30 / 04 / 2024

Mehmet Erktin: Bundan sonra 'ne yapsam satılır' diyenler sektöre giremeyecek!

Mehmet Erktin: Bundan sonra 'ne yapsam satılır' diyenler sektöre giremeyecek!

Türkiye ekonomisinin son 4-5 yıldır gayrimenkule dayandırıldığını aktaran Omurga Yapı Kurucu Ortağı Mehmet Erktin, bu modelin yıllar önce İspanya'da da uygulandığını ancak başarısız olduğunu savundu...



Türkiye ekonomisinin son 4-5 yıldır gayrimenkule dayandırıldığını aktaran Omurga Yapı Kurucu Ortağı Mehmet Erktin, bu modelin yıllar önce İspanya'da da uygulandığını ancak başarısız olduğunu savundu. Mevcut ekonomik durumun sektör üzerindeki etkilerine değinen Erktin, 2014 ve 2015 yılında elenmelerin sayısının ve konsolidasyonun artacağını öne sürdü. Erktin, her ne kadar kendileri de sektörde yer alsa da, projelerin devam etmesi için 'inşaat sektörüne para enjekte edilsin' diyemediğini aktardı. "Yeni durumda gereksiz projeler yapılmayacak, az sayıda doğru projeler yapılacak" diyen Erktin, "Bu durum ucuz kredi var, ne yapsam satılır diyen herkesin sektöre girmesini engeller" dedi. 


Fatura halka çıkabilir Konut fiyatlarında indirim olabilir mi konusuna da değinen Erktin, Türkiye'de konut geliştiricilerinin genellikle bankadan borçlanarak proje yapmak yerine daire satarak yani halka finanse ettirerek proje yaptıklarını söyleyerek, "Eğer bankadan borçlanmış olsalardı banka üstelerine gideceği için ucuza satma yoluna gidebilirlerdi. Ancak bu durumda fatura satın alan halka binebilir" açıklamasını yaptı. Erktin, Türkiye em lak piyasasında arazide balon fiyatları yaşandığını söyledi. Büyük kentlerde ve kent merkezindeki arazilerde bunun yaygın olduğunu anlatan Erktin, bu bölgelerde arsanın proje içindeki maliyetinin yüzde 40-60'lara ulaştığını dile getirerek durumu şöyle analiz etti: "Bu fiyatların oluşmasında alıcı etkili oluyor. Eskiden en güzel projede bile 4 bin doları çok yüksek bulan alıcı, artık metrekaresine 10 bin dolarları ödemeye akışınca gayrimenkul geliştiricileri de arsalara yüksek fiyatlar vermeye başladı. Bu fiyatlar normal değil. 


Dünyanın en iyi şehirlerinde arsanın proje içindeki oranı yüzde 25 seviyesinde. Nasıl doların 2.30 olduğuna alışacaksak Türkiye'de de arsa yüzdesinin gelecek 2-3 yıl içinde yüzde 25 oranında olacağına alışacağız." Kartal'da yeni proje yapacak Daha önce çalıştıkları Tekfen Oz'u 2011 yılında satın alarak Omurga Yapı adını verdiklerini anlatan Genel Müdürü Oğuz Kösebay, yatırım ve geliştirme şirketi olarak yaptıkları projeler arasında Kağıthane Ofis Park Projesi, Bodrum Gümüşlük'te 18 evden oluşan bir çiftlik projeleri olduğunu söyledi. Kartal'da 5 bin metrekare büyüklüğünde arsa aldıklarını kaydeden Oğuz Kösebay, "Ekonomik konjonktür uygun giderse yaz sonunda burada 45 milyon dolarlık, 300 konutluk bir proje planlıyoruz" diye konuştu. 


Dünya Gazetesi 


Geri Dön