / 2024

Mehmed Said Paşa'nın torunu Kavacık'ın tapusunu istiyor!

Mehmed Said Paşa'nın torunu Kavacık'ın tapusunu istiyor!

Osmanlı sadrazamlarından Mehmed Said Paşa'nın 2 vârisinden biri olan Alev Leylak İstiny İstanbul Kavacık'ta "plazalar bölgesi" olarak bilinen 900 dönümlük arazinin "kök tapusu"nu (cumhuriyet öncesi tapu) alabilmek için mahkemeye başvurdu




 Sadrazam Mehmed Said Paşa'nın hayattaki 2 vârisinden biri olan ve Fransa'da yaşayan Alev Leylak îstinyeli, istanbul Kavacık'ta "plazalar bölgesi" olarak bilinen 900 dönümlük arazinin "kök tapusu"nun kendisine miras kaldığını belirterek, bu alanda yer alan yaklaşık iki bin tapunun iptali ve kendi adına tescil edilmesi için hukuk mücadelesi başlattı. Said Paşa'nın torununun kızı olan îstinyeli, Kavacık'ta yer alan 4 plaza ve bir özel hastaneye de yolsuz tescil nedeniyle 5 ayrı pilot tapu iptal davası açtı.

TAZMİNAT ÖDENMELİ

Alev Leylak İstinyeli'nin avukatı Cihangir Dönmez, Darüşşafaka'da kalan diğer vâris Emine Şada Dumlu'ya da davayı bildirdi. Vasi altında olan Dumlu'nun adına davalara müdahil olması için Darüşşafaka Cemiyeti bilgilendirildi. Bugüne kadar Beykoz'u yöneten belediyelerin 1987 yılında çıkarılan "gecekondu önleme yasası" adı altında yolsuz tescil yaptıklarını öne süren Dönmez, "Gecekondu ve plaza sahiplerini yerlerinden etme gibi bir amacımız yok. Kök tapu sahiplerine belli bir tazminat ödenmesi gerekir. Bu tazminatın yarısı Darüşşafaka Cemiyeti'ne gidecektir" dedi.

HANEDANIN DEĞİL
Avukat Dönmez, arazinin Osmanlı döneminde Said Paşa'nın tapulu malı iken 1914'te ölümü ile evlatlarına intikal ettiğini belirterek, "Osmanlı döneminde devlet arazileri Hanedan'a ait sayılıyordu. O yüzden Hanedan'a ait yerler Cumhuriyet döneminde devlete geçti. Ancak Hanedan mensuplarının parasını ödeyerek satın aldığı tapulu yerlere devlet el koymadı" diye konuştu.

Bugün Kavacık'ta plazaların yer aldığı alandan başlayan 900 dönümlük Said Paşa Devlet Ormanı, kamulaştırma bedeli ödenmedene devletleştirilmiş, 1958 yılında ise bu alan "orman vasfı" ile Maliye Hazinesi adına tescil edilmişti. Alanın 355 dönümlük bölümü, 1987 yılında Beykoz Belediyesi'ne arsa olarak devredildi. Kalan kısım ise 1990'da belediye ve Hazine arasında pay edildi. Said Paşa, Darüşşafaka'nın yönetiminde de yer almıştı.

Habertürk


Geri Dön