27 / 04 / 2024

Mehmet Emin Birpınar: Sürdürülebilir yapılar inşa etmek gerekiyor!

Mehmet Emin Birpınar: Sürdürülebilir yapılar inşa etmek gerekiyor!

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'de enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 35'inin binalardan kaynaklandığını belirtti. Birpınar, "Hava kalitesi yüksek, su ve enerjiyi etkili kullanan, sıfır atık sistemi kullanan akıllı binaların yapılması gerekiyor." dedi...



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi Çalıştayı"nda konuşma yaptı. Fatih Dönmez, "Çalışmalar sonucu yüzde 40'lık bir enerji tasarrufunun mümkün olduğunu tespit ettik." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılından itibaren kamunun toplam enerji maliyetinin 8 milyar TL'ye ulaştığının tahmin edildiğini söyledi ve "Yaptığımız çalışmalar sonucu burada yüzde 40'lık bir enerji tasarrufunun mümkün olduğunu tespit ettik. Yani 3,2 milyar liralık bir enerji tasarrufundan bahsediyoruz." diye konuştu.

Fatih Dönmez, Türkiye'nin enerji zengini bir ülke olmadığını ve bu sebeple verimliliğin hayati önem taşıdığını belirtti. 

Mehmet Emin Birpınar: Sürdürülebilir yapılar inşa etmek gerekiyor!

Dönmez, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için yerli ve yenilenebilir kaynakların payının önemli oranda artırıldığını vurgulayarak, yerli kaynakların miktarını daha da artırmanın en pratik ve rasyonel çözümünün enerji verimliliği olduğunu söyledi.

Enerji verimliliğinin zorluk gibi algılandığına dikkat çeken Dönmez, tasarrufun bilinçli tüketimle oluşan ilave bir talep kaynağı olduğunu da belirtti.

Bakan Fatih Dönmez, mevcut kamu binalarının eski olduğunu ve verimlilik düzeylerinin de düşük olduğunu belirterek, "2014'te 166 kamu kurumunda 1045 binanın enerji verimliliği etütlerini yaptık. Çıkan sonuçlar bize dönüşümün ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kamu binalarının elektrik enerjisinin yüzde 13, ısı enerjisinin yüzde 35,5, toplam tasarruf potansiyelinin ise yüzde 27 olduğunu tespit ettik. Bunun parasal karşılığı ise yaklaşık 55 milyon liraya denk geliyor." şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda da enerji verimliliğine kampüsteki binalarla başlandığını belirten Dönmez, kendi enerjisini üreten, "ismiyle müsemma" bir bakanlık için ilk adımı bu şekilde atacaklarını da açıkladı.

20 bin yeni LED'li sokak ve cadde aydınlatması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen sene Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere ait 9 yerleşkede 29 binanın etütlerinin bitirildiğine dikkat çekti ve parasal değeri yıllık 10 milyon TL'ye denk gelen yüzde 46'lık verimlilik potansiyelinin tespit edildiğini ifade etti. 

Toplamda 34 milyon TL'lik yatırıma yıllık 10 milyon liralık geri dönüş sağlandığını belirten Dönmez, bu yatırımın kendini ödeme süresinin 3 sene olduğunu vurguladı. 

Dönmez, bu sene 20 bin yeni LED'li sokak ve cadde aydınlatmasının da devreye gireceğini, verimlilik performanslarının takip edileceğini söyledi. 

Bu yıldan itibaren kamunun toplam enerji maliyetinin 8 milyar TL'nin üzerine çıktığının tahmin edildiğini belirten Dönmez, "Yaptığımız çalışmalar sonucu burada yüzde 40’lık bir enerji tasarrufunun mümkün olduğunu tespit ettik. Yani 3,2 milyar liralık bir enerji tasarrufundan bahsediyoruz. Bugün kabaca şöyle bir hesaplama yapıyoruz. Enerjide her 1 puanlık yerli ve yenilenebilir kaynak artışının milli ekonomiye katkısı 100 milyon dolar. Biz bunun yaklaşık 6 katı büyüklüğünde bir rakamdan bahsediyoruz." şeklinde konuştu.

"Referans enerji tüketimleri mart sonuna kadar toplanacak"

Bakan Dönmez, geçen yıl "Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin yayımladığını belirterek, yıllık enerji tüketimi 250 Ton Eşdeğer Petrol (TEP) ve üzeri olan kamu bina ve tesislerinin referans enerji tüketimlerinin Mart bitimine kadar toplanacağını duyurdu. 

Tasarrufta söz konusu referans değerlerin baz alınacağını söyleyen Dönmez, bu doğrultuda 2020 ve 2023 arası dönemde kurumların genelge uyarınca tüketimlerini yüzde 15 azaltacağını ifade etti. 

Dönmez, şunları aktardı: 

"Peki, olur da hedefler tutturulamazsa nasıl bir yol izlenecek? Yüzde 14 ve altı tasarruf eden kurumlar 2024 sonuna kadar gerekçeli raporlarını bakanlığımıza iletecekler. Gerekçeleri uygun görülen kurum ve kuruluşlar için 2026 sonuna kadar, referans tüketimi değiştirilmeden yüzde 18 tasarruf hedefini gerçekleştirmeleri yönünde izlemeye devam edeceğiz. Hedef belli, takvim belli, yapılacaklar belli. Kamuda önce büyük binalardan ardından küçük binalarda etütler yapmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak işin etüt tarafındayız. Kuşkusuz bu konudaki uzman kuruluş ve ana omurgayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız oluşturuyor. Kamu binalarında verimlilik artırıcı projelerin finansmanı için bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dünya Bankası iş birliğiyle 200 milyon dolarlık bir kredi fonu oluşturuldu. Kurumlarımızın projeler geliştirerek bu fonlardan yararlanmasını arzu ediyoruz."

"Sürdürülebilir yapılar inşa etmemiz gerekiyor"

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ise, Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 30-35 oranında binalardan kaynaklandığına dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılan binaların hem depreme dayanıklı hem de enerji verimli binalar olması gerektiğine dikkat çeken Birpınar, "Bunu hem strateji hem de eylem planlarıyla hayata geçirmeye çalışıyoruz. Sadece sağlam bina yapmak yetmiyor çünkü dünyanın kaynakları hızla tükeniyor. Kaynakları verimli ve etkili kullanmak ve sürdürülebilir yapılar inşa etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Birpınar, son 25 senede yaşam standartları ve tüketim alışkanlıklarındaki hızlı değişim nedeniyle Türkiye'de enerji tüketiminin iki kat arttığını belirterek, "Hava kalitesi yüksek, su ve enerjiyi etkili kullanan, sıfır atık sistemi kullanan akıllı binaların yapılması gerekiyor." dedi.

 


Geri Dön