22 / 05 / 2024

Mehmet Gün Kütahya'da samandan ev yaptı

Mehmet Gün Kütahya'da samandan ev yaptı

BM İklim Zirvesi için Kopenhag'a gelen Greenpeace gemisi Gökkuşağı Savaşçısı'nın üzerinde bir pankart göze çarpıyor: `Politikacılar konuşur. Liderler harekete geçer.'



Devlet memuru Mehmet Gün bunun ayaklı kanıtı. 39 yaşındaki Gün, Kopenhag'a kuş uçuşu 2 bin 217 kilometre uzaklıktaki Kütahya'da, Domaniç ilçesinin Muratlı köyünde oturan anne-babası için samandan ev yaptı ve yüzde 75 yakıt tasarrufu sağladı. Köylüler `Evi inekler yer, fareler yuva yapar, yanar' diyerek Gün'ü vazgeçirmeye çalıştı. Ama o kararlıydı:

"TV'de bir belgeselde saman evleri gördüm, sonra internetten inceledim. Almanya ve ABD'de çok yaygın. Epey doküman topladık. Bir ayda her şey bitti. Balya saman, ahşap, çatıda şıngıl ve levha kullandık. Balyaları çamurla sıvadık. Köyümüzden çıkarılan kayrak taşını dış cephede kullandık. Kendi balyalarımızı kullandık. Kendi bahçemizin çamurundan sıvadık. Soğuk iklimlere öneriyorum. Ben yaklaşık 3 bin lira harcadım. Bu malzemelerin tümünü piyasadan satın alan biri, yaklaşık 6 bin lira harcar. Ev betonarme evlere göre yüzde 75 daha az yakıtla ısıtılıyor. Balyaların arasında demir çubuk kullandık. Ağaçlarla balyaları sıkıştırdık. Deprem için daha güvenli oldu."

Evin çok sıcak olduğunu söyleyen baba Naim Gün memnun. Mehmet Gün'ün eşi Fatma da "Eşim çok heveslendi. Olmaz gibi geldi bize, ancak çok güzel, çok da sıcak oldu. Biz İnegöl'e oturduğumuz eve gidince üşüdük. Burası çok sıcak" dedi. Halil Karakoyun eve 94 balyayla katkıda bulunmuş: "Hem sıcak hem ses geçirmiyor!" Komşulardan Fadik Karakoyun "İnekler yer diye  düşünüldü. Sıvalı, nereden bulup da yiyecek inek? Çok güzel oldu" derken köylülerden bazıları arsalarına saman balyalarından ev yapmak için ilkbaharı beklediklerini söyledi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Mustafa Öztürk'e göre Türkiye'de 18 milyonun üzerinde binanın yalıtımıyla 85 milyon ton karbondioksitin atmosfere çıkmasını önlenebilir. Türkiye 2006'da 284.36 milyon ton karbondioksit saldı.
Radikal

Geri Dön