28 / 04 / 2024

Mehmet Çerçi, Büyükşehir'e sert çıktı!

Mehmet Çerçi, Büyükşehir'e sert çıktı!

Yunusemre Belediyesi, Güzelyurt Mahallesi’nde 20 yıldır tinercilerin yuvası haline gelen alanda yapacağı projeyi Büyükşehir Meclisi’nin gerekçe göstermeksizin reddetmesine sert çıktı. Başkan Çerçi, konuyu İçişleri Bakanlığı ve yargıya taşıyacaklarını duyurdu.



Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, ilçenin gelişime açık bölgelerinden Güzelyurt’ta 20 yıldır atıl durumda olan mezbelelik alanın ilçeye kazandırılması için hayata geçirdiği, fakat Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gerekçe göstermeksizin oy çokluğuyla reddettiği ‘Mayapark Projesi’ne ilişkin polemiklere son noktayı koydu. 1/1000’lik imar planlarının ilçe belediyesi yetkisinde olduğuna vurgu yapan Başkan Çerçi, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ihlali yaptığının altını çizdi. 5 No’lu Yapı Kooperatifi’nin yaptığı ancak çeşitli nedenlerle 20 yıldır atıl durumda olan 14 dönümlük arazideki görüntünün kente yakışmadığını anlatan Belediye Başkanı Çerçi, kooperatif yönetimiyle bu konuda bir süredir istişare halinde olduklarını kaydetti.


20 YILLIK MAĞDURİYET

Başkanı Çerçi, “Manisa”nın 20 yıllık bir yarası bu konu. Güzelyurt’un en güzel yerinde. Kooperatifin 77 üyesi var. 20 yıl önce bir girişimde bulunmuşlar. 20 yıldır da mezbelelik halde. Kooperatif üyeleri mağdur durumda. Burayı geceleri alkolikler, tinerciler kendilerine mesken tutmuşlar. Durumdan rahatsız olan aileler taşınmak zorunda kalmışlar. Polise her gün çevre halkından şikâyet gidiyor. Bu durumun değişmesi, bölgedeki enkazın kaldırılması gerektiğini belediye başkanı olduğumdan beri düşünüyorum. Burası bu şekilde kalamaz. Burada 14 dönüm bir alan var. Arkadaşlarımız iyi niyetle bana geldiler. Oturduk, teknik ekibimizle birlikte çalıştık. Benim tek şartım kamu yararıydı. Burada birilerine çıkar sağlandı gibi düşüncelere girilmesin. Burayı dönüştürüyoruz. Mağdurlar haklarını alıyor. Orada sosyal donatı alanları yapıyoruz. Çevredeki mahallelerde 50 bin insan yaşıyor. Burada ticari imar var. Bunu değiştirmiyoruz. Dolayısıyla beş binlik planlarda bir değişiklik olmuyor. En önemli kıstasımız da kamu yararı. Yunusemre Belediyesi yeni kurulan bir belediye. Manisa’da öyle bir dağılım olmuş ki bizim bir tane sosyal donatı alanımız yok. Sıfırla yola çıktık. Bir çoğunu kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Bu alanda da kamu çıkarı olması lazım. Yaklaşık olarak 15 milyon TL değerinde belediyeye mülk ve sosyal alan kazandırılacak. Bizim yaptığımız plan ticari. Burada yüzde 18 KDV var. 1/1000’lik planlarda değişiklik yaptık. Meclisin kararı var. Yunusemre Belediye Meclisinde oy çokluğuyla geçti. Üçlü bir protokol yaptık. Bu protokolle belediyenin menfaatlerini koruduk” diye konuştu.


‘KAMU YARARI SÖZ KONUSU’

Projenin prestijli bir proje olacağını ifade eden Başkan Çerçi, rant söylentilerine de noktayı koyarak, “Bu proje üzerinde tam bir yıl çalıştık. Ben kolay kolay proje kabul etmem. Arkadaşlarım da bu huyumu iyi bilirler. Bana bir projeyi en az 5 defa getirirler. Bu proje de önüme 8 defa geldi. Pek çok değişiklik yaptık. Alanda pek çok sosyal donatı alanı ve 800 araçlık otopark var. Güzelyurt’un en güzel yerinde simge haline gelecek bir yapı. Benim ilçemin buna ihtiyacı var. Burada 36 bin metrekare inşaat alanı olacak. Sirkülasyon alanları var. Bunlar inşa alanlarına girmiyor. Burada ticari anlamda 26 bin metre kare alan var. 12 bin metrekaresi hak sahiplerine verilecek. Belediyenin alacağı alanlar metrekare hesabıyla ölçülemez. Belediyemiz bu işi üstleniyor, firma risk alıyor bu işe giriyor. Meclis de yetkisini kullanmış. Bunu geçirmiş. Bazıları benim arsama da değer artışı verin diyor. Kamu yararı varsa, şehre bir katkısı varsa, hemen verelim. Arkadaşlarda şöyle bir zihniyet var. Yaptırmazuk! Meclis yolgeçen hanı değil. Kamu yararını gözetmek, değerlendirmek meclisin görevidir” dedi.


‘YETKİYİ KEYFE KEDER KULLANAMAZSINIZ’

“1/1000’lik planlar ilçe meclisinin, 1/5000’lik planlar büyükşehir meclisinin uhdesindedir” diyen Başkan Mehmet Çerçi, Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisini kötüye kullandığını söyledi. Başkan Çerçi, “Yasa böyle söylüyor. 1/1000’lik planlar ilçe meclisinden geçtikten sonra, büyükşehir meclisinin onayına gider. Ancak siz bu yetkiyi keyfe keder kullanamazsınız. Biz 1/1000’lik planları değiştirmişiz. Yetki bizim. Sizin bunu onaylamamanız için 1/5000’lik planlarda bir değişiklik olması gerekiyor. Böyle bir durum yok. Yani ortada bir gerekçe yok. Bu bir ön kesme işlemidir. ‘2.75 emsal çok. Bir metrekare yerin olmayan alandan bu kadar yeri nasıl alıyorsun’ diyor. Bunun için utanması gerekiyor. Kendi içlerinde vay be Yunusemre Belediyesi ne çok şey almış biz niye alamadık diyorlar. Bu bir vizyon meselesidir. Hafsa Sultan Kentsel Dönüşüm Projesi geçen yıl büyükşehir meclisinden geçti. Emsali 3.75’e çıkarıldı. Bu resmi emsal. Teknik ekiplerim burada emsalin 4’ü bulduğunu söyledi. Siz bunun kararını alıyorsunuz; kimse rahatsız olmuyor. Büyükşehir’in burada bir metrekaresi yok. Ama kamu yararını gözetmek lazım. Bizim Laleli’de bir metrekare yerimiz mi var. Ancak dönüşüm yapıyoruz.”


‘GEREKÇE GÖSTERMEDEN REDDEDEMEZSİN!’

Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün tavrını eleştiren Mehmet Çerçi, “Kendisi yapınca hiçbir şey yok. Yunusemre 2,75’e çıkarıyor. Meclis yetkisini kullanıyor. Beş binlik planları ellemiyor. Komisyon çıkıyor gerekçesiz eskiye döndürüyor. Bir gerekçe göstermeden reddedemezsin! Orada Cengiz Ergün ne derse o olur. Orada vicdanlarına seslendim. Hepsi arkadaşımız. İstedikleri kararları geçiriyorlar. Arkadaşlara Büyükşehir’den legal kaynaklar aktarılıyor. Büyükşehir imkanları 6 ilçe belediyesine akıyor. Biz bu güne kadar büyükşehirden hiçbir şey alamadık. ‘Ne istediniz de yapmadık?’ dedi büyükşehir başkanı. Kendisine cevap veriyorum. Onlara on yapıyormuş yapsın ama bize de bir iki hizmeti dokunsun.  Bizde 1830 sokak ve cadde var. Büyükşehirde de 6 tane cadde var. Bizim yollarımız çok fazla, bize asfalt verin dedik. Yazı geldi. 500 ton asfalt talebimizin uygun görülmediğini belirtmişler. 500 değil ama en azından 50 ton verilseydi de iyi niyetli olduklarını görseydik. Buna rağmen bir şey istemiyoruz. Gölge etmesinler başka ihsan istemez…”


‘MURADİYE’DE DE BENZER SORUNLARI YAŞIYORUZ’

Başkan Çerçi, Muradiye’de benzer sıkıntıları yaşadıklarını dile getirerek, ”Muradiye’de de aynı şeyi yaşıyoruz. Bir senedir her meclis bunu konuşuyoruz. Bu dertler Büyükşehir’i hiç ilgilendirmiyor mu? Muradiye’nin su meselesi var. ‘Bana sondaj yeri vermedin, Muradiye susuz’ diyor. Yani Muradiye’nin susuzluğunun sebebi Mehmet Çerçi. MASKİ neden var. 300 milyon lira bütçesi var MASKİ’nin. Benim belediye bütçem 100 milyon. Benim su ile ilgili bir görevim var mı? Muradiye’de suçu bana atıyorlarmış. Muradiye’nin birçok yolunu yaptım. Muradiye’nin nüfusu 16 bini aştı. Yoğun bir yapılaşma var. İmar ciddi bir sorun. Çözelim diyoruz. Bir senedir duruyor. Muradiye Sanayi Bölgesi’nde drenaj sorunu vardı. MASKİ’ye yazdık, ‘biz yapmayız’ dediler. Onu da biz yaptık. Muradiye’nin içme suyu sorunu çok ciddi sorun. Altyapıda çok ciddi sıkıntılar var. Birde pompada sorun var. Sistemin ve altyapının güçlendirilmesi lazım. İki temel sorunu imar ve su. İmarı biz yaptık. Sorumluluğumuzda olmamasına rağmen vatandaşlarımızı mağdur etmemek için 1/5000’lik planları yaptık. Çünkü binlik olanlarla çözemedik. Muradiye’nin su sorunu da çok acil bir sorun. İstiyorlarsa sondajı da ben yapayım. Mecliste beni itham etti. Bu işin sahibi kim? Bu cümleyi sen kurabilir misin? İş yapın iş. Bu sorunu çözün. Sonra bunların bazı adamları Muradiye’ye gidip ‘büyükşehir su sorununu çözecek ama Çerçi engelliyor’ diyormuş. 3 senede nüfus 6 binden 16 bine çıkmış. Altyapı tabii kaldırmaz. MASKİ’ye sesleniyorum. Allah aşkına şu sorunu çözün. Bu suçu da bana atmayın. Bunu bir daha söylerseniz cevabını alırsınız. Bu şehrin önüne engel olmayın. Şehrimizin ve makamınızın hakkını verin. Yunusemre’de olunca her şeye fren. Çerçi’nin önünü keselim derdindeler. Benim işim başımdan aşkın. Bu memlekete faydalı en ufak çaba sarf edeni sırtımda taşırım ben” ifadelerini kullandı.


‘KİM BU MEVLÜT AKTAN?’

Yerel bir gazetede kendisine yönelik sistematik karalama kampanyası yürütüldüğünü aktaran Başkan Çerçi şu açıklamalarda bulundu. “Bugün, ‘Rant mı Var?’ diye başlık atmış Olay Gazetesi. Kimin bu gazete? Mevlüt Aktan isimli bir vatandaşın. Arkadaş sen kimsin? Senin bu rant işlerine aklın çok çalışıyor galiba. Geçenlerde de çeşitli başlıklar attılar. Her gün çamur atıyor. İki senen var. İki sene sonra nereye gidersin bilmem. İki sene daha saltanatını sür. Bizim her şeyimiz ortada. Böylesine rantçı zihniyet bize çamur atıyor. Ağaç katliamı yaptığımı yazıyor. Tabi bunları kimin yaptırdığı belli. Arkalarında kimlerin olduğunu biliyoruz. Geçen Ankara’daydım. Orman ve Su İşleri Bakanı ile görüşmemiz oldu. Bir milyon ağaç projesi yaptık. Biz hiçbir şeyi hazır bulmadık. Ancak bizden sonrakilere mükemmel bir ilçe bırakmak istiyoruz. Bir yerde bir ağaç, bir yerde bir milyon ağaç var. Bir ağacı katliam olarak verirseniz, ben sizin ahlakınızı sorgularım.”


‘BURADAN SİZE EKMEK ÇIKMAZ!’

Olay Gazetesi’nin ‘Birisi Mehmet Çerçi’ye Dur Desin’ şeklindeki başlığına da sert eleştiriler getiren Çerçi, ‘Siyasette iki tür hesap görülür. Birini halk görür, ikincisi hukukça görülür. Halk bir hesap görmüş ve kapatmış. Sen kalkıyorsun bunu açıyorsun. Yedi buçuk yıldır belediye başkanısın. Bülent Kar döneminde bir usul hatası olduğunu düşünüyorsun madem neden konuyu hukuka taşımadın? Olay Gazetesi de bunu polemik konusu yapmış. İki sene daha borunu öttür. İki sene sonra biz bu defterleri açacağız. Hukuksa hukuk hepsini ortaya koyacağız” diye konuştu.


‘AYAĞIMIZA PRANGA TAKMAK İSTİYORLAR’

Konunun sonuna kadar takipçisi olacaklarını anlatan Yunusemre Belediye Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Kooperatifin yerini önce İçişleri Bakanlığı’na, sonrasında da hukuka götüreceğiz. Bana kavgacı derler. Ben kavgayı hiç sevmem. Beni yakından tanıyanlar ne kadar sabırlı ve yumuşak huylu olduğumu bilir. Şu var ki haksızlığa asla tahammül edemiyorum. Burada zulüm yapılıyor. Yeter artık! Yunusemre ilçesinin önünü tıkamayın. Bu şehre katkı sunacak bir proje. Karar makamı biziz. Onay makamı büyükşehir. Bunlar kabul etmemekle kalmayıp; gerekçe de sunmuyorlar. 2001 yılında alınan karara döndürdüler. Hangi gerekçeyle? Hukuka uygun değil diyorlar. Yazsanıza gerekçeye şu maddeye göre uygun değil diye. Bunların derdi ayağımıza pranga takmak. Böyle olmaz! Ben necip milletimizin ferasetine güveniyorum.  Hukuk çerçevesinde bu haksızlığın hesabı sorulacak.”


Manisa'da Gündem



Geri Dön