27 / 04 / 2024

Mehmet Çubuk kimdir?

Mehmet Çubuk kimdir?

Mimar, şehir plancısı ve öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Mehmet Çubuk kimdir? Mehmet Çubuk bugüne kadar hangi işlerde bulundu? Mehmet Çubuk hangi kitapları çıkardı? İşte Mehmet Çubuk...



Mehmet Çubuk kimdir?

Mehmet Çubuk, 1935 yılı Bartın doğumlu. ilk ve ortaöğrenimini Zonguldak’ta tamamlayan Mehmet Çubuk bugün, mimar, şehir plancısı ve öğretim görevlisi.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün kurucularından olan Mehmet Çubuk, Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nden 1961 yılında mimar olarak mezun oldu. 


1962 yılında Fransa’ya giderek Sorbonne Üniversitesi’nin Beşeri Bilimler Fakültesi Şehircilik Enstitüsü’nde akademik çalışmalar yaptı. 1966 yılında Türkiye’ye geri döndü. 1975 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nde kurulan Şehircilik Araştırma Enstitüsü’nden bilimsel çalışmalar yaptı. 


1966 yılında asistan, 1973 yılında doçent ve en sonunda profesörlük ünvanına da alan Mehmet Çubuk 2002 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki akademik görevinden emekli oldu.


İstanbul Esenler Otogar binasının mimarı Prof. Dr. Mehmet Çubuk otogarda yaşanılan araç tıkanıklığının sebebinin yapım aşamasında projede olduğu halde iptal edilen gidiş platformundan kaynaklandığını söyledi.


İstanbul'da her bayram görmeye alıştığımız otogar manzaraları bu yıl da değişmedi. Yüzlerce kilometre mesafeyi alan yolcular, Esenler Otogan'na saatlerce giriş yapamadı. Otogar girişinde uzun kuyruklar oluştu. Her bayram yaşanan yoğunluğun sebeplerinin başında artan otobüs yoğunluğu geliyor. 324 otobüs firmasının faaliyet gösterdiği Büyük İstanbul Otogan'nda günde ortalama bin 650 otobüs, 100 binden fazla yolcu taşıyor. Otobüs sayısı ise bayramlarda 3 bini geçiyor. 


Zaman Gazetesi’nin 23 Ekim 2013 tarihli haberine göre; otogar binasının mimarı Prof. Dr. Mehmet Çubuk, yapım aşamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yaşanan tıkanıklığın projede olduğu halde iptal edilen gidiş platformundan kaynaklandığına dikkat çeken Çubuk, şöyle konuştu: "Araçların otogara girmesinde bir zorlanma var. Fakat asıl tıkanma, bu otogardaki gidiş platformunun olmaması. Otogar daha yapılırken geliş platformu ve alt duraklara gidiş platformu düşünülmüştü. Fakat bir kat tamamen iptal edildi. Yani 168 tane bekleme yeri, 200 tane aracın boşaltma yapabileceği bir sistem varken bu platform iptal edilince sadece bir tek yer hem geliş hem gidiş şeklinde kullanılmaya başlandı. Bu da sıkışmalara sebep oldu." 


Mimarlığını Prof. Dr. Mehmet Çubuk'un üstlendiği otogarda 324 otobüs firması faaliyet gösteriyor. Günlük 1.650 otobüsün, 100 bin kişinin ve 30 bin özel aracın giriş çıkış yaptığı otogarda 6 bin kişi hizmet veriyor. 


Mehmet Çubuk kitapları:

Mehmet Çubuk (1985). Türkiye'de kentleşme süreci ve kırsal alan sorunları kolokyumu. Mimar Sinan Üniversitesi.


Mehmet Çubuk (1996). İstanbul üzerine bütünleşmiş düşünceler ve bir kentsel gelişme senaryosu. Mimar Sinan Üniversitesi.


Mehmet Çubuk (2002). Küreselleşme sürecinde kentsel tasarım ve yerel özellikler. Mimar Sinan Üniversitesi.




Geri Dön