Mehmet İşler: İzmir sınıfta kaldı!
Yabancılar en çok Antalya, İstanbul, Aydın'ı tercih ederken en fazla talep gören 10 il içerisinde denize kıyısı olmayan tek kent olan Ankara'da da konut satışları hız kesmiyor.
Türkiye'de yabancıların en fazla konut alımında bulunduğu 10 ilin 9'unu sahil kentleri oluşturdu. Yabancılar en çok Antalya, İstanbul, Aydın'ı tercih ederken en fazla talep gören 10 il içerisinde denize kıyısı olmayan tek kent olan Ankara'da da konut satışları "hız kesmiyor." Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, yabancıların Türkiye'deki konutlara olan ilgisi artarak devam ediyor. Yabancılar, Ocak-Kasım 2014 döneminde 17 bin 104 adet konut satın alırken en fazla tercih edilen kentlerin ise denize kıyısının olması dikkati çekiyor.
Bu süre içerisinde Türk turizminin lider kenti Antalya'da 6 bin 35, İstanbul'da 5 bin 46, Aydın'da bin 104, Muğla'da 972, Mersin'de 686, Yalova'da 644, Sakarya'da 418, Trabzon'da 189, diğer illerde 848 konutun satışı gerçekleştirildi. Yabancıların konut alımında en fazla tercih ettiği deniz kenarındaki 9 ilin dışmda sahile kıyısı olmayan tek kent Ankara'da da 324 konutun satışı gerçekleştirildi.
"İstikrar çok önemli"
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, ülkedeki istikrarı, Türkiye coğrafyasının, kaliteli konut yapılarının yabancıların Türkiye'yi tercih etmesine neden olduğunu belirtti. Yabancıların kendilerine göre belirledikleri şehirlerin olduğunu, birilerinin gidip o bölgeden ev almasının buradaki satışlarda devamlılığı getirdiğini dile getiren Taylan, şöyle konuştu: "Türkiye'deki istikrar çok önemli. Türkiye, her konuda dünyanın, Avrupa'nın birçok bölgesinden daha modern. Ülkemizin başarısı, istikran satışlarda etkili. Eskiden Almanya'dan, Hollanda'dan, İngiltere'den talep çok yoğundu özellikle Didim, Kuşadası bölgelerinde. Son dönemlerde daha çok körfez ülkelerinden, Rusya'dan talep olduğunu görüyoruz. Deniz iklimi, yeşili bol olan yerler tercih ediliyor. Kendi ülkelerinde fazla bulamadıkları şeyleri arıyorlar. Avrupa ülkelerinin de ilgisi devam ediyor. Konutlanmız hem nitelikli hem de ucuz. Türkiye'de güvenlik daha iyi. Kaliteli yaşam daha ucuz. Avrupa'da yaşam çok pahalı. Bunlar da tercih nedeni oluyor. Yabancıların Türkiye'den konut edinmesi artarak devam eder. Son dönemlerde Trabzon'da yapılan inşaatların tamamı neredeyse Arap yatınmcılara yapılıyor. Sakarya'da, Bursa'da yine öyle. Blok blok yapılıyor. Ankara'da da İrak, İranlılar çok ciddi anlamda mülk ediniyor. Antalya'da bir yandan denize girenler varken diğer yanda kar var. Bursa'da hem denize girip hem kayak yapılabiliyor, hem de termale girilebiliyor. Türkiye böyle cennet bir ülke."
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, yabancı konut satışı hakkında gazetemize yaptığı açıklamada İzmir'in turizmin başka çeşitliliği olan yabancı turistlerin ve yabancı misafirlerin ikinci konut alma konusunda da dibe vurduğunu söyledi. Konutların en çok satışın yapıldığı 10 ilden 9'unun kıyı bölgesi olmasına rağmen, kıyı şehirlerinden olan izmir'in sıralamada denize kıyısı olmayan Ankara'nm bile gerisinde kaldığını belirterek şöyle konuştu:
İzmir'in kaybı ve ayıbı
"Bu noktada da İzmir için turizm çeşitliliği açısmdaıı önümüze büyük bir bereket akıyor, ve sadece İzmir buna seyirci kalıyor. Daha ne kadar seyirci kalacak, bu İzmir'in büyük bir kaybı ve ayıbı olarak devam etmektedir. İspanya'ya kabaca 60 milyon turist gidiyor, Türkiye'ye kabaca 36 milyon turist geliyor. Arada 24 milyon fark var. Asknda bu 24 milyon, paket turla gelenlerin bir farkı değildir, İspanya'ya normalde 18 milyon insan turla geliyor, Türkiye'ye 16 milyon geliyor, ashnda paket turlar turist getirmesi açısından aramızdaki fark 2 milyon olmasına rağmen geriye kalan 22 milyon ikinci konut dediğimiz giriş ve çıkışlardan doğan bir fark vardır ve bu fark hiçbir şekilde göz ardı edilemeyecek bir farktır. Turizmin hareketliliği, çeşitliliği ve bereketi böyleyken İzmir, turizm adına hiçbir şey yapılmamasmdan dolayı maalesef konut açısından da talep görmemektedir. Talep gören şehirlere baktığımız zaman Türkiye'nin istikrarlı oluşu huzurlu oluşu deniz kıyısındaki koşullarıyla ve o şehirdeki insanların yaşam tarzıyla gelen turistlerin tercih ettiğini görüyoruz. Tüm bu taleplerin hepsi İzmir'de olduğu halde yani, turistlerin ilgi göstereceği bütün bu alanların özellikleri izmir'de mevcut olmasına rağmen ancak yeterli ilgi, tanıtım ve emek bu noktada da verilmediği için İzmir, bu bereketten testisini dolduramamakta, bu çeşmeden akan su akıp gitmekte ve maalesef İzmir'i yönetenler de bu akıp giden suya öylece bakmaktadır.
İzmir sınıfta kaldı
Türkiye'nin turizm bereketi çeşmesinden bu kaynaklar akıp gidiyor, İzmir bakıyor. _ İzmir bu anlamda da sınıfta kalmıştır. Burada da yine turizmden malınım bırakılmıştır. İzmir turizminin bir an önce tanıtım stratejisinin planınm yapılması lazım. Turizmin paydaşlarıyla beraber tanıtma platformu ya da İzmir turizm meclisinin bir an önce kurulması lazım."
Yenigün İzmir